Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΚΣ
Σημαντική πολιτιστική παρέμβαση

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα διοργανώνει σήμερα η Πανσπουδαστική ΚΣ στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας, σε συνεργασία με τη λογοτεχνική και κινηματογραφική ομάδα «Ασκληπιός». Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο του κτιρίου Κατσίγρα, στις 7.00 το απόγευμα και εντάσσεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Διμήνου της παράταξης.

Για τον κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη

«Η χειραγώγηση του κινηματογράφου έχει να κάνει με την παραγωγή, τη διακίνηση, τη διαφήμιση και το μέσο. Η λογοκρισία γίνεται στη διανομή» επισήμανε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαράς στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Χειραγώγηση και Κινηματογράφος», που πραγματοποίησε η Πανσπουδαστική ΚΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Διμήνου.

Οπως εξήγησε ο γνωστός σκηνοθέτης, το «πρώτο στάδιο» της χειραγώγησης είναι η χρηματοδότηση. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρακτικές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πρόθεση των ΗΠΑ είναι η καθυπόταξη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Τέλος, τόνισε ότι τόσο ο κινηματογράφος όσο κι η τηλεόραση χρησιμοποιούνται ως μέσα προπαγάνδας της πολιτικής της άρχουσας τάξης, αφανίζοντας θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες.

Ο Τάσος Ψαράς υπογράμμισε ότι ζούμε σε μία εποχή εμπορευματοποίησης των πάντων, συμπεριλαμβανομένου και του κινηματογράφου και πως η εμπορευματοποίηση, δυστυχώς, συνοδεύεται κι από μία «σιωπή» μαζί με μία ψευδαίσθηση δημοκρατίας. Κλείνοντας, κάλεσε τους φοιτητές να αγωνιστούν για να ανατρέψουν την εμπορικότητα στο χώρο του κινηματογράφου. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Σκόνη που πέφτει» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ