Οι παρατάξεις της συναίνεσης αποφάσισαν να στείλουν αντιπρόσωπο στην Επιτροπή διευθέτησης
Στη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και της υποταγής στις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου συνεχίζει να κινείται η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ), κάτι που επαναβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία πάρθηκαν μια σειρά από αποφάσεις που ουσιαστικά αφοπλίζουν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.
Η πλειοψηφία του ΕΚΠ αποφάσισε να συμμετάσχει στην Επιτροπή για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δίνοντας απροκάλυπτα τη στήριξή της στην καταστρατήγηση του οχτάωρου, με τη φαιδρή δικαιολογία ότι «οφείλει στους εργαζόμενους την παρουσία του παντού». Και μάλιστα τη στιγμή που οι ίδιοι ομολογούν, δημαγωγώντας προκλητικά στις πλάτες των εργαζόμενων, ότι «το παιχνίδι» σε αυτές τις Επιτροπές «είναι από πριν ξεπουλημένο»!
Η απόφαση των συμβιβασμένων παρατάξεων δέχτηκε τα οργισμένα πυρά των συνδικαλιστών της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΔΕΣΚ), οι οποίοι χαρακτήρισαν υποκριτικές αυτές τις δικαιολογίες και τους κάλεσαν να απαντήσουν - χωρίς φυσικά να πάρουν απάντηση - για το πού βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα, όταν οι εργαζόμενοι αγωνίζονταν ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου.
Επίσης, σε ό,τι αφορά στα σχέδια της πολυεθνικής εταιρίας «UNILEVER» (ΓΙΟΥΝΙΛΕΒΕΡ) για την απόλυση 2.500 εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη (100 - 120 στην Ελλάδα), μέσω της παράδοσης δραστηριοτήτων ορισμένων τμημάτων της σε άλλες εταιρίες και με στόχο την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας υιοθέτησαν τη λογική του μικρότερου κακού απέναντι στην κατηγορηματική θέση της ΔΕΣΚ να αναπτυχθούν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.
Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η πλειοψηφία του ΕΚΠ συντάχθηκε με το γνωστό πλαίσιο της ΓΣΕΕ. Στον αντίποδα, τα στελέχη της ΔΕΣΚ πρόβαλαν τα αγωνιστικό ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και την ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να «βγούνε μπροστά» και να παλέψουν, απαιτώντας αυτά που τους ανήκουν.