Την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών επέλεξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας για να δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, σε μια πανηγυρική τελετή στο Ζάππειο, παρουσία γυναικών βουλευτών. Ο υπουργός προσπάθησε να εναρμονιστεί με τον επετειακό χαρακτήρα της ημέρας, ενώ με το νομοσχέδιο αρκέστηκε στις καλές προθέσεις, χωρίς να προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση όσων επαγγέλλεται με το νομοσχέδιο.
Είναι γνωστό εξάλλου ότι στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, σπάνια το θύμα καταγγέλλει το γεγονός, φοβούμενο τη γενικότερη κατακραυγή. Σ' αυτό το θέμα δε δίνει λύσεις το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά ούτε και παίρνονται σοβαρά μέτρα για τη στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Οπως ανέφερε ο υπουργός, το νομοσχέδιο στοχεύει στην καταπολέμηση των ακραίων φαινομένων αυθαιρεσίας και αυταρχισμού μέσα στην οικογένεια και αποβλέπει σε τρεις τομείς που είναι: Η περιφρούρηση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης του ατόμου εντός των οικογενειακών τειχών. Η προστασία της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας του παιδιού. Η οριοθέτηση ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος. Ακόμα, με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται ως έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας ο εξαναγκασμός σε συνουσία, χωρίς την ελεύθερη βούληση και των δύο συζύγων.
Επίσης, έχουμε έξι νέες εγκληματικές συμπεριφορές που μέχρι σήμερα δε θεωρούνταν ως αξιόποινες πράξεις. Συγκεκριμένα, είναι: η βία που τελείται ενώπιον ανηλίκου σε βάρος άλλου μέλους της οικογένειάς του, η βία σε βάρος εγκύου, η βία σε άτομα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους (υπερήλικες, ασθενείς κλπ.), η πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή ψυχικού πόνου, ο εκφοβισμός ή η δωροδοκία μαρτύρων, οι οποίοι εξετάζονται σε ενδοοικογενειακή υπόθεση βίας. Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο υποχρεώνονται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να ενημερώνουν τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος μαθητή.