Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Καθολική απαίτηση η κλιμάκωση του αγώνα

Δεμένα τα καράβια στα λιμάνια όλης της χώρας, με τις ταξικές δυνάμεις να αφήνουν τη σφραγίδα τους και σ' αυτήν την κινητοποίηση

Ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι περιφρούρησαν από το πρωί την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά
Ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι περιφρούρησαν από το πρωί την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά
Με καθολική συμμετοχή στη 48ωρη προειδοποιητική απεργία και στην περιφρούρησή της στους καταπέλτες των πλοίων, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απάντησαν χτες οι ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα, στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Κεντρικό αίτημα των απεργών ναυτεργατών αποτελεί η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, με το οποίο κάνει πράξη μια σειρά από αξιώσεις των εφοπλιστών.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργατών της θάλασσας, όπως αυτές εκφράστηκαν στη χτεσινή απεργία, κάνουν επιτακτική την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, μετά και τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που ολοκληρώνεται σήμερα.

Πρώτη μέρα χτες της απεργίας και σε όλα τα λιμάνια της χώρας επικρατεί ο απεργιακός νόμος, καθώς τα καράβια όλων των κατηγοριών από τις 6 τα ξημερώματα έμειναν δεμένα. Οι ναυτεργάτες με τη συμπαράσταση κι άλλων τμημάτων της εργατικής τάξης που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την απεργία με απόλυτη επιτυχία. Οι καταπέλτες γέμισαν από απεργούς που δηλώνουν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την πολιτική που απελευθερώνει τα δρομολόγια και τα ναύλα, γκρεμίζει το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), συρρικνώνει τις κοινωνικοασφαλιστικές τους κατακτήσεις, υποβαθμίζει τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση και ταυτόχρονα δημιουργεί ιδιωτικές σχολές.

Κανένα δρομολόγιο δεν εκτελέστηκε από το λιμάνι του Πειραιά, ακινητοποιημένα έμειναν τα καράβια στο λιμάνι της Ραφήνας, κανένα καράβι δεν απέπλευσε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας, της Θάσου, καθώς και τα άλλα νησιά της χώρας. Στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, ναυτεργάτες και νησιώτες έδωσαν από κοινού τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας.

Στην Πάτρα, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, ενώ 15 περίπου πλοία που βρίσκονται στην Ιταλία παρέμειναν και αυτά δεμένα στα λιμάνια.

Στη Χίο τα ναυτεργατικά συνταξιουχικά σωματεία και εκατοντάδες εργαζόμενοι του νησιού πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στο λιμάνι, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα ο αγώνας των ναυτεργατών να δεθεί με τα αιτήματα των νησιωτών για ασφαλείς και φτηνές, τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, προς όφελος του λαού. Κανένα δρομολόγιο δεν εκτελέστηκε στα Ψαρρά και τις Οινούσες, ενώ τα ναυτοχώρια της περιοχής συμμετείχαν σύσσωμα στην απεργιακή κινητοποίηση.

Η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, που, κάτω από τη δική τους ασφυκτική πίεση και την αγωνιστική δράση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αναγκάστηκε να κηρύξει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποτελεί σαφή εντολή για την κλιμάκωση των αγώνων, για την ανατροπή συνολικά της αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης που επιδεινώνει το εισόδημα και τις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών και ταυτόχρονα γεμίζει με αέρα τα πανιά της εφοπλιστικής ασυδοσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρούν σε νέα 48ωρη(2011-10-22 00:00:00.0)
Μάχη και στους καταπέλτες(2009-03-28 00:00:00.0)
Ο αγώνας στα χέρια των εργατών της θάλασσας(2006-02-10 00:00:00.0)
Βαπόρι το βαπόρι θα δοθεί η μάχη(2005-02-24 00:00:00.0)
Οφθαλμαπάτη οι απεργοί ναυτεργάτες!(2002-04-20 00:00:00.0)
Απεργούν αύριο οι ναυτεργάτες(1998-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ