Η επιδρομή στο Αφγανιστάν και Ιράκ είναι ο πλέον δαπανηρός πόλεμος τα τελευταία 60 χρόνια. Μεγάλα θύματα είναι, οι κοινωνικές δαπάνες, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η Κοινωνική Ασφάλιση.
Σε κρίσιμα συμπεράσματα μπορεί να καταλήξει κανείς εξετάζοντας τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τόσο η επιτροπή προϋπολογισμού του Κογκρέσου, όσο και τα υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας σχετικά με την εξέλιξη των πολεμικών δαπανών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2001 και στο Ιράκ από το 2003, έως σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το συνολικό κόστος των στρατιωτικών δαπανών στο Ιράκ για το διάστημα αυτό υπολογίζεται σε 189,7 δισ. δολάρια. Το ίδιο διάστημα δαπανήθηκαν και 28,5 δισ. δολάρια για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ...
Στο Αφγανιστάν, οι αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες (για τη συντήρηση των στρατευμάτων, την αντικατάσταση του εξοπλισμού, κ.ά.) ήταν 88,6 δισ. δολάρια, ενώ για την «ανοικοδόμηση» της χώρας διατέθηκαν 7,1 δισ. δολάρια.
Με βάση αυτά τα στοιχεία και την εξέλιξη της κατάστασης, η επιτροπή προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα απαιτηθούν άλλα 400 δισ. δολάρια για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις δύο χώρες.
Το γεγονός αυτό καθιστά την «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» του Μπους τον πιο δαπανηρό πόλεμο τα τελευταία 60 χρόνια.
Το Κέντρο για τη Στρατηγική και τον Προϋπολογισμό, στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι ο πόλεμος της Κορέας στοίχισε περίπου 430 δισ. δολάρια και του Βιετνάμ 600 δισ. δολάρια (σε σημερινές τιμές).
Οι τεράστιες δαπάνες για πολεμικούς σκοπούς έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ αφού φαίνεται ότι επηρεάζουν άμεσα τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, που βλέπουν και το εισόδημά τους να μειώνεται και οι φόροι που πληρώνουν να αυξάνονται.
Ενας από τους κορυφαίους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ο Τσακ Χάγκελ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους για την τακτική της διόγκωσης των πολεμικών δαπανών, η οποία προκαλεί μεγάλες «κοινωνικές ανισορροπίες».
Η εφημερίδα «US News & World Report» σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση για να ενισχύσει τις πολεμικές δαπάνες καταφεύγει όλο και πιο συχνά στην περικοπή δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα από τον προϋπολογισμό. Θύμα της επιδρομής στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ είναι, κατά την άποψη της εφημερίδας, οι κοινωνικές δαπάνες και ειδικά οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Κοινωνική Ασφάλιση.