«Και 12, και 15 ώρες να δουλέψεις, τις υπερωρίες δεν τις πληρώνεσαι...». Οι περίπου 160 εργαζόμενοι στην «ANGROINVEST» (παράγει ζωοτροφές, σπορέλαια κτλ.) είναι από κείνους που βιώνουν ήδη αρκετά από όσα προβλέπει για την εργατική τάξη ο νόμος που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.
Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, το οκτάωρο ουσιαστικά έχει καταργηθεί για τους εργάτες της εταιρίας. Τις παραπάνω ώρες που δουλεύουν δεν τις πληρώνονται: Τις παίρνουν σε ρεπό. Ομως κι αυτό ακόμα γίνεται όταν το επιτρέπουν οι ρυθμοί παραγωγικότητας που απαιτούν τα κέρδη της επιχείρησης. «Μπορεί να περάσει ένας μήνας και να μην πάρεις ρεπό. Κι όταν δεν έχει δουλιά, να δίνει ρεπό...», εξηγούν οι εργαζόμενοι. Οπως, επίσης, «μπορεί να έχεις ρεπό και να σου λέει "έλα"...». Ολα υποτάσσονται στις ανάγκες της κερδοφορίας της επιχείρησης.
Η εργοδοσία, με το επιχείρημα ότι ο νόμος τής εξασφαλίζει το σχετικό δικαίωμα (βλ. «δικαίωμα» για απολύσεις της τάξης του 2% επί του συνόλου του προσωπικού) έχει ουσιαστικά ...καθιερώσει τις απολύσεις, κάθε μήνα. Κι αν οι εργαζόμενοι αντιδράσουν, οι απειλές και οι εκβιασμοί «δίνουν και παίρνουν». Πρόσφατα, μάλιστα, η διεύθυνση της εταιρίας προχώρησε σε μηνύσεις συνδικαλιστών, με σκοπό να τρομοκρατήσει γενικότερα τους εργαζόμενους. Ενώ, όταν παλιότερα άλλοι εργαζόμενοι κατέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας (για την καταβολή των υπερωριών, την τήρηση των ρεπό, για τις απολύσεις που έγιναν αυθαίρετα, στη λογική του εργοδότη «είναι δικαίωμά μου...») έγιναν νέες απολύσεις. Πρώτα τρεις, ύστερα μία ακόμα.
Κάποιοι αδιαφορούν για την κατάσταση, φτάνουν «να την καλύπτουν...», επιμένουν οι εργαζόμενοι. «Ενώ έχουν γίνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση, έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ακόμα συνεχίζεται η ιστορία με τις υπερωρίες...».
Μέχρι το 1999, στην παραγωγή, ήταν πάνω από 300 άνθρωποι. Σήμερα, από τους 160 εργαζόμενους, μόνο οι 100 δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι υπόλοιποι δουλεύουν για οκτάμηνα, με συμβάσεις έργου. Με ατομικές συμβάσεις (απ' τις οποίες πολλές φορές κρατά αντίγραφο μόνο ο εργοδότης). Κι έπειτα, στην ανεργία πάλι... Οι περικοπές στο προσωπικό ενισχύουν την εντατικοποίηση. Οπως και την πολυειδικότητα: «Πάει να το περάσει ο εργοδότης και σαν νόμιμο... Κάποιος μπορεί να είναι οδηγός και να δουλεύει και σαν χειριστής...». Τα εργατικά ατυχήματα είναι τώρα πιο συχνά.