Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Υπό το μηδέν

Πόσο σημαντικό και υπέροχο είναι για τους λαούς, για τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, για τους απλούς ανθρώπους γενικότερα, να έχουν το αποκούμπι τους, να έχουν τη στέγη που θα κουρνιάσουν, ζεστό νερό, πάμφθηνο φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, να έχουν τη σιγουριά της δουλιάς τους, τη δωρεάν ιατρική τους περίθαλψη, τη δωρεάν Παιδεία και ουσιαστική μόρφωση κι από κοντά την απρόσκοπτη επαγγελματική αποκατάσταση.

Πόσο σημαντικό είναι για τους λαούς να συμμετέχουν σ' έναν υψηλής ποιότητας πολιτισμό. Να έχουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας, να διαβάζουν, να συμμετέχουν στα κοινά. Να μπορούν να παρακολουθούν με την άνεσή τους συναυλίες κλασικής μουσικής, θεατρικές παραστάσεις επιπέδου, μπαλέτο, κινηματογράφο, τσίρκο υψηλών προδιαγραφών. Να χαίρονται χωρίς άγχος τη ζωή, να κάνουν όνειρα και να προγραμματίζουν το μέλλον τους.

Πόσο σημαντικό να μην τους αγγίζουν οι συνωμοσίες, οι ίντριγκες, οι πλεκτάνες, οι διαφθορές, τα παραεκκλησιαστικά κυκλώματα. Να προσφέρουν αυτό που μπορούν και να παίρνουν όλα όσα αναλογεί στην προσφορά τους. Να μην έχουν τον αφέντη εκμεταλλευτή πάνω από το κεφάλι τους.

Πόσο σημαντικό είναι για τον κάθε εργαζόμενο να μην έχει το φόβο και την αγωνία της απόλυσης, αυτό που καθυποτάζει κάθε δημιουργική δραστηριότητα. Το άγχος της καθημερινής ακρίβειας, την ανασφάλεια για το αύριο... Και πόσο επίσης σημαντικό είναι να μπορεί να σεβαστεί και να εκτιμήσει όλους όσους θησαυρούς ο ίδιος δημιουργεί καθημερινά με τη δουλιά του. Να είναι διαρκώς στις επάλξεις, να τους συντηρεί και να τους διευρύνει. Ολα αυτά μόνο ένα σοσιαλιστικό κράτος μπορεί να προσφέρει και το 'κανε. Κάτι που για τους εργαζόμενους των καπιταλιστικών χωρών είναι όνειρο θερινής νυκτός. Σήμερα ο ιμπεριαλισμός, ελλείψει αντίπαλου δέους, ζητά να καταβροχθίσει τα πάντα και να καθυποτάξει τους λαούς.

Σκεφθείτε τι έχει να γίνει, εάν όλα όσα λέει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, που ψηφίστηκε προχτές - όπως ψηφίστηκε... - στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προωθηθούν στην πράξη. Αλίμονό μας.

Ηδη από τώρα άρχισαν τα όργανα. Ξεθάρρεψαν τα φασιστικά κοράκια και κρώζουν. Οι βάνδαλοι άρχισαν τα γιουρούσια. Δε θ' αφήσουν άγαλμα για άγαλμα, μνημείο για μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Στο Χαλάνδρι αυτή η θαυμάσια ηρωική μορφή του Αντάρτη από άσπρο καθαρό μάρμαρο του γλύπτη Κάση βεβηλώθηκε και μαγαρίστηκε με ένα μαύρο αγκυλωτό σταυρό.

Θερμοκρασίες τριάντα ή σαράντα βαθμοί υπό το μηδέν υπήρχανε και τότε και πάντα στη Σοβιετική Ενωση, αλλά ποτέ κανένας πολίτης δε βρέθηκε καθηλωμένος σ' ένα παγκάκι νηστικός και παγωμένος, αβοήθητος και εγκαταλειμμένος. Ποτέ κανένας δεν έμεινε χωρίς φροντίδα, χωρίς φαγητό, χωρίς κάλυμμα ζεστό. Σ' όλα υπήρχε υποδομή και πρόγραμμα πρόληψης. Η χώρα των σοβιέτ είχε κάνει το κουμάντο της κι είχε αγωνιστεί γι' αυτό.

Αλί και τρεις αλί για τους λαούς όλου του κόσμου εάν τα κομμουνιστικά κόμματα σκύψουν το κεφάλι και χάσουν το στήριγμά τους.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ