Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Μια μέρα με την Μάρθα

Ενα αστυνομικό θρίλερ είναι η ταινία «Σκυλίσια μέρα», σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λιούμετ, που θα προβληθεί απόψε στις 00.15 από τον ALPHA.

Εν καιρώ καύσωνα, τον Αύγουστο του 1972, τρεις ερασιτέχνες ληστές, ο Σόνι, ο Σαλ και ο Στίβι, αποφασίζουν να ληστέψουν μία τράπεζα στο Μπρούκλιν. Και ενώ πρόκειται για μία απλή ιστορία - θα μπουν, θα πάρουν τα λεφτά και θα φύγουν - όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το προσωπικό, που είναι κυρίως γυναίκες, τρομοκρατείται, αλλά και το ίδιο συμβαίνει και στον νεότερο ληστή Στίβι, ο οποίος φεύγει τρέχοντας. Ο Σόνι εξουδετερώνει τα συστήματα συναγερμού, αλλά διαπιστώνει με απογοήτευση ότι από τον ερασιτεχνισμό τους καθυστερούν. Ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι ένας αστυνομικός, που αναγγέλλει στον Σόνι ότι η τράπεζα έχει περικυκλωθεί από περιπολικά... Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του Σ. Λιούμετ, η οποία και κέρδισε το Οσκαρ σεναρίου. Ο σκηνοθέτης στην ταινία ζωντανεύει ένα πραγματικό περιστατικό, με περιθωριακούς, ερασιτέχνες ληστές, που εξελίχτηκε κωμικοτραγικά. Πυκνό σασπένς και αγωνία. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Αλ Πατσίνο, Τζον Καζάλε και Τζέιμς Μπρόντερικ.

Από το κανάλι της Βουλής θα παρακολουθήσουμε το ψυχολογικό δράμα «Μάρθα», σε σκηνοθεσία Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, όπου οι χαρακτήρες λειτουργούν αυτόνομα, αλλά και ως σύμβολα.

Μία ανύπαντρη, πλούσια, κάποιας ηλικίας εγωκεντρική γυναίκα, η Μάρθα, κάνει διακοπές με τον πατέρα της στην Ευρώπη, όταν αυτός παθαίνει καρδιακή προσβολή και πέφτει νεκρός. Επιστρέφει στο σπίτι και ασχολείται με τη φροντίδα της δεσποτικής, αχάριστης μητέρας της, που την προσβάλλει συνεχώς, λέγοντάς την άσχημη, γριά, γεροντοκόρη. Για να ξεφύγει, η Μάρθα δέχεται την πρόταση γάμου ενός εξίσου αγενή άντρα, του Χέλμουθ. Ενώ κάνουν το ταξίδι του μέλιτος στην Ιταλία, ο Χέλμουθ στέλνει την πεθερά του σε νευρολογική κλινική, παραιτεί τη Μάρθα από την αγαπημένη της εργασία, την αφήνει να κοιμάται στον ήλιο, με αποτέλεσμα να πάθει εγκαύματα και τελικά τη βιάζει άγρια... Ο Φασμπίντερ αφηγείται την οδυνηρή πορεία μιας γυναίκας προς την ανεξαρτησία και την αυτογνωσία. Πρωταγωνιστούν: Μάργκιτ Κάρστενσεν, Γκόντερ Λάμπρεχτ, Αντριαν Χόβεν, Κουρτ Ράαμπ, Μπάρμπαρα Βαλεντάιν («Βουλή - Τηλεόραση», 23.00).

Από την ΕΤ-1 θα μεταδοθεί η δραματική ερωτική κομεντί «Μαζί σου ή χωρίς εσένα», σε σκηνοθεσία Μάικλ Γουίντερμπότομ.

Ο Βίνσεντ και η Ρόζι είναι παντρεμένοι, αγαπιούνται και θέλουν να κάνουν παιδί. Δεν τα καταφέρνουν πέντε χρόνια τώρα. Υστερα από ένα χρόνο χορτοφαγίας και προσεχτικού χρονομετρημένου σεξ, δεν υπάρχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Η απογοήτευση και η κούρασή τους αυξάνει τις τριβές. Κι εκεί που διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανησυχίας, καταφθάνει ο Μπενουά, ένας Γάλλος παλιόφιλος της Ρόζι, που γνώρισε δι' αλληλογραφίας... Παίζουν: Κρίστοφερ Εκλεστον, Ντέρβλα Κέργουαν, Ιβάν Ατάλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «Ερωτευμένο Σύννεφο» στην Εναλλακτική της ΕΛΣ(2023-08-03 00:00:00.0)
Η ...Μάρθα(2006-01-29 00:00:00.0)
Διαφθορά στο Μανχάταν(2003-05-22 00:00:00.0)
Προβολές της Εταιρείας Σκηνοθετών(2002-01-19 00:00:00.0)
Μια πόλη μαγική(2001-07-06 00:00:00.0)
Στη «σκιά» του «μαύρου νάρκισσου»(2001-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ