Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λ. ΚΥΡΚΟΣ
Υπόθεση του λαϊκού κινήματος η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ!

Εντονη κριτική στην ηγεσία του Συνασπισμού για το λόγο ότι δεν προέβαλε πιο επιθετικά και πειστικά το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ασκεί ο Λ. Κύρκος, με άρθρο του, που δημοσιεύτηκε χτες στην «Αυγή», στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΝ. Το κείμενο αυτό είναι, ουσιαστικά, οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, που ο Λ. Κύρκος είχε παρουσιάσει στον Ν. Κωνσταντόπουλο μετά τις εκλογές.

Ας δούμε μερικά αποσπάσματα του κειμένου, αποδεικτικά του ότι ο Λ. Κύρκος βλέπει την «εναλλακτική πρόταση εξουσίας», που προβάλλει ως αναγκαιότητα, να πραγματώνεται τότε μόνο όταν επιτευχθεί συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Τονίζει: «Υπό την πίεση τερατωδών συγχύσεων, κατολισθαίνουμε στην αντίληψη πως "δε μας αφορά" (σ.σ. το πρόβλημα της εξουσίας), πως όποιος ασχολείται μ' αυτό πάσχει από εξουσιο-λαγνεία ή είναι έτοιμος να θυσιάσει την αυτονομία του ΣΥΝ για συμμαχίες ουράς, αφομοίωσης ή διαχειρισμού».

Στο κείμενο, υπογραμμίζεται η πρόταση για ένα «νέο μεγάλο συνασπισμό εξουσίας», αλλά διευκρινίζεται πως σ' αυτόν δε χωράνε ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, αφού, όπως αναφέρεται, «η τάση να επιδιωχτούν συμμαχίες μόνο με το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, περιορίζει το εύρος των δυνάμεων, που θα είχαν θέση στο νέο μεγάλο συνασπισμό εξουσίας».

Ο Λ. Κύρκος προσάπτει στο ΠΑΣΟΚ «αλαζονικά χαρακτηριστικά, ενδιαφέρον για μονοπώληση της εξουσίας, άρνηση για διάλογο», που απορρέει από τη θεώρησή του ότι «πέτυχε να εκφράσει μόνο του τον προοδευτικό χώρο», χρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, προοδευτικό το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, παρά τα όσα του χρεώνει, επισημαίνει, αναφορικά με τη συνεργασία, πως «οι δυσκολίες του εγχειρήματος (σ.σ. εξαιτίας των παραπάνω) δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ακύρωσή του». Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να καλέσει τον ΣΥΝ να εντείνει τις προσπάθειές του για την οργάνωση λαϊκού κινήματος, για «την πραγματοποίηση της συνάντησης»!

Από τις άλλες πολιτικές θέσεις του Λ. Κύρκου, αξίζει να παραθέσουμε ασχολίαστη τη θέση του πως η «αλλοίωση του πολιτεύματος που έχει θεμελιώδη αρχή ότι "ο λαός είναι κυρίαρχος"» οφείλεται στη μη λειτουργία ή την ανυπαρξία θεσμών!!!

Ενα ακόμα σημείο του κειμένου που αξίζει να αναφερθεί είναι η εκτίμησή του πως «το Κυπριακό οδηγείται σε αδιέξοδο και στη διατήρηση της κατάστασης της ντεφάκτο διχοτόμησης», εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών. Και αξίζει αναφοράς, γιατί, αμέσως παρακάτω, ο Λ. Κύρκος θα χειροκροτήσει αυτούς τους χειρισμούς, επισημαίνοντας «τα θετικά κυβερνητικά βήματα στο Ελσίνκι». Τι κι αν η ομώνυμη Συμφωνία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για το Κυπριακό;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ