Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
VODAFONE - ERICSSON
Διαφημιστική εκστρατεία αυτο-αθώωσης

Εκστρατεία «αθώωσης» του εαυτού της και για να διασκεδάσει τις σε βάρος της εντυπώσεις επιχειρεί η πολυεθνική εταιρία «Vodafone», με πληρωμένες καταχωρίσεις στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Με τις καταχωρίσεις αυτές επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι χειρίστηκε το όλο ζήτημα με «σεβασμό στη νομιμότητα», «ευθύνη», «εμπιστοσύνη στην πολιτεία και στη Δικαιοσύνη», κλπ. Χωρίς να προσθέτει κάτι καινούριο επιμένει ότι ορθώς έσπευσε να απομακρύνει το λογισμικό υποκλοπής, αφού αποθήκευσε πλήρη αντίγραφά του, τα οποία έχει θέσει στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Κάθε άλλη στάση, που θα διατηρούσε, εν γνώσει της εταιρίας, σε λειτουργία το σύστημα υποκλοπών, «θα αποτελούσε παράνομη πράξη», «θα έθετε σε κίνδυνο και θα έπληττε τόσο τα δικαιώματα των συνδρομητών μας, όσο και τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών», ισχυρίζεται η «Vodafone», χωρίς όμως να απαντά γιατί από την πρώτη στιγμή και πριν αφαιρέσει το λογισμικό, δεν ενημέρωσε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και τη Δικαιοσύνη, αλλά και σε πλήθος άλλων ερωτημάτων που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της.

Από την πλευρά της, να εμφανιστεί αμέτοχη και αθώα επιχειρεί και η πολυεθνική εταιρία «Ericsson».

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, αφού ομολογεί ότι τα τηλεπικοινωνιακά της συστήματα «οφείλουν να είναι προετοιμασμένα για νόμιμες συνακροάσεις, καθώς αυτό είναι απαίτηση των κρατικών αρχών ανά τον κόσμο», αναφέρει ότι δικό της λογισμικό «για νόμιμες συνακροάσεις» ήταν προεγκαταστημένο στη «Vodafone», αλλά ήταν ανενεργό, καθώς δεν είχε αγοραστεί. Υποστηρίζει ότι το λογισμικό, μέσω του οποίου έγιναν οι υποκλοπές, δεν ήταν δικής της κατασκευής και προστέθηκε εκ των υστέρων στο δικό της, παράνομα και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Κατά την «Ericsson», το «ξένο» αυτό λογισμικό εκπληρούσε δύο σκοπούς: Να ενεργοποιεί το λογισμικό της «Ericsson» για τις νόμιμες συνακροάσεις και, ταυτόχρονα, να εξαφανίζει τα ίχνη της ενεργοποίησης και χρήσης του λογισμικού της «Ericsson», ούτως ώστε αυτό να εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ανενεργό.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ericsson», στις 2 του Φλεβάρη 2006, ανέφερε ότι μόλις διαπίστωσε «την ύπαρξη λογισμικού διενέργειας υποκλοπών» στο δίκτυο της «Vodafone», προχώρησε στην άμεση ενημέρωση του πελάτη και συνέβαλε με κάθε δυνατό τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρχές, παρέχοντας όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της.

Πάντως, όσες ...διευκρινιστικές ανακοινώσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα για την υπόθεση των υποκλοπών, από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, αυτό που δεν μπορούν να κρύψουν είναι:

Πρώτον, ότι οι κάθε λογής πολυεθνικές εταιρίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών έχουν τη δυνατότητα υποκλοπής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Τη δυνατότητα αυτή επίσης έχουν και όσοι άλλοι μπορούν να εξασφαλίσουν την αναγκαία «συνεργασία» των πολυεθνικών, δηλαδή, κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες.

Δεύτερον, ότι τις υποκλοπές μπορούν να τις διαπιστώνουν αποκλειστικά και μόνο οι ίδιες οι πολυεθνικές και όχι οι αρμόδιες αρχές.

Τρίτον, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για διερεύνηση τηλεφωνικής υποκλοπής από τις αρμόδιες αρχές είναι η συνεργασία και πάλι των ίδιων των πολυεθνικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής(2022-11-11 00:00:00.0)
Ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση Τσαλικίδη(2017-11-24 00:00:00.0)
Ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση με τις υποκλοπές(2010-09-11 00:00:00.0)
Παραμένει το πρόστιμο των 76 εκ. ευρώ στη «Vodafone»(2007-05-26 00:00:00.0)
Στον αέρα οι ισχυρισμοί της «Vodafone»(2006-04-11 00:00:00.0)
«Ενθαρρύνει» τη συσκότιση και τη σύγχυση(2006-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ