Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ για τις διοξίνες...

...το πρόβλημα όμως παραμένει

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σχετικά με το νέο κρούσμα εμφάνισης διοξινών σε κτηνοτροφικές μονάδες σε Βέλγιο και Ολλανδία. Σε χτεσινή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι δεν προκύπτει θέμα για τη δημόσια υγεία «από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία», σημειώνοντας ότι από το 2002 μέχρι σήμερα διενεργεί, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών «Δημόκριτος», πολυετές πρόγραμμα ελέγχου των επιπέδων διοξινών και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs) στα τρόφιμα, τόσο ελληνικής όσο και αλλοδαπής προέλευσης.

Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ επισημαίνεται ότι με επιστολή του προς τις αρμόδιες Κοινοτικές Αρχές έχει ζητήσει περισσότερα στοιχεία για πιθανή μόλυνση τροφίμων με διοξίνες από τις κτηνοτροφικές μονάδες του Βελγίου και της Ολλανδίας που χρησιμοποίησαν τις συγκεκριμένες ζωοτροφές. Επίσης, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι από τους ελέγχους σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης καθώς και σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και δημητριακά, τόσο εγχώρια όσο και αλλοδαπής προέλευσης, που διενεργούνται από το 2002 για τα επίπεδα διοξινών, προκύπτει ότι όλα τα δείγματα ήταν σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οι διοξίνες, που για ακόμη μία φορά κάνουν την εμφάνισή τους, δημιουργούνται βασικά ως παραπροϊόντα σε πολλές χημικές διεργασίες, καθώς και σε κάθε σχεδόν διεργασία καύσης. Γενικά, οι διοξίνες παράγονται όταν το χλώριο αντιδράσει με οργανική ύλη. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρουσία ορισμένων μετάλλων που δρουν ως καταλύτες, ευνοούν τη δημιουργία των επικίνδυνων αυτών ουσιών. Η σημαντικότερη οδός έκθεσης στις διοξίνες είναι η κατανάλωση τροφίμων, η οποία συμμετέχει σε ποσοστό άνω του 90% στη συνολική έκθεση. Τα ιχθυρά και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι υπεύθυνα για το 80% περίπου της συνολικής έκθεσης. Ορισμένοι τύποι καρκίνου, αλλά και επιδράσεις στο νευρικό σύστημα των ανθρώπων είναι ορισμένες από τις επιβλαβείς συνέπειές τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πάντως, πέρα από τις όποιες καθησυχαστικές δηλώσεις τόσο τις πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και του ΕΦΕΤ, το πρόβλημα με τους ελέγχους των τροφίμων στη χώρα μας, παραμένει, όπως άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν έχουν επισημάνει οι αρμόδιες επιστημονικές οργανώσεις και έγκειται, ανάμεσα σε άλλα και στη δομική λειτουργία του ΕΦΕΤ. Κύρια όμως, καταδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν για τη δημόσια υγεία, λόγω της εξάρτησης της χώρας μας σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα προερχόμενα από χώρες της Βορείου Ευρώπης, στις οποίες συχνά - πυκνά προκύπτουν διατροφικά σκάνδαλα. Λιγότερο από δύο χρόνια έχουν περάσει άλλωστε, από το πιο πρόσφατο κρούσμα διοξινών, σε κτηνοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας κύρια, αλλά και του Βελγίου και της Γερμανίας, απ' όπου η χώρα μας εισάγει μεγάλες ποσότητες κτηνοτροφικών προϊόντων κάθε χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ