Κυριακή 19 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Διανύουν «χρυσό αιώνα»

Καθημερινά καταρρίπτεται το μύθευμα περί ευημερίας των εργαζομένων μέσω της ευημερίας των ...επιχειρήσεων

Η «Κόκα Κόλα 3Ε» πετάει τουλάχιστον 150 εργαζόμενους στο δρόμο, την ίδια ώρα που εμφανίζει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

Eurokinissi

Η «Κόκα Κόλα 3Ε» πετάει τουλάχιστον 150 εργαζόμενους στο δρόμο, την ίδια ώρα που εμφανίζει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ
Η τελευταία «εκστρατεία» που έχει εξαπολύσει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων ενάντια σε βασικές εργασιακές κατακτήσεις, με πρώτη απ' όλες αυτήν των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμπίπτει με μια «χρυσή» περίοδο κερδοφορίας πολλών μεγάλων επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια, τα κέρδη αυξάνονται συστηματικά και θεαματικά. Οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας έχουν επιδόσεις πέρα από κάθε προσδοκία στο επίπεδο των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ακόμη και κάποιες από αυτές, που για δύο ή και τρία χρόνια εμφάνιζαν ζημιές, επανέρχονται στο προσκήνιο με τεράστια ποσά να λογίζονται στα κέρδη τους. Οι βιομήχανοι αναμασούν το ζήτημα της «ανταγωνιστικότητας», προβάλλουν διεθνείς έρευνες και πτωτικούς δείκτες, επιμένουν - όπως και η κυβέρνηση - ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο και ότι απαιτούνται «τομές» και ριζικά μέτρα. Επικαλούνται μελέτες για την ...κάπως δύσκολη, ή τη «συγκρατημένα» αισιόδοξη κατάσταση στη μεταποίηση, αλλά αποσιωπούν όποτε μπορούν τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη συνολική ευημερία τους, ή την αποδίδουν σε καθαρά προσωπικούς και συμπτωματικούς παράγοντες. Συμπερασματικά, συνδέουν αυθαίρετα την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση της απασχόλησης με την προϋπόθεση της δικής τους οικονομικής ανάπτυξης και την καταγραφή υπερκερδών!

Η περίπτωση της «Κόκα Κόλα 3Ε», που πετάει τουλάχιστον 150 εργαζόμενους στο δρόμο, την ίδια ώρα που εμφανίζει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και εξαγοράζει μια σειρά από επιχειρήσεις στην Ευρώπη, είναι ενδεικτική για το μέγεθος του ψεύδους των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου. Εξάλλου μόνο και μόνο που αποτόλμησαν να αυτοαναγορευτούν σε προστάτες των ανέργων, συνδέοντας τις προτάσεις τους για «πάγωμα» μισθών στις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας - εκεί ακριβώς που θα έπρεπε να υποστηριχτούν ακόμη περισσότερο και οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι - με το «καλό» των ανέργων, είναι χαρακτηριστικό της προκλητικότητάς τους. Την ίδια στιγμή, ο «αναπτυξιακός νόμος», οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η μείωση της «γραφειοκρατίας» και όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις, που αποτελούν το βασικό πολιτικό «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης, γεμίζουν συστηματικά τα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματιών και πριμοδοτούν τα επιχειρηματικά τους σχέδια περισσότερο από ποτέ.

Αυτήν ειδικά την περίοδο, εμφανίζονται και οι πρώτες ανακοινώσεις για τα κέρδη της χρήσης του 2005. Το επόμενο διάστημα οι ανακοινώσεις θα πολλαπλασιαστούν, ενώ θα ακολουθήσουν και οι συνολικές στατιστικές αποτιμήσεις από τις εταιρίες μελετών, που αναμένεται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να καταγράψουν την ύπαρξη εκατοντάδων επιχειρήσεων με εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις. Αυτό, βεβαίως, δεν εμπόδισε τον ΣΕΒ να προτείνει αυξήσεις στους μισθούς μικρότερες από 3%. Και το κάνουν αυτό, όταν ακόμη και η 4πλάσια αύξηση θα επηρέαζε την κερδοφορία τους κατά μερικά χιλιοστά. Στην περίπτωση αυτή, οι βιομήχανοι εμφανίζονται τάχα αλληλέγγυοι με τους «ατυχήσαντες» της τάξης τους, τους ίδιους που ανταγωνίζονται με λύσσα σε επιχειρησιακό επίπεδο, επιδιώκοντας την καταστροφή τους και την παντοτινή έξοδό τους από την «αγορά»!

Ολα αυτά, όμως, «θαμπώνουν» μπροστά στη «λάμψη» των αριθμών. Συμπτωματικά, η «Κόκα Κόλα 3Ε» έχει ήδη ανακοινώσει τα κέρδη της για το 2005. Τα λειτουργικά κέρδη της εμφανίζονται αυξημένα κατά 11% (15% εάν συμπεριληφθούν οι εξαγορές) έναντι του 2004, στα 481 εκατ. ευρώ! Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20% στα 304 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 20% στο 1,28 ευρώ, ενώ ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίου έφτασε το 9,4% και για πρώτη φορά ξεπέρασε το δείκτη του μέσου σταθμισμένου κόστους κεφαλαίου της εταιρίας. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε το 2005 κατά 9%.

Η «Γιούρομπανκ» το 2005 καταγράφει αύξηση καθαρών κερδών κατά 47,4% στα 501,1 εκατ. ευρώ, έναντι 339,9 εκατ. ευρώ το 2004! Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτινάχτηκαν σε 1,4 δισ. ευρώ με αύξηση 25,4%. Τα καθαρά έσοδα από τραπεζικές και άλλες προμήθειες έφτασαν τα 420 εκατ. ευρώ με αύξηση 26%.

H «ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ» ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών μετά από φόρους κατά 22% σε 14,6 εκατ. ευρώ, από 12 εκατ. ευρώ το 2004. Ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 19%.

Ωστόσο, μέχρι να ανακοινωθούν περισσότερα αποτελέσματα έτους, οι επιδόσεις του πρώτου 9μήνου του 2005 είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικές για την κερδοφορία πολλών μεγάλων εταιριών και όλα δείχνουν ότι διάγουν ξανά μια εξαιρετικά καλή περίοδο. Κάτι, που δεν μπορούν να ισχυριστούν οι εργαζόμενοι και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, που γι' αυτούς οι οικονομικές απώλειες είναι καθεστώς και όχι εξαίρεση. Θυμίζουμε ότι:

Ο ΟΠΑΠ ΑΕ, όπως αναμενόταν, κάνει τη διαφορά και από άποψη τζίρου και από όγκο κερδών. Οι πωλήσεις του έφτασαν στο 9μηνο τα 2,6 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 17,7%. Τα καθαρά κέρδη του αυξήθηκαν κατά 13,2% στα 316,2 εκατ. ευρώ, από 279,3 εκατ.ευρώ.

Ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μετά και την εξαγορά της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά ...216,1% στα 541,8 εκατ. ευρώ, από 171,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2004! Ανάλογα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 197,7% στα 100,6 εκατ. ευρώ, από 33,8 εκατ. ευρώ!

Η «Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ» (ΚΑΕ ΑΕ) αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 11% στα 188,1 εκατ. ευρώ, από 169,4 εκατ.ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 5,7% στα 46,6 εκατ. ευρώ, από 44 εκατ. ευρώ.

Η «ΡΕΒΟΪΛ» (πετρελαιοειδή) αύξησε τον τζίρο της τους πρώτους εννέα μήνες του 2005 κατά 34,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004, στα 208,6 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν επίσης κατά 11,3% στα 1,95 εκατ. ευρώ. Η εταιρία κατέχει περίπου το 4% της αγοράς υγρών καυσίμων στην Ελλάδα και διατηρεί 286 πρατήρια στο δίκτυό της.

Ο όμιλος «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ Συμμετοχών» (ΕΧΑΕ) αύξησε στο 9μηνο τον κύκλο εργασιών κατά 18% στα 52,6 εκατ. ευρώ, από 44,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 19,5 εκατ. ευρώ, από 15,4 εκατ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 27%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά το τρίτο τρίμηνο του 2005 τα κέρδη εκτινάχτηκαν στα 6,4 εκατ. ευρώ, από 1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004, ποσοστό αύξησης ...556%!

Η «Εικόνα και Ηχος ΑΕ» αύξησε τα καθαρά προ φόρων κέρδη της κατά 21% στα 3,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρία συμμετέχει σε κοινοπρακτικό σχήμα που παίρνει μέρος στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση της Ολυμπιακής Εγκατάστασης «Κανόε - Καγιάκ Σλάλομ».

Ο όμιλος εταιριών «SPRIDER» τους πρώτους 9 μήνες του 2005 αύξησε τα κέρδη προ φόρων και τόκων κατά 6% στα 3,9 εκατ. ευρώ, έναντι 3,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η «Στέλιος Κανάκης ΑΕΒΕ» (αρτοποιία, ζαχαροπλαστική) αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά 3,7% στα 10 εκατ. ευρώ, από 9,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 4,7% στις 961,6 χιλ. ευρώ, από 953,6 χιλ. ευρώ.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ