Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Παπαδήμας: Α. Α. Λονγκ «Οι Προσωποκρατικοί φιλόσοφοι (Συναγωγή συστατικών μελετημάτων)» (μετάφραση Θεοδόσης Νικολαΐδης - Τάσος Τυφλόπουλος, επιμέλεια Δανιήλ Ι. Ιακώβ. Μελέτη για τους προσωκρατικούς φιλοσόφους - τους πρώιμους Ιωνες κοσμολόγους Πυθαγόρα, Ηράκλειτο - τους Ελεάτες Παρμενίδη, Μέλισσο, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Αναξαγόρα, τους Ατομικούς και Σοφιστές - στη σκέψη των οποίων βασίστηκε η νεότερη φιλοσοφία του δυτικού κόσμου). Ντανιέλ Ροπς «Η καθημερινή ζωή στην Παλαιστίνη στους χρόνους του Ιησού» (μετάφραση Ελλης Αγγέλου, γ΄ έκδοση). «Για την ιστορία και τα τοπωνύμια της Πύλου» (το βιβλίο περιλαμβάνει δύο ομιλίες του εκδότη Δημήτρη Ν. Παπαδήμα, προέδρου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου «Το Ναυαρίνο», για την ιστορία και τα τοπωνύμια της Πύλου).

- «Ωμέγα» (Κολωνού 12-14, 10437 Αθήνα, 210-520059): Γιάννης Στυλ. Γκούτας «Υπό συνθήκες σκλαβιάς (Το χρονικό μιας ομηρίας)» (Μαρτυρία. Ο συγγραφέας τον Αύγουστο του 1944 συνελήφθη από Γερμανούς κατακτητές και ταγματασφαλίτες, μαζί με πολλούς άλλους πατριώτες και στάλθηκε στα γερμανικά κάτεργα. Εκεί κρατούσε ημερολόγιο και τώρα καταθέτει τα τρομερά βιώματά του, μέχρι την παράδοση του Βερολίνου, στις 9/5/1945).

- Χατζηνικολή: Αϊρις Μέρντοχ «Ερρίκος και Κάτωνας» (μετάφραση Αθανασιάδου Μαρία, μυθιστόρημα για το καλό και το κακό, την αλήθεια και το ψεύδος, την απαξία του πλούτου και την αξία της ζωής).

- «Αρμός»: Πίτσα Γαλάζη «Οδός Αιμίλιου Χουρμούζιου» (βιοεργογραφία για τον διακεκριμένο Κύπριο διανοητή, δημοσιογράφο, συγγραφέα, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου μας, θεσμοθέτη των φεστιβάλ Επιδαυρίων και Αθηνών, δημοτικιστή, μέλους του ΕΑΜ Λογοτεχνών στην κατοχή).

- «Οδός Πανός»: «Στέλιος Καζαντζίδης (αφιέρωμα)». (Τόμος 520 σελίδων, με 100 φωτογραφίες από τη ζωή και σπάνιους δίσκους του λαϊκού τραγουδιστή, σε βιοεργογραφική επιμέλεια του εκπαιδευτικού, μελετητή του λαϊκού τραγουδιού και συνθέτη Θωμά Κοροβίνη, ο οποίος συνέλεξε και 390 μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν τη ζωή και το έργο του Καζαντζίδη και της μουσικής. Το βιβλίο αποτελεί συμβολή στη μελέτη του λαϊκού μας τραγουδιού, γενικότερα). Μάτια Τσόλκα «Παρεκτός» (ποιητική συλλογή της όλο και πιο παραγωγικά ασκουμένης στην ποίηση γιατρού). Ραφαήλ Ναχμίας «Ραφαήλ, από τώρα σε λένε Δημήτρη» (αυτοβιογραφικές μνήμες του συγγραφέα από τα νηπιακά του χρόνια στη Λάρισα, τη ζωή της οικογένειας σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα, τα χρόνια του πολέμου, τις διώξεις των Ελλήνων Εβραίων, τις σπουδές του, την περιπλάνησή του στον κόσμο). Γιάννης Πάσχος: «Lila Teman» (ποιητική συλλογή). Γρηγορία Πούλιου «Νύχτα και ελπίδα» (ποιήματα).

- «Ιωλκός»: «Το Αλβανικό Επος 1940-41» (λεύκωμα με φωτογραφίες από το Αρχείο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, συγγραφέα και φίλου του ήρωα - μάρτυρα Νίκου Μπελογιάννη, Κούλη Ζαμπαθά. Κείμενα, επιλογή των φωτογραφιών, βιβλιογραφία από τον Γιάννη Κορίδη). Νίκος Νικολούδης «Βυζαντινή Μικρά Ασία (Ακμή και παρακμή, 330-1461 μ.Χ.)» (μελέτη, με σχετικά κείμενα και σωζόμενα βυζαντινά μνημεία της Μ. Ασίας). Γιάννης Κωβαίος «Εφ' όπλου λόγοι» (δοκίμια για ιστορικά και επίκαιρα θέματα).

- Σάκκουλας: Αρμαμέντου - Σωτηρόπουλου «Προσωπικά Δεδομένα Ι (ερμηνεία Ν. 2472/1997)» (μελέτη για τη νομική προστασία του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, με σχετική νομολογία, βιβλιογραφία και αρθρογραφία). Γ. Νούσκαλη «Ποιητική προστασία προσωπικών δεδομένων» (μελέτη για το Ν. 2472/1997, την οδηγία 95/46 της ΕΕ, και τα άρθρα 5Α και 9Α του αναθεωρημένου Ελληνικού Συντάγματος το 2004). Π. Σκουρή «Ανάπτυξη των περιφερειών και ανατροπή συνόρων» (μελέτη περί των έργων στη Βόρεια Ελλάδα, τις συμβάσεις δημοσίων έργων, τη νομολογία των αποφάσεων του ΣτΕ και τις κοινοτικές οδηγίες). Κώστα Χρυσογόνου «Διοικητική δικονομική νομοθεσία» (μελέτη για τους σχετικούς κώδικες και τις ειδικές δικονομικές διατάξεις, με παράθεση 120 νομοθετημάτων). Πολύκαρπου Αδαμίδη «Συγκεντρώσεις τραπεζών κατά το κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού» (μελέτη για τις κοινοτικές ρυθμίσεις και το νέο Κανονισμό 139/2004 για τον έλεγχο συγκεντρώσεων επιχειρήσεων). Ρ. Χατζηνικολάου - Αγγελίδου «Αεροπορική μεταφορά επιβατών» (μελέτη για τον εθνικό ΚΑΔ, τη διεθνή σύμβαση Μόντρεαλ του 1999 και τις κοινοτικές ρυθμίσεις για τις αερομεταφορές).

- «Ιστορία εικονογραφημένη» (μηνιαίο ιστορικό γραφικό περιοδικό, τεύχος 444).

- «Ελληνική Διεθνής Γλώσσα» (περιοδικό του Οργανισμού Διεθνοποίησης της Ελληνικής γλώσσας, τεύχος Απρίλη - Ιούνη 2005, με αφιέρωμα στον 6ο διεθνή διαγωνισμό αρχαίων ελληνικών).

- «Εύγερος Κεφαλονιάς» (περιοδικό του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος Κεφαλονιάς», τεύχος 2).

- «συλλογές» (περιοδικό για φιλότεχνους, τεύχος 245).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ