Νέα φορολογική επιδρομή αναμένεται στις τσέπες των εργαζόμενων - δημοτών, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει μια σειρά από κοινωνικές αρμοδιότητες που ξεκίνησαν ως επιδοτούμενα, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, προγράμματα και ασκούνται από τους δήμους. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αγωνία χιλιάδων συμβασιούχων που απασχολούνται σε αυτές τις υπηρεσίες, καθώς η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - αφού βέβαια δέχτηκε τους όρους λειτουργίας αυτών των προγραμμάτων - απειλεί τώρα ότι δε θα προχωρήσει στη μονιμοποίησή τους, αν δεν καταβληθούν ...τα απαραίτητα κονδύλια.
Συγκεκριμένα, σε επιστολή του υφυπουργού Εσωτερικών, Θ. Νάκου προς την ΚΕΔΚΕ, οι νέες μεταφερόμενες αρμοδιότητες προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - και συγκεκριμένα οι «Σχολικοί Φύλακες», το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», η Δημοτική Αστυνομία και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών - χαρακτηρίζονται ως αρμοδιότητες «τοπικού χαρακτήρα», που σημαίνει ότι δεν υποχρεούται το κράτος στην κάλυψη των δαπανών τους. Ως κρατική μεταβιβαζόμενη αρμοδιότητα θεωρούνται μόνο οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και κατά συνέπεια χρηματοδοτούνται, χωρίς όμως να υπολογίζονται στο προβλεπόμενο κονδύλι οι ανάγκες σε νέα κτίρια και προσωπικό.
Το θέμα συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για «οικονομική καταιγίδα», όταν θα κληθούν οι δήμοι να εκτελέσουν τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ και να μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους. Μιλάμε - σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ - για 3.000 σχολικούς φύλακες, 3.500 εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο σπίτι», 8.000 άτομα με ειδικές ανάγκες και 2.000 δημοτικούς αστυνομικούς. Ο Πρ. Παυλόπουλος υποσχέθηκε να δει εκ νέου το θέμα στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ φέρεται να αποφασίζει σήμερα, σε συνεδρίασή του, τις μορφές αντίδρασης, καθώς κάνει λόγο για εμπαιγμό.
Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που εμπαίζονται είναι οι δημότες και οι εργαζόμενοι, καθώς πίσω από τη δικομματική κόντρα, που εντείνεται και λόγω των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, βρίσκεται η σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (με τον ΣΥΝ να ακολουθεί) για αυτοδιοικητικές μονάδες που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, επιβάλλοντας φόρους. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ένθερμα υποδεχόταν την άσκηση όλων αυτών των αρμοδιοτήτων - όταν αντίθετες φωνές μιλούσαν για κατοχύρωση του κόστους λειτουργίας τους και των εργασιακών δικαιωμάτων - στο όνομα της δήθεν «ισχυροποίησης» των δήμων.