Κυριακή 28 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το παράδειγμα της Βενεζουέλας

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις αναμενόμενες απαντήσεις, το παράδειγμα της Βενεζουέλας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό.

Πρώτον, αποδείχνει με χεροπιαστό και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η σημερινή υψηλή διεθνής τιμή του πετρελαίου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ασύδοτη κερδοσκοπία των πολυεθνικών του πετρελαίου και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, όπως και στην «υψηλή προστασία» που τους παρέχουν οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών. Προφανώς, το κόστος εξαγωγής του πετρελαίου στη Βενεζουέλα δεν έχει ουσιαστική διαφορά από το αντίστοιχο στη Σαουδική Αραβία ή σε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Δεύτερον, ο λαός της Βενεζουέλας μπορεί και αγοράζει πάμφθηνο πετρέλαιο και το ίδιο μπορούν να κάνουν κι άλλες χώρες, επειδή η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε μια δυναμική διαδικασία κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας. Επειδή, ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, το ΚΚ Βενεζουέλας και άλλες δυνάμεις, που τον στηρίζουν, παλεύουν για τα συμφέροντα του λαού, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις πολυεθνικές.

Τρίτον, δεν είναι μόνο το πάμφθηνο πετρέλαιο που έχει όφελος ο λαός της Βενεζουέλας. Από τα κρατικά έσοδα του πετρελαίου χρηματοδοτείται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόγραμμα (τρόφιμα, υγεία, παιδεία, αθλητισμός κλπ.), που καλύπτει 12.000.000 φτωχολογιά από τα 24 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ