Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Με ζητούμενο τη συναίνεση!

Στη συναίνεση στοχεύει η ηγεσία της, στις πρώτες συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε αγώνα καλεί η ΕΣΑΚ Δημοσίου  

Σε «πελάγη» ...συναίνεσης πλέει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, η οποία - παρά τον καταιγισμό αντεργατικών μέτρων που εξάγγειλε η κυβέρνηση και τα οποία θίγουν θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα - σε συνέντευξη Τύπου χτες εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την έναρξη σήμερα των κατ' επίφαση συλλογικών διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντάς τες, μάλιστα, ιστορικό γεγονός!!! Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει η πρώτη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.

Σπαστό ωράριο, σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, συρρίκνωση προσωπικού, είναι ορισμένα από τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης για την καλύτερη, τάχα, εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ανοίγοντας το δρόμο, σημείωσε πως «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορούν να αξιοποιηθούν για να υπάρχει συναίνεση σε όποια προσπάθεια αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης» και ότι «πάμε υπεύθυνα στις διαπραγματεύσεις με στόχο τη σύγκλιση και όχι τη δημιουργία προϋποθέσεων αντιπαράθεσης και σύγκρουσης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε στην εισηγητική του ομιλία να αναφερθεί στις αντεργατικές εξαγγελίες και μόνο μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε πως «δεν είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι για απογευματινή εργασία εκεί που υπάρχουν ανάγκες και δημόσιο συμφέρον, αλλά με την προϋπόθεση όχι σπαστά ωράρια». Εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάσει σύστημα σύνδεσης μισθού - αποδοτικότητας».

«Πρόκληση και ευκαιρία», χαρακτήρισε επίσης τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, «αν και για βασικά ζητήματα, όπως μισθολογικά και συνταξιοδοτικά, δε θα καταλήγουν σε συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά σε συμφωνία που δε θα δεσμεύει την κυβέρνηση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα».

Ξεχνώντας τις οικονομικές διεκδικήσεις για το 2000, έθεσε ένα γενικόλογο πλαίσιο διεκδίκησης για το 2001, χωρίς να αναφέρει ποσοστό αυξήσεων που διεκδικούνται. Χρειάστηκε να γίνουν πολλαπλές ερωτήσεις από δημοσιογράφους, για να πει ότι «το 3,3% της ΓΣΕΕ είναι ένα ψυχολογικό όριο». Και αυτό, όταν ο ίδιος παρουσίασε πίνακα που έδειχνε ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα του '85.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου Π. Βαβουγυιός σημείωσε πως η επιτυχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα έχει ευμενείς επιπτώσεις και στους συνταξιούχους, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει την επιδοματική πολιτική, που έχει σαν συνέπεια, επειδή οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τις βασικές αποδοχές των εν ενεργεία, να έχουν πέσει σήμερα ακόμα και στο 50%.

Αγωνιστικό κάλεσμα από ΕΣΑΚ

Μέσα από τις λεγόμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιδιώκεται να προωθηθούν οι αντεργατικές - αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, με τη στήριξη της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Οπως επισημαίνει, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, στην έναρξη των διαπραγματεύσεων θα τεθούν ζητήματα που αφορούν στις αντιλαϊκές αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται στη δημόσια διοίκηση, με στόχο το δημόσιο να γίνει πιο αποτελεσματικότερο στην εξυπηρέτηση της νέας επιχειρηματικότητας. «Προς αυτή την κατεύθυνση - συνεχίζει - προτείνονται μέτρα, που θα καταργήσουν το συνεχές ωράριο, εισάγοντας τη μερική απασχόληση, θα εμπεριέχουν την ασφυκτικότερη αστυνόμευση και πολιτική ομηρία των δημοσίων υπαλλήλων, θα συνδέουν το μισθό με την "αποδοτικότητα", θα δημιουργήσουν πολυπλόκαμους μηχανισμούς επιθεωρητών, ειδικών εισαγγελέων και ανώτατων πειθαρχικών συμβουλίων, θα αλλάξουν "επί τα χείρω" το εργασιακό στάτους στο δημόσιο».

Χαρακτηρίζει καρικατούρα συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αφού «τα βασικά αιτήματα, όπως είναι τα οικονομικά και τα κοινωνικοασφαλιστικά, τα παραπέμπει στις λεγόμενες "συλλογικές συμφωνίες", ενώ και όσα αιτήματα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης η ικανοποίησή τους πρέπει να συνάδει με το λεγόμενο "εθνικό συμφέρον"».

Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ - υπογραμμίζει - κινούμενη στον αστερισμό του κοινωνικού εταιρισμού, απεμπόλησε ουσιαστικά κάθε διεκδίκηση για το 2000, προβάλλει για το 2001 διεκδικήσεις, που σε καμιά περίπτωση δεν ξεφεύγουν από την κυβερνητική λογική και, ταυτόχρονα, δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση, με το να θεωρεί θετική βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

«Διεκδικούμε - τονίζει - γνήσιες ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας από όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος και για όλα τα θέματα χωρίς περιορισμούς και ρήτρες». Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μέσα από τα σωματεία ή επιτροπές αγώνα να αναχαιτίσουν την αντεργατική επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ