Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΗ
Ελάχιστες οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Το Β' μέρος του αφιερώματος στο Ρέντη με τα σημαντικά προβλήματα αθλητικών υποδομών, παρουσιάζει ο «Ρ»

Τα δημοτικά γήπεδα μπάσκετ έχουν υποστεί σημαντικές φθορές
Τα δημοτικά γήπεδα μπάσκετ έχουν υποστεί σημαντικές φθορές
Σήμερα, ο «Ρ» συνεχίζει το δεύτερο μέρος του οδοιπορικού στο δήμο Ρέντη. Το περασμένο Σάββατο, η έρευνά μας ανέδειξε τα προβλήματα του δήμου σε τομείς όπως η ανεργία, η έλλειψη ελεύθερων χώρων και τα προβλήματα στον Πολιτισμό. Σήμερα, κουβεντιάζουμε με ανθρώπους του αθλητισμού.

Ο Δημήτρης Μπαρδής είναι από τους πιο παλιούς αθλητικούς παράγοντες του στίβου:

- Είδα ότι έγινε με ταρτάν εκείνος ο μικρός στίβος των 200 μ., δίπλα από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη». Τα χρήματα τα έβαλε η «Puma», που είναι χορηγός του στίβου του Ολυμπιακού;

- Καλά που έγινε και έχουμε σήμερα έστω ένα μικρό στίβο. Γιατί δε σου κρύβω ότι όταν έκλεισε το «Καραϊσκάκη», διαλύσαμε. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε και πού να πάμε. Τώρα σιγά σιγά θα ξαναμαζέψω το τμήμα.

- Τι επιχορηγήσεις έχεις και από πού;

- Η πολιτεία δε μας δίνει τίποτα, έχουμε να πάρουμε χρήματα από το 2000. Ο,τι μας δίνει ο Δήμος και ό,τι μαζέψουμε μόνοι μας.

- Δηλαδή, το ερασιτεχνικό σωματείο διώκεται;

- Αφού τα ξέρεις πιο καλά από μένα. Ολα από την τσέπη μας.

- Πώς βρίσκετε παιδιά;

- Συνεργαζόμαστε με τους γυμναστές των Δημοτικών και των Γυμνασίων και βέβαια με τους γονείς.

- Από προπονητές;

- Οπως γνωρίζεις, ανάλογα με τη δραστηριότητα του σωματείου, η Ομοσπονδία μάς δίνει προπονητή. Εχουμε και κάποια κάλυψη στις μετακινήσεις μας, ανάλογα με τις επιτυχίες των αθλητών μας.

- Με την υγεία των αθλητών τι γίνεται;

- Δεν υπάρχει οργανωμένη παρακολούθηση. Τα παιδιά όλα είναι φτωχά. Ολα γίνονται από μας και τους γονείς. Τι άλλο να σου πω, εκ των ενόντων.

- Πώς βλέπεις την παρουσία των χορηγών;

Κάποτε, εδώ, υπήρχαν τα αποδυτήρια ενός γηπέδου...
Κάποτε, εδώ, υπήρχαν τα αποδυτήρια ενός γηπέδου...
- Είναι πια ξεκάθαρο ότι όλοι οι πρωταθλητές όλων των σπορ έχουν υπογράψει μεγάλα συμβόλαια, και λειτουργούν βάσει των όρων που αναφέρονται μέσα.

- Για τα φάρμακα - ναρκωτικά τι λες;

- Μεγάλο πρόβλημα. Επακόλουθο της παρουσίας των χορηγών.

- Τους αθλητές - ταλέντα που θα βγάλει το σωματείο σου θα μπορέσεις να τους κρατήσεις ή θα τους αρπάξει ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα γυμνάζεται στον ίδιο χώρο;

- Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Εμείς με τι χρήματα να τους κρατήσουμε; Οταν η πολιτεία έχει να μας δώσει χρήματα 5 χρόνια τι περιμένεις; Σιγά σιγά τα σωματεία βάζουν λουκέτο, μόνο οι δήμοι αν θέλουν μπορούν να κρατήσουν το σωματειακό αθλητισμό.

«Από τότε που ο αθλητισμός έγινε επάγγελμα, τελειώσαμε»

«Η Νίκη έχει μόνο ποδόσφαιρο. Ολα τα κακά του αθλητισμού ξεκινάνε από το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχολικός αθλητισμός. Τα παιδιά δεν ασχολούνται καθόλου με τα σπορ». Αυτά μας λέει ο Γιώργος Κατσίκης, παράγοντας της Νίκης Ρέντη, ο οποίος μάς επισήμανε τα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

- Το σωματείο οικονομικά πώς πάει;

- Κάποια χρήματα μας δίνει ο Δήμος, βέβαια μπροστά στα έξοδα είναι πολύ λίγα. Είμαστε συνέχεια με το χέρι στην τσέπη. Δεν υπάρχουν πια άνθρωποι. Ο μικροπαράγοντας θα γίνει δυσεύρετο είδος, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μας αποχαιρετά, σβήνει... Η πολιτεία ζει στο δικό της κόσμο.

Ενας από τους ελάχιστους χώρους άθλησης το γήπεδο βόλεϊ στην Αγίου Ιωάννου
Ενας από τους ελάχιστους χώρους άθλησης το γήπεδο βόλεϊ στην Αγίου Ιωάννου
- Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι αρκετές;

- Οχι. Για παράδειγμα, το δημοτικό ποδοσφαιρικό γήπεδο δεν επαρκεί. Το πλαστικό χόρτο μπορεί να είναι και ανθυγιεινό για τα παιδιά.

- Οι κερκίδες του γηπέδου φαίνεται να είναι άκρως επικίνδυνες.

- Νομίζω ότι θα αλλάξουνε. Τώρα σχετικά με τους χώρους ο Δήμος έχει πολλούς ελεύθερους χώρους, από χρήματα δε γνωρίζω τι γίνεται... Η πολιτεία δε γνώριζε και δε γνωρίζει τι αθλητισμό θέλουμε. Τα ερασιτεχνικά σωματεία του Πειραιά σβήνουν. Από τότε που ο αθλητισμός έγινε επάγγελμα, τελειώσαμε. Το ξέρεις ότι οι αθλητές δεν περνάνε από γιατρούς; Ο κάθε γονιός, ο οποίος μπορεί και ξέρει, προστατεύει την υγεία του παιδιού του. Η πολιτεία θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το ζήτημα, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Εγκαταλειμμένα γήπεδα

Περπατάμε με τον Νίκο Ρουσκέτο κάτοικο Ρέντη, παλιό αθλητή, χρόνια κριτή του ΣΕΒΑΣ. Πήγαμε σ' όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, ξεκινώντας από την οδό Αγ. Ιωάννη. Εκεί υπάρχει μια αλάνα, όπου μαζεύονται παιδιά και παίζουν ποδόσφαιρο, έχει και τέρματα. Εχει και κάτι μισογκρεμισμένους οικίσκους που κάποτε έπαιζαν το ρόλο των αποδυτηρίων.

Στις δύο άκρες υπάρχουν δύο εγκαταλειμμένα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ. Πλήρης η εγκατάλειψη του χώρου. Κι όμως, με λίγα χρήματα θα μπορούσε αυτός ο χώρος να γίνει ένας θαυμάσιος παιδότοπος, που να σφύζει από ζωή.

Στη συνέχεια πήγαμε στο Δημοτικό ποδοσφαιρικό γήπεδο «Μελισσουργού». Η σημερινή εικόνα του χώρου είναι απαράδεκτη. Τα γήπεδα των αθλοπαιδιών είναι εγκαταλειμμένα. Εύκολα το γήπεδο του χαντ μπολ θα μπορούσε να σκεπαστεί έτσι ώστε να δημιουργηθούν μικρές ομάδες παιδιών. Επίσης, οι κερκίδες του γηπέδου είναι άκρως επικίνδυνες και σύντομα θα πρέπει να εγκατασταθούν νέες. Επί της Λ. Μακρυγιάννη και Θεσσαλονίκης βρίσκονται δύο γήπεδα μπάσκετ σε άθλια κατάσταση.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται το αθλητικό συγκρότημα «Γ. Σιδέρης». Παρότι το πλαστικό στα γήπεδα 5Χ5 έχει καταστραφεί. Απέναντι από το «ΜΑΚΡΟ» υπάρχει μια ακόμα εγκαταλειμμένη αλάνα με δυο τέρματα. Κάποια παιδιά είχαν πηδήσει τα σύρματα και έκαναν τζόκινγκ. Τραγικές εικόνες. Φεύγοντας πήγαμε στα σχολεία, όπου πρόσφατα τελείωσε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ένα κλειστό γυμναστήριο για μπάσκετ και βόλεϊ που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του δήμου.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Το οδοιπορικό του «Ρ» συνεχίζεται στο Κερατσίνι


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ