Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Συνεχίζονται οι νεκροτομές

Τα υπολείμματα ούρων που βρέθηκαν σε δύο από τα πτώματα θα εξεταστούν προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι επιβάτες είχαν εισπνεύσει τοξικά αέρια πριν την πρόσκρουση του αεροπλάνου

Eurokinissi

Συνεχίστηκαν και χτες οι νεκροτομές των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, στο Νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί. Τα αποτελέσματα εξακολουθούν να παραμένουν ίδια: Οι επιβάτες ήταν ζωντανοί μέχρι και την πρόσκρουση του αεροσκάφους, οπότε και έχασαν τη ζωή τους από πολλαπλές κακώσεις. Αγνωστο παραμένει ακόμη αν τα θύματα είχαν ή όχι τις αισθήσεις τους.

Χτες άρχισε η νεκροτομή 19 μη αναγνωρισμένων σορών, ενώ προχτές ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στις 26 πρώτες, εκ των οποίων, υπενθυμίζουμε, οι 23 μεταφέρθηκαν αργά προχτές το βράδυ στην Κύπρο με C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, χτες από νωρίς το πρωί, βρίσκονταν στον αύλειο χώρο του Νεκροτομείου Αθηνών συγγενείς των νεκρών από την Κύπρο, μια και η αναγνώριση των σορών συνεχιζόταν.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά το γεγονός ότι υπήρχαν υπολείμματα ούρων στην ουροδόχο κύστη του συγκυβερνήτη Πάμπου Χαραλάμπους αλλά και μιας εκ των αεροσυνοδών. Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει τις έρευνες που διεξάγουν οι ιατροδικαστές για το αν είχαν εισπνεύσει νωρίτερα δηλητηριώδη αέρια, όπως μονοξείδιο του άνθρακα.

Ενα ακόμη στοιχείο, που προέκυψε από τις ιατροδικαστικές έρευνες, ήταν ότι κανένας από τους επιβάτες του αεροσκάφους δεν είχε λάβει τροφή, όπως επίσης δεν είχαν πιει κάποιο υγρό. Από αυτό το στοιχείο πιθανολογείται πως ό,τι έγινε μέσα στο αεροπλάνο, συνέβη σχετικά νωρίς, αφού ποτέ δε σερβιρίστηκε πρωινό.

Αναφορικά δε με το 5χρονο παιδί που εμφανιζόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ζωντανό δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση, ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε την έρευνα, Ν. Καλογριάς, δήλωσε ότι «και αυτό έφερε πολλαπλές κακώσεις οι οποίες είναι και η αιτία θανάτου και στη συνέχεια αποτεφρώθηκε, όπως πολλά άλλα πτώματα, και ως εκ τούτου σε τίποτα δε διαφοροποιείται με τις υπόλοιπες περιπτώσεις των θυμάτων στο αεροπορικό ατύχημα».

Στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων των τηλεοπτικών μέσων για το αν το παιδάκι ζούσε μετά την πρόσκρουση, ο ιατροδικαστής ήταν σαφής: «Το αν έζησε ένα ή δύο δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση, αυτό φυσικά είναι κάτι που έχει να κάνει με τον ίδιο το θάνατο που ποτέ, σε καμιά περίπτωση, δεν είναι στιγμιαίος. Και φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο γι' αυτό το παιδάκι αλλά και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που είχαμε».

Να πούμε ότι, σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, αναφερόταν πως το παιδάκι είχε εισπνεύσει αιθάλη, που σημαίνει ότι ζούσε ακόμη και μετά την πρόσκρουση. Πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι αφ' ενός η εισπνοή μπορεί να ήταν ακόμη και μόλις για ένα δευτερόλεπτο και αφ' ετέρου ότι οι βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις θα επέφεραν το θάνατο.

Οι υπόλοιπες σοροί, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Νεκροτομείο του Σχιστού, θα μεταφέρονται σταδιακά στο Νεκροτομείο Αθηνών όπου θα ακολουθούνται οι απαραίτητες διαδικασίες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι τοξικολογικές εξετάσεις - από όπου θα προκύψει αν είχαν εισπνεύσει δηλητηριώδη αέρια στη διάρκεια της πτήσης - καθώς και οι εξετάσεις DNA, για την πιστοποίηση της ταυτότητας.

Το χώρο του Νεκροτομείου Αθηνών επισκέφθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, ο οποίος συνεχάρη τους γιατρούς για την εργασία τους.

«Κόντρες» μεταξύ ιατροδικαστών

Πρόωρη θεωρούν την ταφή των νεκρών του δυστυχήματος δύο Κύπριοι ιατροδικαστές, οι Μάριος Ματσάκης και Πανίκος Σταυριανός, σύμφωνα με δηλώσεις τους σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Ματσάκης υποστήριξε ότι «δε θα μπορεί να στηριχτεί υπόθεση στο δικαστήριο στη βάση μίας μόνο επιστημονικής άποψης». Παράλληλα, ο Π. Σταυριανός ισχυρίστηκε ότι οι ιατροδικαστές που ασχολούνται με την υπόθεση βιάστηκαν να δημοσιοποιήσουν το πόρισμά τους, χωρίς τα πορίσματα των τοξικολογικών αναλύσεων, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα ερωτήσεων που πρέπει να απαντηθούν, προτού ο πραγματογνώμονας καταλήξει σε συμπέρασμα».

Στις δηλώσεις αυτές απάντησε μέσω των ΜΜΕ ο Φίλιππος Κουτσαύτης, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κανείς από τόσο μακριά και χωρίς να έχει επαφή με το αντικείμενο να τολμά να αμφισβητεί τα πορίσματα έξι ιατροδικαστών, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Κύπριος ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «δε χρειάζεται να αναμένει κανείς τις τοξικολογικές εξετάσεις για να θάψει τους νεκρούς του, καθώς έχει αποθηκευτεί βιολογικό υλικό, το οποίο επιτρέπει στους επιστήμονες να επαναλάβουν, αν παραστεί ανάγκη, τις εξετάσεις χωρίς να προχωρήσουν σε εκταφές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ