Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα γενετική μέθοδος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι βρετανικές αρχές εξουσιοδότησαν χτες (σύμφωνα με το BBC) ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ να δημιουργήσουν ανθρώπινο έμβρυο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της κλωνοποίησης, με τρόπο που δε θα οδηγήσει ωστόσο στη δημιουργία ανθρώπινου κλώνου. Οπως δημοσιοποιήθηκε, οι ερευνητές θα μεταφέρουν τον πυρήνα ωαρίου της μητέρας που έχει γονιμοποιηθεί από το σπέρμα του πατέρα σε μη γονιμοποιημένο ωάριο δεύτερης γυναίκας. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η ευγονική: Η γέννηση ενός υγιούς παιδιού που θα είναι απαλλαγμένο από τις λεγόμενες ασθένειες του μιτοχόνδριου που συνήθως κληρονομούνται στα παιδιά από μητέρα με κληρονομικό ιστορικό ανάλογων παθήσεων.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα δε θα οδηγήσει στη δημιουργία κλώνου μολονότι η βασική ιδέα της τεχνολογικής εφαρμογής είναι εκείνη της κλωνοποίησης. Και αυτό επειδή θα γίνει έγχυση του πυρήνα ήδη γονιμοποιημένου ωαρίου στον αδειανό πυρήνα ενός άλλου ωαρίου.

Παρόμοια μέθοδο είχε χρησιμοποιήσει πριν τέσσερα χρόνια ομάδα επιστημόνων του Ιδρύματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Επιστήμης του Νιου Τζέρσεϊ, ανακοινώνοντας πως χάρη σ' αυτή «γεννήθηκαν 15 υγιή μωρά».

Ωστόσο, το νέο εγχείρημα στη Βρετανία προκαλεί αντιδράσεις κυρίως στις οργανώσεις που αντιτίθενται στη χρήση των τεχνολογιών της κλωνοποίησης με σκοπό την ευγονική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ