Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΙΤΑ
Αδιέξοδο για εργαζόμενους και παραγωγούς

Σοβαρές οι συνέπειες από το ενδεχόμενο κλείσιμο. Παρέμβαση του ΚΚΕ για διασφάλιση της λειτουργίας της

«Ξεκρέμαστοι» παραμένουν οι 380 εργαζόμενοι της ΕΛΙΤΑ (πρώην ΑΔΕΛΚΑΝ), που εδρεύει στον Αλμυρό Μαγνησίας και οι 700 περίπου ντοματοπαραγωγοί της περιοχής, ύστερα από την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να εξαιρέσει την επιχείρηση από την κατανομή βιομηχανικής ντομάτας . Επιπλέον, μετά και από τις μεθοδεύσεις απαξίωσης του εργοστασίου, που ακολούθησε η διοίκηση της επιχείρησης με την ανοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επιβαρύνοντας με χρέος 6 δισ. την ΑΤΕ, και την απόφαση διάλυσης της πράξης με την οποία η ΑΔΕΛΚΑΝ παραχωρήθηκε πριν δύο χρόνια στην εταιρία ΕΛΙΤΑ, η Αγροτική Τράπεζα ζήτησε να της παραδοθεί το εργοστάσιο. Μάλιστα, η ΑΤΕ έχει καταθέσει εδώ και καιρό αίτηση στο Εφετείο Αθηνών, ζητώντας την έγκριση του δικαστηρίου για τη διεξαγωγή πλειστηριασμού ή για την ανακοίνωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αγοράς της ΕΛΙΤΑ, αδιαφορώντας για την πρόταση των δύο Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής να λειτουργήσουν από κοινού την επιχείρηση.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιά τους χωρίς καν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Οι δε ντοματοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μην πάρουν δραχμή από τα 900 εκατ. δρχ. που τους οφείλονται, για τα προϊόντα που έχουν πουλήσει στη βιομηχανία, αλλά και να επιβαρυνθούν για τη φετινή και τις άλλες καλλιεργητικές περιόδους με αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 5 δραχμές επιπλέον το κιλό, για τη μεταφορά της ντομάτας στα εργοστάσια ΝΟΜΙΚΟΣ και ΚΩΠΑΪΣ, στα οποία μοιράστηκε η κατανομή της ΕΛΙΤΑ.

Η ΕΛΙΤΑ είναι σήμερα η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Αλμυρό, ο οποίος κατέχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα

Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων της ΕΛΙΤΑ και των ντοματοπαραγωγών της περιοχής, που βρίσκονται σε απόγνωση, ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Γεωργίας, που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Γιάννης Πατάκης, στην οποία, μεταξύ των άλλων, επισημαίνουν: «Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή είναι η ΑΤΕ και η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση επειδή δεν πήρε έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των ντοματοπαραγωγών, δηλαδή, δεν πήρε έγκαιρα από την ΕΛΙΤΑ ισόποσες τραπεζικές εγγυητικές για όλη την ποσόστωση της ντομάτας που κατένειμε στην ΕΛΙΤΑ, έτσι ώστε να είναι εξασφαλισμένοι οι ντοματοπαραγωγοί. Η ΑΤΕ επειδή εφάρμοσε και εφαρμόζει μια πολιτική που στην πράξη αποδείχνεται αδιέξοδη και επιζήμια για τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς».

Και συνεχίζουν: «Η ΑΤΕ αντί να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από τα 6 δισ. δραχμές χρέη που της "φόρτωσε" ο νέος ιδιοκτήτης, στον οποίο είχε πωλήσει πριν από δύο χρόνια μέσα από πλειστηριασμό τη χρεοκοπημένη ΑΔΕΛΚΑΝ, και να λειτουργήσει τη βιομηχανία μαζί με τις δύο ΕΑΣ του Νομού Μαγνησίας που εκδήλωναν ενδιαφέρον, προσπαθεί με νέο πλειστηριασμό να πωλήσει σε νέο ιδιώτη τη βιομηχανία».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό «τι μέτρα θα πάρει για να εξοφληθούν άμεσα οι ντοματοπαραγωγοί και οι εργαζόμενοι από τους ιδιοκτήτες της ΕΛΙΤΑ ΑΒΕΕ και τι ενέργειες θα κάνει για να διασφαλίσει τόσο τις θέσεις εργασίας σε ένα νομό που δεν αντέχει άλλη ανεργία, όσο και την ποσόστωση της βιομηχανικής ντομάτας που έχει κατανεμηθεί στο Νομό Μαγνησίας. Αν αποδεχτεί την πρόταση των δύο ΕΑΣ του Ν. Μαγνησίας για να λειτουργήσουν από κοινού με την ΑΤΕ τη βιομηχανία ή αν επιμείνει στην αδιέξοδη και αποτυχημένη πολιτική της ΑΤΕ. Τι μέτρα θα πάρει για να εισπράξει η ΑΤΕ τις οφειλές της ΕΛΙΤΑ ΑΕΒΕΕ και αν θα τροποποιήσει το νόμο για να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε απόγνωση εργαζόμενοι και ντοματοπαραγωγοί(2000-05-19 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία(2000-03-02 00:00:00.0)
Απαίτηση όλων να πληρώσει!(2000-02-25 00:00:00.0)
Αποκλεισμοί στον Αλμυρό, λόγω ΑΔΕΛΚΑΝ(1996-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ