Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Ολη η πόλη μια φωνή

Μαζική και δυναμική η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία ενάντια στις απολύσεις στα «Κλωστήρια Ναούσης»

Από τη χτεσινή μαζική πορεία των εργαζομένων της Νάουσας

Motion Team

Από τη χτεσινή μαζική πορεία των εργαζομένων της Νάουσας
«Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή μ' αγώνες ταξικούς θ' ανατραπεί». Μ' αυτό το σύνθημα - οδηγό οι εργαζόμενοι της Νάουσας συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο νέο κύμα απολύσεων που εξαπολύει ο Λαναράς με το κλείσιμο δύο εργοστασίων. Μαζί τους, σύμμαχοι και συναγωνιστές, βρίσκονται οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, που πλήττονται εξίσου από την αντιλαϊκή πολιτική.

Στη νέα πρόκληση κυβέρνησης και εργοδοσίας, η απάντηση του λαού της Νάουσας ακούστηκε δυνατά χτες το πρωί: Με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο. Με την καθολική συμμετοχή των εμπόρων, των επαγγελματιών και βιοτεχνών στο δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων.

Ολοι μαζί, στάθηκαν πλάι πλάι στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια πορεύτηκαν μαζί στη μεγάλη διαδήλωση που έγινε σ' όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στην πλατεία της Νάουσας. Μέσα από κάθε σύνθημα, μέσα από κάθε πανό, καταγγέλθηκαν οι πολιτικές στήριξης της εργοδοσίας που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με μια φωνή απαίτησαν να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και βροντοφώναξαν: «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Με πλούσια πλέον την εμπειρία από τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, που έχει καταδικάσει τον έναν στους δύο εργαζόμενους στη Νάουσα να είναι άνεργος, προειδοποίησαν όσους ακόμη πιστεύουν ότι ο αντεργατικός οδοστρωτήρας θα τους αφήσει αλώβητους: «Εσείς που τώρα μας κοιτάτε, αύριο μαζί μας θα πεινάτε» και κάλεσαν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Ο πλούτος μας ανήκει

«Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο των απολυμένων σήμερα, όσων θ' απολυθούν αύριο. Είναι αγώνας όλης της πόλης, των εμπόρων και των επαγγελματιών, που οδηγούνται σε αφανισμό, των υπαλλήλων, των αγροτών που βλέπουν τη σοδειά τους να σαπίζει απούλητη ή να πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χρήστος Τρεμπελής. Και ξεκαθάρισε πως αυτός ο αγώνας «θα σταματήσει, όταν ανατραπεί η εφαρμοζόμενη πολιτική και στη θέση της έρθει μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Γιατί ο πλούτος ανήκει σ' εμάς που τον παράγουμε».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιώργος Σμέρνος πρόεδρος του σωματείου «Β» των Κλωστηρίων Νάουσας, ο Αγγελος Κάλλης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και ο Στράτος Προύσαλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών. Σταθερός συμπαραστάτης στον αγώνα τους το ΚΚΕ, παραβρέθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη.

«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»

Τον αγώνα τους για να πάρουν όσα τους χρωστά η εργοδοσία και να μη χάσουν τη δουλιά τους συνεχίζουν και οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», διανύοντας ήδη περισσότερες από είκοσι μέρες σε επίσχεση εργασίας. Αύριο το πρωί, οι εργάτριες προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι εργάτριες εξέλεξαν 15μελή Επιτροπή Αγώνα, που μαζί με το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας θα συνεχίσουν να συντονίζουν τον αγώνα τους.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί φορείς που εκφράζουν αλληλεγγύη στις εργάτριες, ενισχύοντας ακόμα και οικονομικά τον αγώνα τους. Χτες, ήταν η σειρά του σωματείου εργαζομένων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο να στείλει το δικό τους χαιρετισμό συμπαράστασης. Σε ανακοίνωση προς τις εργάτριες σημειώνει ότι «η δική σας μάχη είναι μάθημα για όλους μας».

«ΗΛΙΟΦΙΝ» - «ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ» - «ΒΟΥΛΙΝΟΣ»

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι περίπου 300 εργαζόμενοι της «ΗΛΙΟΦΙΝ», της «ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ» και του «Βουλινού» στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και μήνες είναι απλήρωτοι και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της οριστικής ανεργίας.

Οι 120 εργαζόμενοι της «ΗΛΙΟΦΙΝ» από την περασμένη Παρασκευή έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Καθημερινά περιφρουρούν το εργοστάσιο.

Οι 80 συνάδελφοί τους στην «ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ», την άλλη επιχείρηση των αδελφών Γιαννακίδη, που επέστρεψαν στη δουλιά και βρήκαν το εργοστάσιο άδειο από μηχανήματα, μπαίνουν από σήμερα σε επίσχεση εργασίας. Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στο ΕΚΘ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Π. Αρβανιτίδης τους κάλεσε να μετατρέψουν το εργοστάσιο σε ορμητήριο του αγώνα τους και να δώσουν τη μάχη σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ