Και Πράσινη βίβλος της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»
Χαρακτηρίζοντας τα συγκεκριμένα μέτρα «αναγκαία για την ασφάλεια των πολιτών» πέρασε με 33 ψήφους υπέρ, μεταξύ των οποίων και του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Λαμπρινίδη, 8 κατά και 5 αποχές η οδηγία, που προβλέπει διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, σφίγγοντας τα δεσμά στην παρακολούθηση του λαού.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή ψήφισε τη διατήρηση των δεδομένων όλων των επικοινωνιών τηλεφωνίας (κινητής και σταθερής, κλήσεις και μηνύματα) και διαδικτύου, για διάστημα από έξι μήνες έως ένα χρόνο, όταν το Συμβούλιο πρότεινε έξι μήνες διατήρηση των δεδομένων (καταγραφή) του ίντερνετ και 6-24 μήνες των τηλεπικοινωνιών.
Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου χρησιμοποιεί τον όρο Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, όσον αφορά «σοβαρά εγκλήματα», ενώ το Συμβούλιο ζητά να περιλαμβάνονται όλα τα εγκλήματα, ενώ Κοινοβούλιο και Συμβούλιο συμφωνούν στην υποχρέωση των εταιριών τηλεπικοινωνιών, για διατήρηση όλων των κλήσεων, ακόμα και των αποτυχημένων...
Σαν «δικλείδα ασφαλείας» για την... προστασία των πολιτών, η αρμόδια Επιτροπή ζητά ποινικές διώξεις, σε περίπτωση κακής χρήσης ή κατάχρησης των δεδομένων, όσον αφορά τη φύλαξή τους και την προσβασιμότητα σε αυτά, ενώ το Συμβούλιο είναι κατηγορηματικά αντίθετο σ' αυτό το μέτρο.
Η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων, που είχε εξαγγελθεί με αφορμή το χτύπημα στο Λονδίνο, στα πλαίσια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», παίρνει σάρκα και οστά αποδεικνύοντας την προσπάθεια κατάργησης κάθε κεκτημένου δικαιώματος και ελευθερίας, καθώς τίθενται υπό αμφισβήτηση, στο όνομα της «ασφάλειας».
«Πρόληψη, προετοιμασία και αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων» έχει σαν τίτλο η Πράσινη βίβλος που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιοποίησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο όνομα της... ασφάλειας.
Η πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση «εκθέτει διάφορα σενάρια, ανταποκρινόμενη στην απαίτηση του Συμβουλίου, που σκοπεύει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος Προστασίας Βασικών Υποδομών (ΕΠΠΒΥ) και ενός πεδίου συναγερμού αναφορικά με τις βασικές υποδομές και αποτελεί τη δεύτερη επεξηγηματική φάση, πάνω σε απόφαση της Κομισιόν για προστασία των Βασικών Υποδομών, που υιοθετήθηκε τον Οκτώβρη του 2004».
Στην Πράσινη βίβλο ορίζονται η φύση των καταστροφών, κατά τις οποίες ενεργοποιείται το ΕΠΠΒΥ, οι αρχές - κλειδιά, οι βασικές υποδομές της ΕΕ, οι βασικές εθνικές υποδομές, ο ρόλος των ιδιοκτητών και διαχειριστών των βασικών υποδομών, το πεδίο συναγερμού που θα αφορά τις βασικές υποδομές, η χρηματοδότηση, η εκτίμηση και η εφαρμογή...
Οπως διευκρινίζεται από την Επιτροπή, τα μέτρα αυτά είναι απλά συμπληρωματικά, ώστε να ενισχύσουν τον εθνικό προγραμματισμό, προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας σε ανταπόκριση και απαντήσεις από τα κράτη - μέλη πάνω στις προτάσεις αυτές, με την κοινοποίηση της Πράσινης βίβλου. Στο τέλος της διαδικασίας διαλόγου με τα κράτη - μέλη, πάνω σ' αυτές τις προτάσεις, η Επιτροπή οφείλει να παρουσιάσει δέσμη μέτρων πάνω στο ΕΠΠΒΥ, το 2006...