Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε 10 προληπτικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών. Τώρα το πόσο αποδοτικά θα είναι θα φανεί... Στη σχετική ανακοίνωση πάντως αναφέρονται τα εξής:
1. Οσα πουλερικά διατηρούνται σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια - αυλές - αγροί - ακάλυπτοι χώροι) μαντρώνονται και στεγάζονται. Σταματούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Αποκλείεται έτσι η επαφή τους με τα άγρια πτηνά.
2. Πάπιες και χήνες πρέπει να διατηρούνται χωριστά από κότες, κοτόπουλα και άλλα είδη πουλερικών.
3. Αυξημένοι, πέραν του φυσιολογικού, θάνατοι των οικόσιτων πουλερικών ή άγριων πτηνών επιβάλλουν την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών.
4. Διασφαλίζεται η προστασία των εγκαταστάσεων παρασκευής ζωοτροφών, των συστημάτων παροχής τροφής και νερού στις συστηματικές πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από τη δυνατότητα προσέγγισής τους από άγρια πτηνά και άλλα ζώα.
5. Είναι απαραίτητες οι σήτες στα παράθυρα των θαλάμων των πτηνοτροφείων για την παρεμπόδιση εισόδου άγριων πτηνών.
6. Στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις υπάρχουν απαραιτήτως λεκάνες απολύμανσης στις εισόδους και εξόδους για τα οχήματα και για τα υποδήματα των ατόμων που κυκλοφορούν στη μονάδα.
7. Τα κοπάδια των πουλερικών στα συστηματικά πτηνοτροφεία παρακολουθούνται καθημερινά από έμπειρο προσωπικό για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών συμπτωμάτων, για πρόληψη και εξασφάλιση του περιορισμού της νόσου.
8. Εφαρμόζονται πιστά τα μέτρα επιτήρησης και επαγρύπνησης καθώς και απολυμάνσεων όπου χρειαστεί.
9. Τα δείγματα διακινούνται αποκλειστικά από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στα κτηνιατρικά εργαστήρια.
10. Πολύτιμοι συντελεστές προφύλαξης από την ασθένεια είναι οι τοπικές δασικές αρχές, τα μέλη κυνηγετικών και ορνιθολογικών συλλόγων, που παρακολουθούν και αναφέρουν αμέσως στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές κάθε περίπτωση αφύσικου θανάτου άγριων πτηνών. Τα άτομα που έρχονται ενδεχομένως σε επαφή με πτηνά λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας τους.