ΧΟΝΙΑΡΑ.-
Εκατοντάδες αλλοδαποί εγκατέλειψαν χτες τα Νησιά Σολομώντα, μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που διαδραματίστηκαν προχτές στο αεροδρόμιο της Χονιάρα ανάμεσα σε ένοπλους άνδρες του αρχηγού των στασιαστών της φυλής Μαλάιτα, Αντριου Νόρι και αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις της φυλής των Ισατάμπου.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περισσότερα από 250 άτομα επιβιβάστηκαν σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας που είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι της πρωτεύουσας, Χονιάρα. Το πλοίο, που είναι χωρητικότητας 800 ατόμων, θα παραμείνει στο λιμάνι έως και σήμερα το πρωί, οπότε αναμένεται να επιβιβαστούν σ' αυτό πάνω από 700 αλλοδαποί, στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί.
Στο μεταξύ, μετά τις πολύνεκρες σφοδρές συγκρούσεις του περασμένου 48ωρου, στην πρωτεύουσα Χονιάρα επικρατούσε ηρεμία. Ο Νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών Φιλ Γκοφ δήλωσε πως ο πρωθυπουργός των Νησιών Σολομώντα, Μπαρτόλομιου Ουλούφ' αλού, παραμένει υπό κατ' οίκον κράτηση και πως μέσα στις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία υπουργών από μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας θα μεταβεί στα Νησιά Σολομώντα, με σκοπό την πραγματοποίηση μεσολαβητικής πρωτοβουλίας για την επίλυση της κρίσης. Τέλος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο αρχηγός των στασιαστών Αντριου Νόρι ανακοίνωσε πως θα εξετάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο το ενδεχόμενο ανακωχής με τα μέλη της φυλής Ιτασάμπου.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη των φυλών Μαλάιτα και Ιτασάμπου διαδραματίζονται μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων ατόμων.