Δριμύτατη καταγγελία από εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς, για την ενέργεια της Εισαγγελίας, που απειλεί να δικάσει όσους κατήγγειλαν την ρατσιστικού τύπου καταδίκη του ανήλικου μαθητή
Ωμή παρέμβαση, που ενισχύει το καθεστώς καταπάτησης στοιχειωδών πολιτικών δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, συνιστά η παρέμβαση του Εισαγγελέα Πειραιά κατά συνδικαλιστών δασκάλων, με αφορμή ψήφισμα που ενέκρινε πέρσι η γενική συνέλευση του Διδασκαλικού Συλλόγου Νίκαιας, με το οποίο ζητούσε την αποφυλάκιση μαθητή ο οποίος συνελήφθη πέρσι το Φλεβάρη.
Στο παραπάνω πρωτοφανές περιστατικό προσδίδει πρόσθετη διάσταση αμφισβήτησης θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων το γεγονός ότι ο μαθητής, που ήταν αλβανικής καταγωγής, κακοποιήθηκε από αστυνομικούς, εναντίον των οποίων δεν κινήθηκε ποτέ καμία διαδικασία.
Σε συνέντευξη Τύπου χτες εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας αναφέρθηκαν στο περιστατικό της σύλληψης και κακοποίησης του μαθητή που συνέβη στην πανεκπαιδευτική διαδήλωση στις 15 Γενάρη 1999. Με το ψήφισμά του ο σύλλογος ζητούσε την αποφυλάκισή του μαθητή και κατήγγειλε κακοποίησή και ρατσιστική αντιμετώπιση από τους αστυνομικούς. Στα μέσα Μάη του 2000 έφτασε στα γραφεία του συλλόγου παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά να γνωστοποιηθούν τα ονόματα και οι διευθύνσεις των μελών του συλλόγου κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Στις 13 Ιούνη νέο έγγραφο ζητούσε τα ονόματα μόνο των μελών του ΔΣ του συλλόγου.
Εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, διδασκαλικών συλλόγων και άλλων συλλογικών φορέων και βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ κατήγγειλαν χτες στη συνέντευξη την ενέργεια του εισαγγελέα, συνδέοντάς τη με το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση, με στόχο την τρομοκράτηση όσων συμμετείχαν στους αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και το οποίο κορυφώθηκε με τη σύνταξη και ψήφιση της φασιστικής έμπνευσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Παρεμβαίνοντας, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο σύλλογο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παν. Κοσσιώνης, συνέδεσε το περιστατικό της κακοποίησης του νεαρού μαθητή με τα φαινόμενα ρατσισμού που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε διάφορα μέρη, αναφερόμενος ειδικότερα στην περιοχή της Νέας Κίου. Επισήμανε δε την ανάγκη χωρίς αυταπάτες οι διάφοροι φορείς, σε συντονισμό μεταξύ τους, να αντισταθούν σε αυτές τις προσπάθειες.
Με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ δηλώνει πως«το συνδικαλιστικό κίνημα δε φιμώνεται, δεν τρομοκρατείται, αλλά μαζί με όλους τους εργαζόμενους ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ και ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ενάντια στο αντεργατικό - αντιεκπαιδευτικό μέτωπο κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και βαδίζει τον αντι-ΟΝΕ δρόμο».
Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ θεωρεί ότι «πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα ΜΕΤΩΠΟ αντίστασης συνολικά από το λαϊκό - εργατικό κίνημα, ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ενάντια σ' αυτές τις μεθοδεύσεις (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μαθητοδικεία, αγροτοδικεία), που οριοθετούν μια πολιτική στην κατεύθυνση των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και επιλογών της ΟΝΕ, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία».