Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΕΚΔΟΤΩΝ
Στόχος μια «νέα τάξη» στα ΜΜΕ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος των μεγαλοεκδοτών - καναλαρχών, με στόχο το ξαναμοίρασμα της πίτας και τη διαμόρφωση μιας νέας τάξης πραγμάτων στα ΜΜΕ, που, αναμφίβολα, στη συνέχεια θα βάλει τη «σφραγίδα» της και στα πολιτικά πράγματα.

Από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται, προκύπτει ότι ο πόλεμος δε θα είναι αναίμακτος και θα έχει «θύματα», ο αριθμός των οποίων, όμως, δεν είναι εύκολο να προδικαστεί αυτή τη στιγμή... Πάντως, οι περισσότεροι μεγαλοεκδότες φαίνεται να συγκροτούν ένα ευκαιριακό(;) μέτωπο κατά της «Ελευθεροτυπίας», η οποία, με τη σειρά της, αντιδρά με όλες τις δυνάμεις της στην πολυμέτωπη επίθεση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει τη γραμμή της «ουδετερότητας», προφανώς περιμένοντας να νομιμοποιήσει τη νέα κατάσταση, που θα διαμορφωθεί με τη «λήξη» του πολέμου των καναλαρχών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει χθες για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις, προφανώς θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα για τον «επιδιαιτητικό ρόλο» της στο γενικότερο παιχνίδι εξουσίας που παίζεται.

Στα «μέτωπα των εχθροπραξιών» μεταξύ των μεγαλοεκδοτών τα πυρά είναι πυκνά και αδιάλειπτα, και στον ορίζοντα δε διαφαίνεται, πλην απροόπτου, ανακωχή.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό της αντιπαράθεσης, η «Ελευθεροτυπία», από τη μια, αποκαλύπτει το βίο και την πολιτεία του Μ. Τριανταφυλλόπουλου και, από την άλλη, καταγγέλλει τη «βλακώδη σύμπλευση» των «λοιπών» μεγαλοεκδοτών. Ετσι, η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» πρόβαλε στην πρώτη σελίδα της θέμα για την ομάδα φρούρησης που έχει ανατεθεί στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο από την ΕΛ.ΑΣ., την απαλλαγή του από στρατιωτικές υποχρεώσεις και την άδεια οπλοφορίας που του έχει χορηγηθεί. «Εργα και ημέρες του τηλεφασίστα - Προσοχή, ένας οπλοφόρος νευρωσικός ανάμεσά μας!», αναφέρεται στον τίτλο της εφημερίδας, η οποία προσθέτει ότι «ο Δημοσιογράφος που κρίνει τους πάντες θα κριθεί απ' τους πάντες».

Από την άλλη πλευρά, σκληρή επίθεση κατά του Σερ. Φυντανίδη εξαπέλυσε το «Πρώτο Θέμα», που εκδίδουν οι Μ. Τριανταφυλλόπουλος και Θ. Αναστασιάδης, υποδεικνύοντάς του μάλιστα να παραιτηθεί. Παράλληλα, αποκαλύπτουν ότι η σύζυγός του, Β. Βεντουράκη, είχε απευθυνθεί για την ανάληψη έργων και στην εταιρία «Ιντρακάτ», συμφερόντων Σωκρ. Κόκκαλη, ενώ η «Ε» έδινε σκληρή μάχη κατά του επιχειρηματία.

Θέση απέναντι στην «Ελευθεροτυπία» παίρνει ολοένα και πιο καθαρά το συγκρότημα Λαμπράκη, καθώς το «Βήμα της Κυριακής» φιλοξένησε φάκελο με συνέντευξη του Μ. Τριανταφυλλόπουλο και άρθρο - γραμμής του Γ. Πρετεντέρη υπό τον τίτλο «Το άταφο πτώμα της διαπλοκής», με το οποίο στιγματίζεται ο ρόλος της «Ελευθεροτυπίας» στο ιδεολόγημα της διαπλοκής και τη διαμόρφωση του άρθρου 14, παράγραφος 9, περί βασικού μετόχου. Ο αρθρογράφος καταλήγει, υποστηρίζοντας ότι η διαπλοκή «μετά και την παρέμβαση των Βρυξελλών, δεν είναι σήμερα παρά ένα άταφο πτώμα, το οποίο αρχίζει να μυρίζει ενοχλητικά... Γι' αυτό ίσως ήρθε η ώρα να θάψουμε το πτώμα, ακόμη και με όλες τις τιμές».

Στη συνέντευξή του, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος υποστηρίζει ότι η επίθεση που εξαπέλυσε εις βάρος του η «Ελευθεροτυπία» για τις «τηλεδίκες» συνδέεται με την αποκάλυψη της υπόθεσης Χρηστίδη και τη συνεργασία του με την εταιρία MEDIATEL, συμφερόντων του ομίλου Τεγόπουλου.

Η απάντηση της «Ελευθεροτυπίας»...

Η χθεσινή «Ελευθεροτυπία» κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η συμμαχία των κυρίων Μ» (σ.σ. υπάρχουν φωτογραφίες των Μπόμπολα και Μάκη Τριανταφυλλόπουλου), φιλοξενεί άρθρο του εκδότη της, σχόλιο του διευθυντή της και πολυσέλιδο αφιέρωμα στο «βίο και τη δημοσιογραφική πολιτεία του κ. Μάκη μέσα από καταδίκες».

Ο εκδότης της εφημερίδας Θ. Τεγόπουλος, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Η βλακώδης σύμπλευση», γράφει: «Το θράσος της διαπλοκής ξεπέρασε κάθε όριο. Η παλιά τάξη της διαπλοκής του Τύπου και των ΜΜΕ με τις δημόσιες συμβάσεις συμμάχησε με τη νέα τάξη του τηλεφασισμού. Βρήκαν την ευκαιρία οι ανόητοι». Ο εκδότης αναφέρει ως παραδείγματα διαπλοκής την υπόθεση «Τράβελ Πλαν», που ανήκε στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, «τον κ. Κόκκαλη, τον "Φλας", διά της συζύγου του, την "Ιντρακόμ", την "Ιντραλότ", τις προμήθειες». Επίσης, «τα δημόσια έργα, "Εθνος", "Mega" του Γεωργίου Μπόμπολα με "Ακτορα" και "Τεχνοδομική" του Λεωνίδα Μπόμπολα».

Και ο Θ. Τεγόπουλος καταλήγει: «Ο Τηλεφασισμός απέκτησε τους Κουίσλιγκ, τους συνοδοιπόρους, τους ανόητους που δεν έχουν καταλάβει - ελπίζουμε - τους κινδύνους που εσωκλείει. Το "Εθνος της Κυριακής", με πρωτοσέλιδη και αρθρογραφική επίθεση κατά της "Ε", συμμάχησε με τον Δημοσιογράφο. Είναι συνενοχή, βέβαια. Είναι, όμως, και βλακεία».

Ο ίδιος ο Σερ. Φυντανίδης, σε σχόλιό του με τίτλο «Αυτοί θα απολογηθούν», απαντά στους «τηλεδικαστές του σταθμού του κ. Δ. Κοντομηνά» που τον προκαλούν να προσέλθει οικογενειακώς και να απολογηθεί ενώπιον του τηλεδικείου τους, ότι δε θα κάνει το χατίρι, προειδοποιώντας ότι «αυτοί θα απολογηθούν στην τακτική Δικαιοσύνη, όταν έρθει η ώρα».

...και η εμπλοκή του «Εθνους»

Το «Εθνος», του Γ. Μπόμπολα, έχει εμπλακεί με φανατισμό στον πόλεμο των εκδοτών, με πρωτοσέλιδα θέματα και εκτενή ρεπορτάζ, στα οποία «αποκαλύπτει» ότι η στάση της «Ελευθεροτυπίας» υπέρ του βασικού μετόχου δεν ήταν παρά ένας «ύπουλος πόλεμος με μοναδικό στόχο το "Εθνος"».

Το «Εθνος της Κυριακής», σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, με χαρακτηριστικό τίτλο «Επεσαν οι μάσκες της υποκρισίας» κάνει λόγο για «υπόγεια σύμπραξη κυβέρνησης - "Ελευθεροτυπίας"». Στο σχετικό ρεπορτάζ, η εφημερίδα ανατρέχει στην αρθρογραφία της «Ε» για το βασικό μέτοχο, προκειμένου να καταδείξει «πως οι "κήνσορες" της διαφάνειας έγιναν "θεράποντες" της αδιαφάνειας και τελικά "εργολάβοι" της εξουσίας». Μάλιστα, κάνει λόγο για «ύπουλη επίθεση για να λεηλατηθεί το κοινό του "Εθνους"».

Το χθεσινό «Εθνος» επανέρχεται και στο σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Στενές σχέσεις Μαξίμου - "Ελευθεροτυπίας"»: Ομολογούν ένα ραντεβού και κρύβουν άλλα δύο», σημειώνει: «Χωρίς να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί για τους δεσμούς που την ενώνουν με το Μέγαρο Μαξίμου, η "Ελευθεροτυπία" περιορίζεται σε νέες προσωπικές επιθέσεις κατά του Μ. Τριανταφυλλόπουλου...». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η «Ελευθεροτυπία» «παραδέχτηκε το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Θ. Τεγόπουλο. Σιγή όμως για τις συναντήσεις του Σερ. Φυντανίδη με Κ. Καραμανλή και Θ. Ρουσόπουλο». Και έπεται συνέχεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ