Κυριακή 8 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΦΩΤ.

Στις 29/11/2005 έκλεισαν 20 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Μεταμόρφωση Κιλκίς. Βαριά τραυματισμένος πέρασε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας για θεραπεία. Παντρεύεται την Ελευθερία Δούπα και αποκτούν δύο παιδιά. Τον Μύρωνα και τον Κοσμά. Επαναπατρίστηκε το 1983 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Ο ΜΥΡΩΝ ΠΑΥΛΙΔΗΣ αδελφός του Κώστα γεννήθηκε το 1921, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες με το αξίωμα του λοχαγού. Σκοτώθηκε το Γενάρη του 1948 στη μάχη της Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΔΟΥΠΑΣ γεννήθηκε στην Καλή Βρύση Δράμας το 1926. Μαχητής του ΔΣΕ κι αυτός, σκοτώθηκε το 1948.

Στη μνήμη τους η Ελευθερία Παυλίδου, σύζυγος του Κώστα, και τα παιδιά του Μύρων και Κοσμάς προσφέρουν στο ΚΚΕ 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

* * *

Φωτ. 4

ΦΕΡΕΣΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, αντιστασιακός από το Μεταλλικό Κιλκίς. Καταδικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο σε έξι χρόνια φυλακή. Ακολούθησε «Παύλου Μελά», Μεταγωγών Θεσσαλονίκης και Γιούρα. Αποφυλακίστηκε το 1951.

ΦΕΡΕΣΙΑΔΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ σύζυγος Αναστασίου από το Μεταλλικό Κιλκίς, αντιστασιακή. Βασανίστηκε για την προσφορά της στην Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ.

ΛΑΠΟΥΡΙΔΗΣ ΜΑΜΑΝΤΟΣ του Λάζαρου από το Μεταλλικό του Κιλκίς καταδικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο «πεντάκις εις θάνατον». Εκτελέστηκε στις 23/12/1947 αφήνοντας ορφανά έξι αδέλφια, 2 κορίτσια και 4 αγόρια, σε μικρή ηλικία. Η γυναίκα του Αννα, η λεγόμενη Ανιούσκα, ανέλαβε το βάρος της μεγάλης οικογένειας. Ο σ. Μαμάντος αντιστασιακός - μαχητής του εφεδρικού ΕΛΑΣ, είχε σαν αποστολή τη διαφύλαξη και διέλευσης των μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

ΜΑΝΟΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΑΝΟΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΛΑΠΟΥΡΙΔΗΣ ΒΛΑΔΗΜΗΡΟΣ του Μαμάντου. Από μικρός ορφανός ανέλαβε μαζί με τη μάνα του Ανιούσκα το βάρος και τη φροντίδα των μικρότερων αδελφών του. Πέθανε στις 23/4/67 σε ηλικία 27 ετών, αφήνοντας ορφανά τα δύο του αγόρια.

Στη μνήμη τους για την οικονομική εξόρμηση του ηρωικού ΚΚΕ, προσφέρουν: Λαπουρίδου Ανιούσκα 50 ευρώ. Λαπουρίδης Γιάννης και η σύζυγός του Γεωργία το γένος Φερεσιάδη, 50 ευρώ. Μαμάντος Λαπουρίδης γιος του Μαμάντου και η γυναίκα του 50 ευρώ, η κόρη του Μαμάντου Αγάπη Λαπουρίδου 30 ευρώ.

* * *

φωτ.

Είναι πράγματι συγκινητικό, από τη μια μεριά και μεγάλη τιμή, από την άλλη να αναφέρεται κανείς στη ζωή και την προσφορά τέτοιων ανθρώπων, όπως ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ, που «έφυγε» από κοντά μας, στις 24 Δεκέμβρη 2005.

Ο σύντροφος, μέλος της ΚΟΒ Ανωγείων, Γιάννης Μανουράς, ένας σύντροφος της παλιάς φρουράς του Κομματός μας. Και όταν λέμε της παλιάς φρουράς εννοούμε εμείς οι κομμουνιστές στη γλώσσα μας, αυτό που έλεγε και ο Λένιν: «Δεν μπορούμε, εκτός αν θέλουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια, να μην αναγνωρίσουμε αυτούς που πέρασαν φωτιά και ατσάλι ως παλιά φρουρά».

Τόσο ο ίδιος όσο και ολόκληρη η οικογένειά του αγωνίζονταν σε όλη τους τη ζωή για μια καλύτερη κοινωνία, το οποίο και πλήρωσαν πολύ ακριβά, με φυλακές και εξορίες, όπως και πολλοί άλλοι.

Γι' αυτό αναφερόμαστε σε σένα και σε αποχαιρετούμε σύντροφέ μας, σεμνέ αγωνιστή του Κόμματος, τιμώντας και θαυμάζοντας τη ζωή σου και την προσφορά σου στην Κομματική Οργάνωση.

Ο θάνατός σου μας συγκλόνισε. Εμπνεόμαστε όμως από τη σεμνότητα και τον ηρωισμό της επαναστατικής αδιαλλαξίας που σε διέκρινε σε ολόκληρη τη ζωή σου και παραδειγματιζόμαστε από τη μεγάλη προσφορά σου.

Σου υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε ακλόνητοι τον αγώνα που τόσο αγάπησες, με πλήρη βεβαιότητα ότι εκπληρώνουμε την πιο ακριβή σου επιθυμία. Επιθυμία όλων των αγωνιστών, που κύριο σκοπό της ζωής τους θέτουν την υπεράσπιση του ύψιστου ιδανικού, του Σοσιαλισμού και Κομμουνισμού.

Σύντροφέ μας στεκόμαστε μπροστά σου και σου υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε αυτόν το δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα, γιατί εμάς τους κομμουνιστές, μας έχει ανάγκη και η σημερινή εποχή.

Τηλέμαχος Σταυρακάκης

Γραμματέας ΚΟΒ Ανωγείων.

  • Στη μνήμη του Γιάννη Μανουρά, τα αδέρφια του Κώστας και Ελένη Λώλα - Μανουρά, προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη», όπως και ο ίδιος επιθυμούσε, το ποσό των 100 ευρώ, μέσω ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.
  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας Γιάννη Ανδρέα Μανουρά - Ζονογιάννη, μέλους και στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ, μέσω ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Μαίρη - Δημοσθένη Λώλα

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του σ. ΒΑΣΙΛΗ ΣΟΡΟΒΟΥ που πέθανε στις 4/11/05 η οικογένειά του προσφέρει 200 ευρώ, οι σύντροφοι και οπαδοί 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Θεστιέων Αιτ/νίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ