Τουλάχιστον 10.000 Ιρακινοί διαδήλωσαν χτες στη Βαγδάτη για επανάληψη εκλογών |
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες σε Βαγδάτη και Τικρίτ, ζητώντας επανάληψη των βουλευτικών εκλογών. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν είναι «όχι στο διαμελισμό του Ιράκ», «αλλαγή της επιτροπής και διενέργεια νέων εκλογών», «ούτε σουνίτες, ούτε σιίτες, κυβέρνηση ενότητας». Οι συμμετέχοντες συμμερίζονται, όπως έλεγαν, την απειλή των 42 κομμάτων που έχουν αντιταχθεί στα αποτελέσματα καταγγέλλοντας νοθεία για μποϊκοτάρισμα της νέας Βουλής και κίνδυνο περαιτέρω βίαιης κλιμάκωσης.
Παρ' όλα αυτά, τα σιιτικά θρησκευτικά κόμματα που συνεργάζονται υπό την καθοδήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση, καθώς και ο ενωτικός κουρδικός συνασπισμός επιμένουν να κωφεύουν. Χτες ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, μετέβη στο Ιρμπίλ, προκειμένου να συνομιλήσει με τους Κούρδους επικεφαλής για το νέο κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού που είναι αποφασισμένοι να σχηματίσουν μεταξύ τους.
Στο μεταξύ με αγωνία αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA που γίνονται στις σορούς που εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο που ανακαλύφθηκε χτες στην Καρμπάλα, προκειμένου να επιστραφούν οι σοροί στους συγγενείς τους. Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για άνδρες και γυναικόπαιδα που εκτελέστηκαν κατά την καταστολή της εξέγερσης των σιιτών από το καθεστώς Σαντάμ το 1991.
Ιδιαίτερα αιματηρά αποδείχτηκαν τα τελευταία 24ωρα, καθώς σε διάφορες επιθέσεις την Κυριακή σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και το τελευταίο 24ωρο άλλοι 25 ενώ οι τραυματίες καταμετρούνται σε πολλές δεκάδες. Κύριος στόχος των διάφορων επιθέσεων ήταν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ δεν έλειψαν και οι απώλειες μεταξύ πολιτών από επιθέσεις σε σιιτικές συνοικίες. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι 2 πιλότοι που το ελικόπτερο τους συνετρίβη, τη Δευτέρα το βράδυ, «από άγνωστη αιτία». Η κλιμάκωση των επιθέσεων συνέπεσε με την ολοκλήρωση της αποχώρησης χτες και των ουκρανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ενώ στη Βαρσοβία έχει αρχίσει συζήτηση για μείωση των στρατευμάτων αλλά για παράταση της συμμετοχής τους στις κατοχικές δυνάμεις για τουλάχιστον ένα χρόνο.