Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Αντίσταση στον οδοστρωτήρα της εμπορευματοποίησης»

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ποδόσφαιρο - Μια θρησκεία χωρίς απίστους» που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

«Οσο πιο γρήγορα δημιουργηθεί αθλητικό κίνημα που θα διεκδικεί μαζικό λαϊκό αθλητισμό, όσο πιο γρήγορα τα εργατικά σωματεία, οι ενώσεις γονέων, οι δημοτικές κινήσεις, οι αθλητές, οι προπονητές, οργανώσουν την αντίστασή τους στον οδοστρωτήρα της εμπορευματοποίησης, τόσο θα ανακόπτεται αυτή η κρίση και τόσο θα ανοίγουν οι προϋποθέσεις για μια άλλη πολιτική και στο χώρο του αθλητισμού. Μια πολιτική που θα απαντά στην ανάγκη του λαού για μαζική άθληση στα σχολεία, στη συνοικία, για στήριξη του ερασιτεχνικού σωματείου και θα ορθώνει τοίχο στα κάθε είδους λαμόγια του αθλητισμού και της εξουσίας».

Αυτό το κάλεσμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ, καθημερινά βρίσκει περισσότερους συμμάχους, πρόθυμους να βάλουν πλάτη για να βρει μαζική έκφραση. Αναδείχτηκε και μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε η Αθλητική Επιτροπή της ΚΟΘ του ΚΚΕ, το βράδυ της Δευτέρας στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του βιβλίου των Ν. Μπογιόπουλου και Δ. Μηλάκα«Ποδόσφαιρο, μια θρησκεία χωρίς απίστους». Δόθηκε η αφορμή να αναπτυχθεί ουσιαστική συζήτηση για το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό φαινόμενο, το πώς διαστρέφεται ο κοινωνικός του χαρακτήρας με την εκμετάλλευσή του από τις εξουσίες, τους σπόνσορες και τους επιχειρηματίες, σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμικούς εκφραστές του.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Γιάννης Βένος, πρόεδρος βετεράνων ποδοσφαιριστών του «ΑΡΗ», πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Κώστας Βιόπουλος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του «Απόλλωνα» Καλαμαριάς, Κώστας Λεβέντης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και Γραμματέας της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ) και ο Γιάννης Νοτάκης, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Τη συζήτηση συντόνισε ο Μάκης Βοϊτσίδης, δημοσιογράφος μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, ο οποίος, άνοιξε και τη συζήτηση παρουσιάζοντας μέσα από παραδείγματα την αλλαγή που επήλθε στην πάροδο των ετών, από τα χρόνια που οι αθλητές έπαιζαν για τη φανέλα και τη λεμονάδα μέχρι σήμερα που η ομάδα είναι πια μια ανώνυμη εταιρία, πάνω στην οποία στηρίζονται τεράστια οικονομικά, επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα.

Τόσο από τις εισηγήσεις, όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις κυρίως των νέων αλλά και αθλητικών παραγόντων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αναδείχτηκε πως όσο το ποδόσφαιρο θα είναι επιχείρηση, τόσο το «παιχνίδι» θα γίνεται πιο βρώμικο. Οπως ενδεικτικά ανέφερε ο Ν. Μπογιόπουλος, μιλώντας για τη σημασία του ελεύθερου χρόνου, «για να μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο δεν είναι δυνατόν να δουλεύεις 12-14 ώρες, να τρέχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ ανάμεσα σε σχολείο και φροντιστήρια, να βρίσκεσαι σε διαρκή εργασιακή αβεβαιότητα».

Αναδείχτηκε η συνειδητή πολιτική υποχρηματοδότησης που ασκούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Κ. Λεβέντης, ελάχιστα χρήματα δίνονται για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και αυτά με μεγάλες καθυστερήσεις, υποδομές δε δημιουργούνται παρά μόνο αν είναι να δοθούν για αξιοποίηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Μερίδιο ευθύνης αποδόθηκε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν παλεύει για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και την απόδοσή τους στον εργαζόμενο λαό, στη νέα γενιά, δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό, αλλά τα παραπέμπει στην ανταποδοτική λειτουργία.

Στα χρόνια που τα «θρυλικά τσαμούρια» της Καλαμαριάς και η κάθε νίκη τους ήταν γιορτή για όλους τους πρόσφυγές της, αναφέρθηκε ο Κώστας Βιόπουλος. Και σημείωσε πως τότε το ποδόσφαιρο τροφοδοτούσε τα όνειρα των κατατρεγμένων και σηματοδοτούσε την πάλη τους ενάντια στον ισχυρό, το κατεστημένο.

Ενώ ο Γιάννης Βένος, παρουσίασε και μια άλλη πτυχή του ποδοσφαίρου, σημειώνοντας πως πάντα καλλιεργούσε και αναδείκνυε ανθρώπους αγωνιστές, θαρραλέους, με ιδεολογία και ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία στα προβλήματα όλου του κόσμου.

Ανάμεσα στους πολλούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, διακρίναμε τους προπονητές ποδοσφαίρου Α. Σπυρίδωνα, Γ. Μήτσα, Χ. Ζήφκα, τον Π. Αναστασιάδη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βόλεϊ, Θ. Κωνσταντινίδη και Τ. Μελισίδη από τους Παλαίμαχους του «Απόλλωνα» Καλαμαριάς, Στ. Τσίφκα, πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Θεσσαλονίκης, Δ. Ψωμιάδη, αντινομάρχη Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρο της ΕΠΣΜ, τους νομαρχιακούς συμβούλους Γ. Ζιώγα και Μ. Σπυριδάκη, το Δημοτικό Σύμβουλο Α. Σαχίνη, τον Γ. Λυσσαρίδη, πρώην ΓΓ υπουργείου Αθλητισμού. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο ο αθλητισμός ως ανάγκη για τον λαό και τη νεολαία(2022-03-12 00:00:00.0)
Από την απαξίωση στα «δίχτυα» του αθλητικού τζόγου(2019-03-09 00:00:00.0)
Με το ΚΚΕ άνθρωποι του αθλητισμού(2007-09-08 00:00:00.0)
«Ο Αθλητισμός δικαίωμα όχι εμπόρευμα»(2004-07-13 00:00:00.0)
Το ποδόσφαιρο εκπέμπει SOS(1997-10-26 00:00:00.0)
Βραβεύτηκε ο Γιάννης Κατσαρός(1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ