Το σύνθημα του συνεδρίου που δέσποζε στην αίθουσα του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας - «Πετύχαμε τη σύνθεση, φέρνουμε το καινούριο» - φάνταζε μάλλον απόμακρο και εξωπραγματικό στους συνέδρους.
Το σκηνικό κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας των εργασιών θύμιζε περισσότερο μια απεγνωσμένη επιχείρηση τόνωσης του ηθικού των στελεχών, τα οποία δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους όχι μόνο για την εκλογική ήττα άλλα και για τις προοπτικές εξόδου από την κρίση.
Ο Κ. Καραμανλής, όπως ήταν αναμενόμενο, αξιοποίησε το συνέδριο για να επαναβεβαιώσει την κυριαρχία του. Ωστόσο ήταν φανερό ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένο σε σύγκριση με αυτό που υπήρχε στο προηγούμενο συνέδριο τον περασμένο Μάρτη.
Αυτός ήταν ο λόγος που ο πρόεδρος της ΝΔ, έχοντας επίγνωση της κατάστασης, υποχρεώθηκε να προσφύγει σε διλήμματα του τύπου «ή αποδέχεστε εμένα και την πολιτική μου ή δεν μπορούμε να συνεχίζουμε μαζί».
Η απόφασή μου - είπε - είναι να τραβήξω μπροστά και επιζητώ κάθε πρόταση να γίνουμε καλύτεροι. Δεν είναι όμως δυνατόν να δεχόμαστε και να ανεχόμαστε την εικόνα της μιζέριας, που επιχειρούν να μας χρεώσουν. Να τελειώνει πια το παραμύθι. Από εκφοβισμούς και εκβιασμούς δεν καταλαβαίνουμε. Αυτή είναι η θέση μου και είναι θέση συνολική και αδιαίρετη, θέση «πακέτο».
Η αμηχανία του Κ. Καραμανλή να δικαιολογήσει την ανάγκη διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν εμφανής και γι' αυτό περιορίστηκε να επικαλεστεί ότι «ένα ακόμα συνέδριο, σημαίνει μια ακόμα εκδήλωση δημοκρατίας».
Ταυτόχρονα επιχείρησε να θέσει τέλος στην εσωστρέφεια τονίζοντας ότι «η ενδοσκόπηση τελειώνει εδώ».
Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του παρόλο που επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του ρίχνοντας το βάρος στην επαναβεβαίωση της - νεοφιλελεύθερης - ιδεολογίας, και στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας του κόμματός του - ως κόμμα του μεσαίου χώρου - εντούτοις δε δίστασε να ισχυριστεί ότι το κόμμα του «εκφράζει τις αντιστάσεις της κοινωνίας» (!)
Επιχειρώντας να προσδιορίσει το ρόλο του κόμματός του στις μετεκλογικές εξελίξεις, αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις (ιδιωτικοποιήσεις, ολυμπιακοί αγώνες, «προκλήσεις σε βάρος της εκκλησίας», «επιστροφή της τρομοκρατίας» κ.ά.), προκειμένου να υπογραμμίσει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε έμπρακτα». Το είδος της απάντησης όμως, το καθόρισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του όταν τόνισε την ανάγκη «να προωθηθούν άμεσα ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές» στην κατεύθυνση της φιλελεύθερης πολιτικής. Και πρόσθεσε: «Οπου η κυβέρνηση μπορέσει να ακολουθήσει τις αρχές και τις κατευθύνσεις του προγράμματός μας θα μας βρει συμπαραστάτες» (!) Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στον προσδιορισμό του «μεσαίου χώρου», χωρίς ωστόσο να καταφέρει να δώσει κάποιο διακριτό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα.
Ετσι επανέλαβε ότι μεσαίος χώρος σημαίνει άνοιγμα στην κοινωνία με βασική αρχή τη συνεννόηση και σύνθεση απόψεων και την ενίσχυση της εθνικής ενότητας για να καταλήξει ότι «σε τελική ανάλυση μεσαίος χώρος είναι ο χώρος συνάντησης όλων των σύγχρονων ρευμάτων της κοινωνίας».
Αναφερόμενος στην οργανωτική μετεξέλιξη του κόμματος, είπε ότι στόχος είναι «το κόμμα στην κοινωνία, η κοινωνία στην οργάνωση» και σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι πρέπει να δοθούν «ρόλοι στον καθένα».
Προκειμένου να πετύχει τη συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων επανέφερε, άλλη μια φορά, το παραμύθι των «εξωθεσμικών παραγόντων», οι οποίοι έχουν στόχο την αποδυνάμωση της ΝΔ γιατί «τους ενοχλούμε και είμαστε ανάχωμα στα σχέδια που απεργάζονται»! Παράλληλα επιτέθηκε, έμμεσα, κατά των ΜΜΕ που «παραμερίζουν τον πολιτικό λόγο και αναδεικνύουν την παραπολιτική και επιχειρούν να υπαγορεύσουν αποφάσεις και να επιβάλουν επιλογές».
Τον Κ. Καραμανλή διαδέχτηκαν στο βήμα οι Β. Μεϊμαράκης και Δ. Σιούφας καθώς και οι επικεφαλής των γραμματειών.
Σήμερα αναμένεται η ομιλία της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία θα «απαντήσει» στον Κ. Καραμανλή ότι ο διάλογος μέσα στο κόμμα δεν αποτελεί «εσωστρέφεια».