Κυριακή 27 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανθρωποβόρες «αναδιαρθρώσεις»

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι «αναδιαρθρώσεις» στον κλάδο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Δηλαδή, οι ομαδικές απολύσεις εργαζομένων και το κλείσιμο εργοστασίων για τη μείωση του «λειτουργικού κόστους».

Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται ασφαλώς η «Τζένεραλ Μότορς», η οποία ανακοίνωσε αυτή τη βδομάδα την απόλυση 30.000 εργαζομένων και το κλείσιμο ή συρρίκνωση 12 εργοστασίων της στη Βόρεια Αμερική.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία, με το ίδιο πρόσχημα, είχε προχωρήσει το 2001 σε απόλυση 70.000 εργαζομένων!

Ταυτοχρόνως, με την ανακοίνωση των 30.000 απολύσεων η «Τζένεραλ Μότορς» καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των επιχειρήσεων με τις περισσότερες απολύσεις από τον Γενάρη του 2003, οπότε η γνωστή εταιρία λιανικών πωλήσεων «Kmart» είχε ανακοινώσει την απόλυση 32.0000 εργαζομένων.

Οι «αναδιαρθρώσεις» στοχεύουν, κατά τη δήλωση της εταιρίας, στη μείωση του λειτουργικού της κόστους κατά 7 δισ. δολάρια ως τα τέλη του 2006, ένα δισ. δολάρια περισσότερο απ' τον αρχικό της στόχο.

Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η άλλη μεγάλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η «Φορντ», η οποία θα ανακοινώσει το δικό της πρόγραμμα «αναδιαρθρώσεων» τον ερχόμενο Γενάρη. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρίας έδωσε αυτή τη βδομάδα ένα μικρό δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των αμερικανικών δραστηριοτήτων της «Φορντ», Μαρκ Φιλντς, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα την απόλυση 2.750 διοικητικών υπαλλήλων. Την αμέσως επόμενη μέρα, άλλοι 4.000 υπάλληλοι της εταιρίας έλαβαν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (e-mail) την προειδοποίηση για την απόλυσή τους!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ