Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ»
Από την Πολωνία... στη «Συμμαχία»

Εξι εκατομμύρια ζωές ήταν ο βαρύς «φόρος» αίματος των Πολωνών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο σημερινό, 16ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Η απελευθέρωση της Πολωνίας», θα γνωρίσουμε πτυχές του ρόλου της Πολωνίας και του αγώνα των Πολωνών στον πόλεμο, ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν με περισσότερα ερωτήματα και αμφισβήτηση, όσο κανένα άλλο. Από τη μία πλευρά, υπήρχε η Πολωνική Εξόριστη Κυβέρνηση στο Λονδίνο και, από την άλλη, το Πολωνικό Απελευθερωτικό Εθνικό Κίνημα. Το ζήτημα της εξουσίας μεταπολεμικά βασίστηκε στο αποτέλεσμα της εξέγερσης της Βαρσοβίας.

Στο επεισόδιο της επόμενης Κυριακής, με τίτλο «Η Συμμαχία», θα παρακολουθήσουμε το ρόλο της Βρετανίας και των ΗΠΑ στον πόλεμο, σε σχέση με το Ανατολικό Μέτωπο. Μετά τη χιτλερική εισβολή στην ΕΣΣΔ τον Ιούνη του 1941, Βρετανία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη «συμπαράστασή» τους στους Σοβιετικούς, αλλά μόνον όταν οι ΗΠΑ μπαίνουν στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας επισφραγίζεται «επίσημα» η αντιχιτλερική συμμαχία. Ενα χαρακτηριστικό της συμμαχίας ήταν οι συναντήσεις των ηγετών των τριών μεγάλων χωρών, όπου ο Ρούσβελτ, ο Τσόρτσιλ και ο Στάλιν έπαιρναν αποφάσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η μεγαλύτερη διαφωνία προέκυψε, όταν η ΕΣΣΔ επέμενε για τη δημιουργία ενός ισχυρού δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, προς αγανάκτηση των Βρετανών και Αμερικανών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ