Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τριφό, Χάνεκε, Σπίλμαν

«Ζιλ και Ζιμ»
«Ζιλ και Ζιμ»
Μικρό αφιέρωμα στον αυστριακό κινηματογράφο παρουσιάζει ο κινηματογράφος «ΑΦΑΙΑ New Star Art Cinema», από χτες έως 1/2. Θα προβληθούν οι πολυβραβευμένες ταινίες «Funny Games» και «Η Δασκάλα του Πιάνου» του Μίκαελ Χάνεκε και «Antares» του Γκετς Σπίλμαν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυριακάτικες συναντήσεις της λογοτεχνίας με το σινεμά» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, στις 29/1, 1 μ.μ., στον «Απόλλωνα», θα προβληθεί η έξοχη ταινία του Φρανσουά Τριφό «Ζιλ και Ζιμ» (1961). Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ανρί Πιερ Ροσέ. Μετά την προβολή θα μιλήσει για την ταινία ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Φραγκούλης.

Ο Τριφό ανακάλυψε το βιβλίο το 1955 - άσημος, ακόμη, κριτικός κινηματογράφου - στα καλάθια προσφορών ενός εκδοτικού. Είχε εκδοθεί δυο χρόνια πριν και είχε περάσει τελείως απαρατήρητο. Το πρώτο πράγμα που του κινεί το ενδιαφέρον, είναι αυτή η παράξενη μουσικότητα του τίτλου: «Ζιλ και Τζιμ». Συνειδητοποιεί, επίσης, ότι αυτό το - πρώτο - μυθιστόρημα είναι γραμμένο από ένα συγγραφέα εβδομήντα τεσσάρων ετών! Διαβάζοντας το βιβλίο θα παθιαστεί μ' αυτό, ανακαλύπτοντας ένα από τα πιο χρήσιμα λογοτεχνικά «υλικά» για το νέο πνεύμα της «νουβέλ βαγκ», που θα «ευαγγελιστεί» λίγα χρόνια αργότερα, στην πράξη, μαζί με τους Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Κλοντ Σαμπρόλ, Ζακ Ριβέτ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ