Associated Press |
Μπους και Μέρκελ: στο στόχαστρό τους το Ιράν |
Η προχτεσινή απόφαση της τρόικας της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), να επιδιώξουν παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η εμπρηστική στάση του Ισραήλ και των ΗΠΑ, συνέχιζαν χτες να «δείχνουν» σε μια πορεία προς σοβαρή διεθνή κρίση. Η γαλλική διπλωματία επιχείρησε να ανασκευάσει τη θέση της, αναφέροντας πως θεωρεί «πρόωρη» την επιβολή κυρώσεων, αλλά ίσως είναι αργά.
Μια ημέρα μετά τη δήλωση του Αλί Λαριτζάνι, Ιρανού αξιωματούχου αρμόδιου για τον πυρηνικό «φάκελο» του Ιράν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η Τεχεράνη «θέλει να διαπραγματευτεί», ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε «Δε θα υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο», τονίζοντας «μας λένε να απαρνηθούμε την πυρηνική ενέργεια και μας υπόσχονται να μας προμηθεύουν με πυρηνικό καύσιμο (...) αλλά δε μας δίνουν ούτε καν ζωτικής σημασίας φάρμακα... Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τους έχουμε εμπιστοσύνη και να μην παράξουμε πυρηνικό καύσιμο;», ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά στη συγκέντρωση πυρηνικών όπλων από κράτη που διατείνονται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, είπε στο μεταξύ ότι το Ιράν θα «διακόψει κάθε συνεργασία» με την ΙΑΕΑ, αν ο περσικός πυρηνικός φάκελος παραπεμφθεί με το ερώτημα των κυρώσεων στο ΣΑ.
Η κυβέρνηση Μπους, η οποία εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον ζυγίζει τις επιλογές της όσον αφορά το ενδεχόμενο να πλήξει το Ιράν στρατιωτικά, αλλά βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω των αδιεξόδων σε Ιράκ, Αφγανιστάν, οικονομία κ.ά., υποστήριξε διά στόματος της ΥπΕξ Κοντολίζας Ράις ότι δεν τίθεται θέμα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν «αυτή τη στιγμή» -- μια δήλωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης οποιαδήποτε στιγμή.
Η συμφωνία που είχαν προτείνει οι χώρες της τρόικας και η Ρωσία στο Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ρωσικό έδαφος -- που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς -- ήταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, φτιαγμένη για να απορριφθεί από την Τεχεράνη.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να απαιτούν από το Ιράν να... αποδείξει ότι τα πυρηνικά του εργοστάσια δε θα χρησιμοποιηθεί ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον για την κατασκευή πυρηνικών, την ώρα που σιωπούν για το ότι το Ισραήλ διαθέτει δεκάδες πυρηνικά όπλα εδώ και δεκαετίες.
Ολόκληρη η διαδικασία έχει ομοιότητες με εκείνη που οδήγησε στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Οπως και τα ανύπαρκτα «όπλα μαζικής καταστροφής» που υποτίθεται ότι διέθετε το Ιράκ, έτσι και η θεωρία της Ουάσιγκτον ότι το Ιράν θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί ένα μύθευμα που εξυπηρετεί τα σχέδια επέκτασης της οικονομικής και στρατηγικής κυριαρχίας των ΗΠΑ επί της Μέσης Ανατολής και της Κεντρασίας.
Κοινό μέτωπο ΗΠΑ - Γερμανίας για το Ιράν, προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ με τον Αμερικάνο Πρόεδρο Τζ. Μπους. Εκδηλη και μόνη διαφωνία τους η αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο.
«Δεν πρόκειται να προδικάσω τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Μπους ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν αναμένει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. «Ομως, αναγνωρίζω πως είναι λογικό να οδηγηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας μία χώρα που απέρριψε τις διεθνείς συνθήκες», συμπλήρωσε.
Ο Μπους υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, διότι αυτή η χώρα θα μπορούσε να καταστεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα για το Ισραήλ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αγκελα Μέρκελ σημείωσε «Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να διαμορφώσει η ευρωπαϊκή τρόικα μία κοινή θέση με τις ΗΠΑ, να ενεργοποιηθούμε και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσες περισσότερες χώρες μπορούμε να συμπαραταχτούν μαζί μας. Και βεβαίως δε θα μας εκφοβίσει μία χώρα όπως το Ιράν», υπογράμμισε.