Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΗΠΑ
Συμβιβασμός και 6μηνη παράταση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε συμβιβασμό κατέληξαν Λευκός Οίκος και Γερουσία και τελικά παρατείνεται η ισχύς κατά 6 μήνες και όχι επ' αόριστον, του αντιτρομοκρατικού νόμου, γνωστού ως «Πατριωτικής Πράξης» (Patriot Act).

Η συμφωνία που επιτεύχτηκε στη Γερουσία θεωρείται από τους αναλυτές επιεικώς «συμβιβαστική», δεδομένου ότι ο Τζορτζ Ου. Μπους πίεζε για τη μόνιμη παράταση της ισχύος του αντιτρομοκρατικού νόμου, ορισμένες διατάξεις του οποίου έληγαν την 31η Δεκέμβρη. Δημοκράτες και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί «μπλόκαραν» προ ημερών την παράταση του νόμου, υποστηρίζοντας ότι περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο Μπους χαιρέτισε δημοσίως την παράταση ισχύος της νομοθεσίας, τονίζοντας όμως ότι «η εργασία του Κογκρέσου για την "Πατριωτική Πράξη" δεν έχει τελειώσει. Ο νόμος λήγει το επόμενο καλοκαίρι, όμως δε θα λήξει και η τρομοκρατική απειλή. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με το Κογκρέσο για την επανέγκριση του αντιτρομοκρατικού νόμου»

Στο μεταξύ, στον «πόλεμο» κατά της τρομοκρατίας, η Βρετανία αναμένεται να θέσει σε ισχύ από το Μάρτη του 2006 σύστημα γενικής παρακολούθησης οχημάτων, το οποίο καλύπτει τους αυτοκινητοδρόμους, τους κύριους οδικούς άξονες, τις πόλεις, τα λιμάνια και τους σταθμούς καυσίμων. Σύμφωνα με τον «Ιντιπέντετ», το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιεί ένα μεγάλο δίκτυο από κάμερες παρακολούθησης ικανές να «διαβάζουν» τις πινακίδες κυκλοφορίας, ώστε οι υπηρεσίες ασφαλείας να μπορούν να εντοπίζουν κακοποιούς και πιθανούς τρομοκράτες.

Η τράπεζα δεδομένων, ικανή να καταγράφει 35 εκατομμύρια πινακίδες κυκλοφορίας ημερησίως, θα εγκατασταθεί στο Χέντον, στο βόρειο Λονδίνο. Τα δεδομένα θα μπορούν στη συνέχεια να διατηρούνται για περίοδο πέντε ετών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ