Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Καίριες επισημάνσεις των αρχιτεκτόνων

Την ακαταλληλότητα του οικοπέδου Μακρυγιάννη για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, επισημαίνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) με επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού, Θόδωρο Πάγκαλο, ενόψει της επικείμενης προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ή της απ' ευθείας ανάθεσης μελέτης.

Συγκριμένα οι αρχιτέκτονες αναφέρουν: «Η θέση Μακρυγιάννη δεν αποτελεί οικόπεδο προς οικοδόμηση και δεν είναι πρόσφορη στο να δεχτεί την ανοικοδόμηση οποιουδήποτε κτίσματος, δεδομένου ότι είναι αποδεδειγμένα αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος τελεί ακόμα υπό ανασκαφή. Παρόλο που δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση περί της σημασίας των ευρημάτων, θεωρείται βέβαιο ότι είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, που ανάγεται σε πολλές ιστορικές περιόδους της ιστορίας της πόλης των Αθηνών».

«Επίσης η επιχειρούμενη ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων βασίζεται στη λογική της αποφορτίσεως όλου του περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης από περιττά κτίσματα, προσδίδοντας το ύφος του ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου. Η προσπάθεια του ΥΠΠΟ να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα προκηρύσσοντας νέο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό ή επιχειρώντας απ' ευθείας ανάθεση θα αποτύχει εκ νέου γιατί οι λόγοι που προκάλεσαν την παταγώδη αποτυχία των προγενέστερων λύσεων υφίστανται πάντοτε».

Ο ΣΑΔΑΣ εμμένει στην αρχικά διατυπωμένη θέση του περί διενέργειας σε δύο φάσεις Πολεοδομικών και Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών. Η θέση αυτή δεν εισακούστηκε ποτέ από το υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που οδήγησε το πρόβλημα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης σε αναπόφευκτες εμπλοκές που επέφεραν σοβαρότατες καθυστερήσεις και προκάλεσαν βαρύτατες οικονομικές επιβαρύνσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ