Ενώ εντείνονται οι μεθοδεύσεις για έλεγχο της αγοράς, οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιριών εξακολουθούν να είναι εντελώς απροστάτευτοι
Με κορόνες και λεονταρισμούς που αφορούν σε διαχείριση των οικονομικών των ασφαλιστικών εταιριών και τα αποθέματά τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από την ουσία της πολιτικής της. Μια πολιτική που στην πραγματικότητα νομιμοποιεί τις μεθόδους που κάθε φορά μετέρχονται οι ασφαλιστικές αφ' ενός για το ξαναμοίρασμα της αγοράς αφ' ετέρου για να θησαυρίζουν μέσα από την καταλήστευση των καταναλωτών που γίνονται πελάτες της. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου για τα αποτελέσματα των ελέγχων στα οικονομικά των ασφαλιστικών εταιριών. Ταυτόχρονα, τα όσα διατυμπανίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι δηλαδή η κυβέρνηση φροντίζει ώστε οι ασφαλιστικές εταιρίες να λειτουργούν με τρόπο «αξιόπιστο» και «φερέγγυο», δεν είναι ανεξάρτητα από τα όσα δρομολογεί γύρω από το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και το ρόλο που επιφυλάσσει για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Επιχειρεί, δηλαδή, να πείσει τους πελάτες που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική για τα ασφαλιστικά μονοπώλια ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε να υπάρχουν οικονομικά εύρωστες ασφαλιστικές. Λες και η οικονομική ευρωστία αναιρεί την κερδοσκοπία σε βάρος των ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που ανακοίνωσε χτες ο Γ. Παπαθανασίου, τα λεγόμενα περιθώρια φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών υπολείπονται από αυτά που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις. Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προβεί ή δρομολογήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που εκκρεμούν καλούνται να τα καταβάλουν σε δύο ισόποσες δόσεις, ενώ τα «πιστοποιητικά φερεγγυότητας» θα δοθούν μετά την καταβολή της πρώτης δόσης (Γενάρης 2006). Οσες εταιρίες δεν την καταβάλουν, δε θα πάρουν πιστοποιητικό και θα τεθούν σε πρόγραμμα ...«ανασυγκρότησης». Για όσες δεν καταβάλουν τη δεύτερη δόση θα γίνει ανάκληση του «πιστοποιητικού» και θα ζητηθεί να κατατεθεί «πρόγραμμα ανασυγκρότησης» με βάση το οποίο θα κριθεί η συνέχιση ή μη της λειτουργίας της.
Τέλος, με το ερώτημα της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τους παραπέμπονται στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης τρεις ασφαλιστικές εταιρίες. Πρόκειται για την «Astra Ασφαλιστική», την «Αργοναυτική ΑΕΓΑ» και τη «Γαλαξίας ΑΕΓΑ», που έχουν συνολικά 251.000 συμβόλαια στον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτου. Ο λόγος της παραπομπής είναι ότι από τη διερεύνηση σωρείας καταγγελιών για καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων, προέκυψε ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες χρησιμοποιούν τα διαθέσιμά τους για εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και άλλων υποχρεώσεων και όχι για την πληρωμή αποζημιώσεων προς τους καταναλωτές. Μέχρι τη γνωμοδότηση της Επιτροπής προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, εκδόθηκαν αποφάσεις δέσμευσης της περιουσίας των τριών εταιριών που είναι σε ασφαλιστική τοποθέτηση. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί - και από αυτό γεννιούνται εύλογα ερωτήματα για τα παιχνίδια που παίζονται μεταξύ κυβέρνησης και μονοπωλίων και στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών - ότι πρόκειται για τρεις εταιρίες που, σύμφωνα με τις διατάξεις που υποτίθεται πως προστατεύουν τους πελάτες των εταιριών, είχαν πάρει κανονικά τα αναγκαία «πιστοποιητικά φερεγγυότητας».