Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντική έκθεση - δωρεά

Ο Γιάννης Παππάς μπροστά σε μια σπουδή του για τον «Εφιππο»
Ο Γιάννης Παππάς μπροστά σε μια σπουδή του για τον «Εφιππο»
Με μία σημαντική έκθεση, αφιερωμένη σε έναν από τους σπουδαιότερους Ελληνες γλύπτες, ζωγράφους και διανοητές, τον Γιάννη Παππά, ξεκινά το 2006 στο Μουσείο Μπενάκη. Στο κτίριο της οδού Πειραιώς (18/1 - 26/2), θα εκτίθενται σχέδια, μακέτες και προπλάσματα, με ένα θέμα, που αγάπησε ιδιαίτερα ο Γ. Παππάς: «Τον Εφιππο ανδριάντα».

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Γ. Παππά, συμπίπτει και με ένα ακόμη σημαντικό γεγονός: Τη δωρεά των έργων και του εργαστηρίου του προς το Μουσείο Μπενάκη. Συγκεκριμένα, το 2002, ο μεγάλος δημιουργός είχε ανακοινώσει την επιθυμία του να κληροδοτήσει στο Μουσείο ένα μεγάλο κομμάτι της καλλιτεχνικής του παραγωγής, το οποίο βρίσκεται συγκεντρωμένο στο εργαστήριό του στου Ζωγράφου. Το ακίνητο αυτό προσφέρθηκε πρόσφατα από το γιο του Αλέκο Παππά στο Μουσείο Μπενάκη, με στόχο να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσειακό παράρτημά του.

Οπως ανέφερε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής του Μουσείου, Αγγελος Δεληβορριάς «τμήμα του εργαστηρίου είχε διαμορφωθεί ήδη από τον ίδιο τον καλλιτέχνη σε εκθεσιακό χώρο. Στο χώρο αυτό, από τις αρχές Φλεβάρη θα εκτίθεται ένας περιορισμένος αριθμός ζωγραφικών έργων και γλυπτών, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες, ώστε να γίνει επισκέψιμο και να μπορούν να διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα. Για την πλήρη λειτουργία του, κρίνεται απαραίτητη η προσθήκη μιας μικρής διώροφης πτέρυγας, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 280.000 ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο για τις σημερινές οικονομικές αντοχές του Ιδρύματος». Σημειώνουμε ότι παράλληλα με την έκθεση κυκλοφόρησε από το Μουσείο Μπενάκη το βιβλίο «Τα τετράδια της Αίγινας», με αναμνήσεις και σκέψεις του Γ. Παππά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ