Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κάλπη σήμερα με αντιδράσεις

ΚΑΪΡΟ.-

Ανοίγουν, σήμερα, οι κάλπες στις πρώτες προεδρικές εκλογές με πολλούς υποψηφίους στην Αίγυπτο. Λίγες ώρες νωρίτερα, το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα πανηγυρικό, καθώς μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, τονίζοντας ότι το εκλογικό νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε θέτει τέτοιους όρους που αποκλείει ουσιαστικά κάθε σοβαρή φωνή της αντιπολίτευσης. Οσες παρατάξεις και οργανώσεις μποϊκοτάρουν τις εκλογές, έχουν ανακοινώσει διαδηλώσεις, για σήμερα, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν, εκ των προτέρων, από τις αιγυπτιακές αρχές παράνομες και κατά συνέπεια αναμένεται νέα σφοδρή καταστολή.

Κατά τα άλλα, όπως ανακοίνωσε, χτες, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός θα λειτουργήσουν 9.865 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών θα αναλάβουν 13.000 δικαστές, οι οποίοι προέρχονται από το δικαστικό σώμα που εξ ολοκλήρου διορίζεται από τον Πρόεδρο Μουμπάρακ. Δικαίωμα ψήφου έχουν 32,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που κατοικούν στο εξωτερικό. Εκτός από τον Μουμπάρακ, που είναι Πρόεδρος τα τελευταία 24 χρόνια, αναμετριούνται άλλοι 9 υποψήφιοι. Η προεκλογική εκστρατεία διήρκεσε 18 ημέρες και από χτες υπάρχουν μόνο μεγάλες διαφημιστικές καταχωρήσεις σε όλα τα έντυπα, σχεδόν αποκλειστικά του Προέδρου Μουμπάρακ, του οποίου η επανεκλογή θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Κατά τα άλλα, ως «σημαντικότεροι» αντίπαλοί του προβάλλονται ο 40χρονος επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος «αλ Γκαντ», Αϊμάν Νουρ, και ο 70χρονος ηγέτης του νέου εθνικιστικού κόμματος «αλ Ουάφντ», Νοαμάν Γκομάα.

Με ενδιαφέρον, ουσιαστικά, δεν αναμένεται το αποτέλεσμα, αλλά η συμμετοχή των ψηφοφόρων. Και αυτό γιατί στο κρίσιμο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου εκλογικού νομοσχεδίου, στις 25 του περασμένου Μάη, δεν προσήλθαν στην κάλπη παρά μόνο το 54% των ψηφοφόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ