Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Παπαδήμας: Γιώργος Σταϊνχάσνερ «Ο πόλεμος στην αρχαία Ελλάδα». (To έργο αναλύει, σε εφτά κεφάλαια, τις συχνές πολεμικές συγκρούσεις ελληνικών πόλεων - κρατών και την επίδρασή τους στην καθημερινότητα και τη σκέψη των Ελλήνων. Επίσης εξετάζει την τεχνική, τα όπλα, τις στρατηγικές στο χερσαίο και ναυτικό πόλεμο, τις οχυρώσεις, τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές όψεις του πολέμου (3η έκδοση). Ρομπέρ Φλασεριέρ «Ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος των αρχαίων Ελλήνων» (μετάφραση Γέρας Δ. Βανδώρου. Μελέτη για τη ζωή των πολιτών, δούλων και γυναικών, τους θεσμούς του γάμου, της οικογένειας, της εκπαίδευσης, της θρησκείας, του Δήμου, της Βουλής, των δικαστηρίων, του στρατού κλπ. 10η έκδοση). Κατρίν Σαλ «Η άλλη όψη της αρχαιότητας. Ο υπόκοσμος» (μετάφραση Κώστας Τσιταράκης. Μελέτη για τα κοινωνικοταξικά χαρακτηριστικά των πόλεων - εστιών πορνείας και εγκληματικότητας Αθήνας, Κορίνθου, Αλεξάνδρειας, Ρώμης. Τον αγοραίο έρωτα κοριτσιών και αγοριών, τα συμπόσια, την ακολασία σε δρόμους, συνοικίες, πορνεία και στα ανάκτορα της Ρώμης). Αλμπερτ Ρέμπλε «Ιστορία της παιδαγωγικής» (μετάφραση Θεοφάνης Χατζηστεφανίδης, Σοφία Χατζηστεφανίδη-Πολυζώη. Μελέτη για τις παιδαγωγικές θεωρίες, τα εκπαιδευτικά συστήματα και την πολιτιστική αγωγή στην Ευρώπη, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα). Δημοσθένης Γ. Γεωργοβασίλης «Βιργιλίου Αινειάς(εισαγωγή - βιβλίο 1)». (Ανάλυση του έπους του Βιργιλίου «Αινειάς», που αφηγείται ότι μετά την καταστροφή της Τροίας ο επικεφαλής των Τρώων προσφύγων Αινείας, αναζητώντας νέα «πατρίδα», έφτασε στην Ιταλία, όπου ίδρυσε την πόλη-κράτος Ρώμη).

- Καστανιώτης: Θόδωρος Καρζής «Η σάτιρα και η παγκόσμια ιστορία της (Από τους προγόνους του Αριστοφάνη μέχρι τους απογόνους του Σουρή)». Ο γνωστός δημοσιογράφος, πολυγραφότατος και βραβευμένος συγγραφέας ιστορικών και πολιτιστικών βιβλίων, με το όμορφα εικονογραφημένο βιβλίο, καταθέτει μια σημαντική μελέτη για τα είδη, την εξέλιξη και τους μεγάλους δημιουργούς της σάτιρας, από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια, παραθέτοντας χαρακτηριστικά δείγματα σατιρικών κειμένων. Η μελέτη κλείνει με επίμετρο, ονοματολόγιο, ορολογία και πίνακα σατιρικών εντύπων του 19ου και 20ού αιώνα.

- «Κέδρος» Κώστας Ν. Χατζηπατέρας - Μαρία Φαφαλιού «Μαρτυρίες '40-'41». (Πλούσιος εικονογραφημένος τόμος με ντοκουμέντα και κείμενα προσώπων, φορέων κ.ά. για τις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Το βιβλίο, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, κυκλοφορεί σε 4η έκδοση). Γιάννης Βαρβερής «Πεταμένα λεφτά» (ποιητική συλλογή του γνωστού θεατρικού κριτικού, μεταφραστή και δοκιμιογράφου). Αργυρώ Μαντόγλου «Bodyland - χώρα σωμάτων» (διηγήματα). Κρις Νέλσκοτ «Ενας επικίνδυνος δρόμος» (μετάφραση Αθανάσιος Ζάβαλος. Μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται τις μέρες δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ). Μάριο Μεντόθα «Σατανάς» (μετάφραση Νίκολας Καλοτεράκης. Αστυνομικό μυθιστόρημα). Γκιγέρμο Αριάγα «Μια γλυκιά μυρωδιά θανάτου» (μετάφραση Κατερίνα Ρούφη. Αστυνομικό μυθιστόρημα). Οταβιάνο Μπον «Το σαράι του σουλτάνου (μια λεπτομερής περιγραφή στην οθωμανική αυλή)» (μετάφραση Δέσπω Παπαγρηγοράκη. Ο συγγραφέας, εκπροσωπώντας τη Βενετία στην Κωνσταντινούπολη από το 1604-1607, περιγράφει τη ζωή στο παλάτι Τοπκαπί και τον σουλτάνο Αχμέτ Α΄).

- «Ελληνικά Γράμματα». Στη νέα ενδιαφέρουσα σειρά «Νεοέλληνες κλασικοί - Οδηγίες χρήσης», που δίνει το «κλειδί» προσέγγισης του έργου μεγάλων νεοελλήνων συγγραφέων, με «αναγνώσεις» σύγχρονων ομοτέχνων τους, κυκλοφόρησαν μέχρι τώρα τα εξής βιβλία: «Η Μάρω Δούκα διαβάζει Γεώργιο Μ. Βιζυηνό» (περιλαμβάνεται χρονολόγιο - βιοεργογραφία, δύο διηγήματα, γλωσσάρι, επιλογή ποιημάτων και φωτογραφίες του Βιζυηνού). «Ο Δημήτρης Καλοκύρης διαβάζει Εμμανουήλ Ροΐδη» (Ο Δ. Καλοκύρης, εισαγωγικά συνθέτει ένα «φιλολογικό αστειολόγημα», με απόψεις μελετητών της λογοτεχνίας για την «Πάπισσα Ιωάννα», επιλέγει 22 κείμενα του Ροΐδη, σχολιάζει το ροϊδικό χιούμορ και παραθέτει βιβλιογραφία). «Ο Φίλιππος Δρακονταειδής διαβάζει Δημήτριο Βικέλα» (βιβλίο για το βίο και την προσωπικότητα του Βικέλα, την εποχή του και τους συγγραφείς της, με ανθολογία ποιημάτων, διηγημάτων, ιστορικών, ταξιδιωτικών κειμένων και την άποψη του Βικέλα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ