Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολιτικές εξελίξεις, συγκρούσεις και μάχες στα σύνορα

Στην πολύπαθη Τζενίν, με πέτρες ενάντια στα τανκς

Associated Press

Στην πολύπαθη Τζενίν, με πέτρες ενάντια στα τανκς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Σε πρόωρες εκλογές οδεύει το Ισραήλ, μετά και από το σχετικό προεδρικό διάταγμα που επισημοποίησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξή τους, ενώ οι πρώτες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ήρθαν από τον Χαΐμ Ραμόν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, που ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο κόμμα του Αριέλ Σαρόν. Την ίδια στιγμή, όμως, εξαιρετικά τεταμένη παρέμενε η κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, όπου και χθες σημειώθηκαν σφοδρότατες συγκρούσεις, ενώ ένταση επικρατεί και στη Δυτική Οχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε εισβολή στην πόλη Τζενίν και στο χωριό Κχαρ Καλίλ.

Στις 28 Μάρτη οι Ισραηλινοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση. Η ημερομηνία των εκλογών επισημοποιήθηκε, χτες, από τον πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ. Παράλληλα, το νέο κόμμα του Σαρόν αναγνωρίστηκε ως κοινοβουλευτικό και θα συμμετάσχει κανονικά στην προεκλογική εκστρατεία. Αν και δεν έχει ακόμη καταληχτεί η ονομασία του, το κόμμα συνεχίζει τη «συλλογή» στελεχών. Πρώτος ο Χαΐμ Ραμόν, πρώην συνδικαλιστής και υπουργός του Εργατικού Κόμματος, που ανακοίνωσε, χθες, την αποχώρησή του από τους Εργατικούς εξαπολύοντας επίθεση στον νέο ηγέτη τους, Αμίρ Πέρετζ, τον οποίο χαρακτήρισε «άπειρο, με επικίνδυνες απόψεις».

Ο Πέρετζ ανταπέδωσε κατηγορώντας τον ότι «διέλυσε τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών - Χισταντρούτ - και επιδίωξε να κάνει το ίδιο και με το Εργατικό Κόμμα. Από την άλλη πλευρά, στο Λικούντ αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, διαδικασία που προγραμματίζεται για τις 19 Δεκέμβρη.

Ασχέτως των πολιτικών εξελίξεων εντός Ισραήλ, πάντως, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη γνωστή καταστροφική δράση του στη Δυτική Οχθη. Χτες τα ξημερώματα, με πρόσχημα την προσπάθεια σύλληψης υπόπτων, οχήματα και τεθωρακισμένα εισέβαλαν στην πόλη της Τζενίν και περικύκλωσαν κτίρια. Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, που, σποραδικά, συνεχίστηκε και χτες το πρωί. Ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκε ένας νεαρός Παλαιστίνιος, ενώ τραυματίστηκαν 11 ακόμη (μεταξύ των οποίων μαθητές) όπως και 3 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ενταση επικράτησε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και στη Χεβρώνα, όπου Παλαιστίνιοι μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων ήρθαν αντιμέτωποι με Ισραηλινούς στρατιώτες, στους οποίους διαμαρτύρονται για τους εξοντωτικούς ελέγχους που υφίστανται καθημερινά για να προσεγγίσουν τα σχολεία τους. Δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Τέλος, εισβολή πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός και στο χωριό Κφαρ Καλίλ, κοντά στη Νάμπλους, όπου συνέλαβε 2 μαχητές των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και συγκρούστηκε με νεαρούς Παλαιστινίους που πετούσαν πέτρες.

Κλίμα πολέμου στα σύνορα

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες το απόγευμα ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», όταν ένας Ισραηλινός αλεξιπτωτιστής προσγειώθηκε «κατά λάθος», όπως ανακοινώθηκε, εντός του λιβανικού εδάφους. Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι, ανοίγοντας πυρ, προσπάθησαν απλώς να διευκολύνουν την επιστροφή του στο Ισραήλ, χωρίς να παραβιάσουν τα σύνορα, ενώ την αντίθετη ακριβώς εκδοχή διατυπώνει η «Χεζμπολάχ» που μιλά για είσοδο των Ισραηλινών στρατιωτών στο λιβανικό έδαφος. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι μαχητές της «Χεζμπολάχ» προσπάθησαν να συλλάβουν τον αλεξιπτωτιστή για να τον κρατήσουν όμηρο. Οι μάχες σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Μάις αλ Τζάμπαλ, και μέχρι το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί αν υπήρξαν θύματα.

Από τη Δευτέρα, οπότε σημειώθηκε η χειρότερη ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών από το 2000, τα πνεύματα είναι εξαιρετικά τεταμένα στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο. Χτες το πρωί, ισραηλινά αεροσκάφη και ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το Νότιο Λίβανο και τη Βηρυτό και έριξαν φυλλάδια στην αραβική γλώσσα κατά της «Χεζμπολάχ». Η οργάνωση εκτίμησε ότι πρόκειται για «κίνηση απελπισίας». Τα ισραηλινά αεροσκάφη παραβιάζουν διαρκώς το λιβανικό εναέριο χώρο, παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες της λιβανικής ηγεσίας και τις «συστάσεις» της εκεί ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ