Πτυχιούχος με πενταετείς σπουδές περιμένει απάντηση για την αναγνώριση του πτυχίου του εδώ και ένα χρόνο
Η μεγάλη ταλαιπωρία των πτυχιούχων από ιδρύματα του εξωτερικού - και ιδίως από χώρες της πρόσφατης διεύρυνσης ή χώρες εκτός της ΕΕ - συνεχίζεται ακόμα στο Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), τον φορέα που αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση πτυχιούχου φαρμακευτικής του κρατικού και αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου Σζάγκεντ (Szaged) της Ουγγαρίας, που εδώ και ένα χρόνο δεν έχει πάρει απάντηση σε δυο αιτήσεις αναγνώρισης του πτυχίου του, που έχει καταθέσει στον Οργανισμό. Ο αιτών έχει λάβει μετά από πενταετείς σπουδές πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα (master) φαρμακευτικής και ζητά την αντιστοίχιση των σπουδών του με αυτές στα ελληνικά ΑΕΙ, πράγμα που προβλέπεται με βάση το νόμο (σωρευτικά το πτυχίο και το master του εξωτερικού να αντιστοιχηθεί με ελληνικό πτυχίο). Την πρώτη σχετική αίτηση την κατέθεσε στο ΔΙΚΑΤΣΑ στις 22 Νοέμβρη του 2004 και οι μήνες περνούσαν χωρίς να πάρει απάντηση. Μετά το νόμο για την αντικατάσταση του ΔΙΚΑΤΣΑ από το ΔΟΑΤΑΠ και ύστερα από ενέργειες του ίδιου του αιτούντα, τον ενημέρωσαν ότι χρειάζεται να ξανακαταθέσει νέα αίτηση στο ΔΟΑΤΑΠ, πράγμα που έκανε στις 10 Αυγούστου 2005. Και πάλι όμως, έχουν περάσει τρεις μήνες και... ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από τον ΔΟΑΤΑΠ. Την ίδια ταλαιπωρία υφίστανται άλλοι τέσσερις τουλάχιστον πτυχιούχοι της ίδιας ειδικότητας από το κρατικό πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας.
Κι όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας, ότι με το νέο νόμο περί αναγνώρισης πτυχίων της αλλοδαπής θα «απλοποιηθούν οι διαδικασίες» και ο χρόνος αναμονής για απάντηση από το ΔΟΑΤΑΠ «δε θα ξεπερνά τους δυο μήνες». Επιβεβαιώνεται έτσι για άλλη μια φορά η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι στόχος του νόμου για το ΔΟΑΤΑΠ και την αναγνώριση πτυχίων δεν ήταν η απλοποίηση των διαδικασιών για τους πτυχιούχους του εξωτερικού, αλλά ήταν να ανοίξει ο δρόμος για την υποβάθμιση των πτυχίων των ελληνικών ΑΕΙ, μέσα από την εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνια για το σπάσιμο των σπουδών σε κύκλους και υποπρογράμματα, την αποτίμησή τους σε πιστωτικές μονάδες κλπ.