Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιο βαθιά στην κρίση μετά το συνέδριο
  • Αναδείχτηκαν οι διαχωριστικές γραμμές μέσα στο κόμμα
  • Τραυματισμένος εξέρχεται ο Κ. Καραμανλής
  • Ραντεβού στο τακτικό συνέδριο από την Ντ. Μπακογιάννη
  • Δύναμη αντιπολίτευσης των λαϊκών συμφερόντων σύσσωμη η ηγεσία της ΝΔ

Ο καθένας κοιτά σε διαφορετική κατεύθυνση...
Ο καθένας κοιτά σε διαφορετική κατεύθυνση...
Πιο βαθιά στην εσωκομματική κρίση έσπρωξε τη ΝΔ το έκτακτο συνέδριο, το οποίο χρησίμευσε να αναδείξει με καθαρότητα τις «διαχωριστικές γραμμές» μέσα στο κόμμα και να κλείσει το επόμενο ραντεβού για το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών στο τακτικό συνέδριο στο τέλος του χρόνου.

Ταυτόχρονα, το μήνυμα που εξέπεμψε προς την κοινωνία ήταν ότι σύσσωμη η ηγεσία της ΝΔ, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις των αντιμαχόμενων ομάδων, παραμένει δύναμη αντιπολίτευσης των λαϊκών συμφερόντων, αφού κυρίαρχη αντιπολιτευτική γραμμή είναι αυτή της συναίνεσης στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης και η άσκηση πίεσης για «πιο φιλελεύθερη πολιτική».

Το συνέδριο της ΝΔ επιβεβαίωσε ότι ο περιβόητος μεσαίος χώρος δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα και ένα όχημα για να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους, βάζοντας σε πρώτο πλάνο, όχι τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και πολιτική της - για την οποία θεωρεί ότι είναι δεδομένη η κυριαρχία της και την ασπάζονται «σχεδόν όλοι οι Ελληνες»(!) - αλλά καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισής της και «πολιτικής συμπεριφοράς»!

Ο Κ. Καραμανλής μπορεί να επαναβεβαίωσε την κυριαρχία του, ωστόσο εξήλθε από το συνέδριο με τραυματισμένη την εικόνα του σε μια διόλου ευκολοκαταφρόνητη μερίδα των στελεχών της ΝΔ, τα οποία αμφισβητούν σημαντικές επιλογές του. Η επαναχάραξη των εσωκομματικών στρατοπέδων (καραμανλικοί -μητσοτακικοί) γυρίζει το κόμμα του στον «παλιό καλό καιρό», γεγονός που δεν μπορεί να χρεωθεί στα συν της ηγεσίας, τη στιγμή που διακηρύσσει το τέλος της εσωστρέφειας και τη «φυγή προς τα εμπρός». Επιπλέον, χωρίς να ευθύνεται άμεσα ο ίδιος, εμφανίστηκε ως «ομαδάρχης» των καραμανλικών. Από αυτήν την άποψη, η στήριξη που το πρόσφερε ο Μ. Εβερτ περισσότερο ζημιά του προκάλεσε. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, από τη μια, περιχαράκωσε το κόμμα στα όρια του καραμανλισμού και, από την άλλη, τον δέσμευσε να μην προχωρήσει στην αντικατάσταση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, θέμα που αποτελεί σημείο έντασης και σκληρής κριτικής, ακόμα και από στελέχη που στηρίζουν τον πρόεδρο της ΝΔ.

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε με συγκροτημένη πολιτική πλατφόρμα, η οποία αμφισβητεί επιλογές και χειρισμούς της ηγεσίας, καταγράφηκε «επίσημα» ως ο άλλος πόλος μέσα στο κόμμα και ανανέωσε το ραντεβού για το τακτικό συνέδριο. Μπορεί οι εσωκομματικοί συσχετισμοί να είναι αρνητικοί γι' αυτήν, αλλά στο εξής τα όποια λάθη και αδυναμίες του Κ. Καραμανλή θα «δουλεύουν» για λογαριασμό της. Η ίδια στο εξής, όπως λένε συνεργάτες της, θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις της στα όργανα, χωρίς να υπαναχωρεί από τις θέσεις της.

Ο Κ. Καραμανλής, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, θεώρησε ότι το σώμα επικύρωσε την πολιτική και τις επιλογές του, υπό το πρίσμα του διλήμματος που είχε θέσει στην εισηγητική ομιλία του, αυτό του «πακέτου». «Οι κατευθύνσεις, οι επιλογές και οι άξονες της πολιτικής μας βρήκαν την καταξίωση στην κοινωνία και επικυρώθηκαν σήμερα από το ανώτατο συλλογικό όργανο και από σήμερα δε χωρούν αμφισβητήσεις. Η θέση αυτή είναι ξεκάθαρη, είναι συνολική και αδιαίρετη είναι θέση - πακέτο», τόνισε. Ταυτόχρονα, έθεσε τους όρους στο εσωκομματικό παιχνίδι, τονίζοντας επανειλημμένα ότι «η μειοψηφία πρέπει να στοιχίζεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας», ότι πρέπει να σταματήσουν οι πρακτικές που τροφοδοτούν τις φαρέτρες των αντιπάλων μας, ότι είναι παρελθόν οι κραυγές και ψίθυροι στα κανάλια. Απέρριψε την έντονη κριτική που ασκήθηκε από αρκετά στελέχη στο μεσαίο χώρο και τον προσδιορισμό ως κεντροδεξιά και τόνισε ότι «επιστρατεύουμε την έννοια του μεσαίου χώρου, σαν μήνυμα προς ολόκληρη την κοινωνία, άνοιγμα σε ολόκληρη την κοινωνία».

Η Ντ. Μπακογιάννη

Η Ντ. Μπακογιάννη, στην παρέμβασή της, το μεσημέρι του Σαββάτου, άσκησε κριτική σε επιλογές της ηγεσίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί διαπλεκομένων και παντοδύναμου καθεστώτος του ΠΑΣΟΚ, απέδωσε την εκλογική ήττα σε μη σαφείς στρατηγικές επιλογές και σε συγκεκριμένες αδυναμίες, επανέλαβε ότι ο διάλογος μέσα στο κόμμα δεν αποτελεί εσωστρέφεια και προσδιόρισε τη ΝΔ ως τη «μεγάλη και σύγχρονη Κεντροδεξιά» και το «νέο Κέντρο». Ξεκαθαρίζοντας τις σχέσεις της με τον Κ. Καραμανλή, είπε ότι κανείς δεν υπονόμευσε και δεν υπονομεύει την ηγεσία του κόμματος, αλλά και «κανείς δεν είναι υπεράνω της πολιτικής κριτικής». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «το κύρος του προέδρου έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατεύσουμε και το κάνουμε. Προέχει όμως η προστασία του κύρους του κόμματος. Οι τελευταίες μέρες έδειξαν ότι έτσι δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Οτι έτσι δεν κερδίζουμε το μέλλον μας». Καταλήγοντας έδωσε ραντεβού για το τακτικό συνέδριο, λέγοντας ότι «στο τακτικό συνέδριο πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση για την επανίδρυση της ΝΔ, στο τακτικό συνέδριο πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε όσα δεν είχαμε το θάρρος να κάνουμε μέχρι σήμερα. Μόνο έτσι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Ο Μ. Εβερτ ανέλαβε να απαντήσει στην Ντ. Μπακογιάννη και στο πλαίσιο αυτό αντιτάχθηκε στην επανίδρυση του κόμματος -«επανίδρυση χρειάζονται τα μυαλά ορισμένων» - ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή να προχωρήσει μπροστά και να μη σταματήσει με τίποτα, καθώς και να μην εγκαταλείψει τον συνεργάτη του, γιατί τότε «θα ήσουν κατ' επίφαση καραμανλικός και είσαι ουσία καραμανλικός». Και κατέληξε, αναφωνώντας «ζήτω η ΝΔ, ζήτω ο καραμανλισμός, ζήτω ο Κ. Καραμανλής»!

Από την πλευρά του, ο Γ. Ράλλης κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να βάλει σε τάξη τους βουλευτές που περιφέρονται στα κανάλια ως «περιπλανώμενοι Αθίγγανοι», γιατί είναι επικίνδυνοι και θα διαλύσουν το κόμμα.

Στο συνέδριο απέφυγαν να πάρουν το λόγο κορυφαία στελέχη (Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης, Δήμας, Λιάπης, κ.ά.), επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που τους φέρουν να στηρίζουν μεν τον Κ. Καραμανλή, αλλά να κρατούν αποστάσεις από τις επιλογές του.

Οι περισσότεροι από τους συνέδρους που πήραν το λόγο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Κ. Καραμανλή, αλλά δεν ήταν λίγα τα στελέχη και οι βουλευτές που επέκριναν βασικές επιλογές του (Ανδρεουλάκος, Μπρατάκος, Σούρλας, Παπαδόγγονας, Τατούλης, κ.ά.), ενώ ο Γ. Βουλγαράκης ζήτησε να τεθούν οι παραιτήσεις όλων των τομεαρχών στη διάθεση του προέδρου, ώστε να διευκολυνθεί στις κινήσεις του, να αντικαταστήσει δηλαδή τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Ρόλο «προστάτη» του Κ. Καραμανλής ανέλαβαν να παίξουν, εκτός του Μ. Εβερτ, οι Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Καλός, Β. Πολύδωρας, Γ. Καλατζής και ο συνδικαλιστής Γ. Μανώλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ