Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ» ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
«Κουμπαριές» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τα δύο κόμματα παραδίνουν τα δημόσια έργα και τις υπηρεσίες του δημοσίου στο μεγάλο κεφάλαιο, κατάγγειλε στη Βουλή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Με την κυβέρνηση ...στο ρόλο του παπά και το ΠΑΣΟΚ στο ρόλο του κουμπάρου, ξεκίνησε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ...«συμπράξεις» δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, την οποία ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε «γάμο» ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιώτες! Υπέρ της λογικής των συμπράξεων τάχθηκαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, έστω κι αν το νομοθέτημα δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην ουσία του νομοσχεδίου που είναι «η παράδοση των έργων και των δημόσιων και των ιδιωτικών υπηρεσιών στο μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής. Παράλληλα, έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν «πρέπει να αποτελούν εμπόρευμα οι υπηρεσίες και τα έργα ή όπως υποστηρίζει το Κόμμα μας να αποτελούν κοινωνικές υπηρεσίες;».

Ο Νίκος Γκατζής έκανε λόγο για νομοσχέδιο «ενταγμένο στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ» και «στη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Οπως είπε, «παραδίδει με αποικιακούς όρους τις υποδομές στο ιδιωτικό κεφάλαιο», με αποτέλεσμα «σχολεία, νοσοκομεία, λιμάνια, μαρίνες, δημόσια κτίρια, ακόμη και ...νεκροταφεία να δίνονται στη ληστρική εκμετάλλευση των ιδιωτών». Παράλληλα, παρατήρησε σχετικά με τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μείωσης του κόστους ότι «η συγκράτηση των δημόσιων δαπανών γίνεται πάντα ενάντια στις κοινωνικές ανάγκες».

«Διπλά και τριπλά θα πληρώσει ο εργαζόμενος ως χρήστης την παράδοση των έργων» επισήμανε ο Νίκος Γκατζής, σημειώνοντας ότι «η ιεράρχηση των έργων θα διαμορφώνεται με γνώμονα τις άμεσες ανάγκες κερδοφορίας κάθε επιχείρησης». Επίσης τόνισε ότι με τις διατάξεις του νόμου «υποχρεώνονται οι δημόσιοι φορείς να προσφέρουν ακίνητα και κάθε άλλη διευκόλυνση στους επενδυτές». Οσον αφορά το ύψος των δαπανώμενων κονδυλίων για τα έργα, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε πως «τα έργα θα φτάσουν σε ύψη τέτοια που να πληρώνουν επί 14 γενιές οι εργαζόμενοι». Ειδικά για το θέμα των εργαζομένων, επισήμανε ότι δρομολογείται «νέα προσπάθεια κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων», αφού «όλο το προσωπικό θα προσλαμβάνεται με σύμβαση έργου και θα θεωρούνται εργολάβοι»!

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η «σύμπραξη» ιδιωτών και δημόσιου «αποτελεί ένα νέο εργαλείο για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση των υποδομών» και την «έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση των έργων και τη συγκράτηση του κόστους τους». Ανακοίνωσε ότι το ανώτερο ποσό μιας τέτοιου είδους επένδυσης θα μπορεί να καθορίζεται σε οποιοδήποτε ύψος με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής. Επίσης ο εισηγητής της ΝΔ κ. Τασούλας σημείωσε ότι οι συμπράξεις είναι «δοκιμασμένος συμπληρωματικός μηχανισμός εκτελέσεως δημόσιων έργων και παροχής υπηρεσιών που έκανε το δημόσιο».

«Τα μεγάλα έργα κατασκευάστηκαν με συμπράξεις, από το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε τοποθετούμενος ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπηλιόπουλος, πιστοποιώντας τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράδοση των δημόσιων έργων σε ιδιώτες. Σημείωσε όμως ότι «η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τις συμβάσεις για την κατασκευή εκείνων των έργων». Πάντως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι οι με τις συμπράξεις επιτυγχάνεται «περιορισμός κρατικών πόρων» και «εξασφάλιση επαρκούς συντήρησης των έργων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ