Συνέντευξη με την Εμιλι Νάφα, Γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης της Ιορδανίας
Η Εμιλι Νάφα |
- Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος του ιορδανικού κινήματος ειρήνης σήμερα υπό τις συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής; Πιο συγκεκριμένα ποιοι είναι οι στόχοι σας;
- Εξαιτίας της σοβαρότατης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, με την κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας που υποστηρίζεται από την αμερικανική ηγεσία κατά του παλαιστινιακού λαού και με την αμερικανική κατοχή στο Ιράκ αλλά και τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου καθώς και τις αμερικανικές απειλές κατά της Συρίας και του Ιράν, το Ιορδανικό Συμβούλιο Ειρήνης συμμετέχει στην προσπάθεια να ενισχυθεί η εγρήγορση και η ετοιμότητα αυτού που ονομάζουμε κοινωνία των πολιτών. Στόχος μας είναι να ενδυναμωθεί η διεθνής αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό και να ασκηθεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του σχετικά με το παλαιστινιακό πρόβλημα διά μέσου ειρηνικών μέσων και με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ίδρυσης ανεξάρτητου βιώσιμου κράτους.
Επίσης, στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τον ιρακινό λαό στον αγώνα του για τερματισμό της αμερικανικής κατοχής και για δημιουργία ενός ενωμένου δημοκρατικού κράτους. Προσπαθούμε να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην κυβέρνηση Μπους και τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια για επαναχάραξη του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής με απώτερο σκοπό τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και την εδραίωση της παγκόσμιας αμερικανικής ηγεμονίας μέσα από την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων» διά μέσου στρατιωτικών μέσων.
Ολα αυτά, δεν μπορούν να υλοποιηθούν, φυσικά, αν δεν ενισχυθούν οι σχέσεις και η συνεργασία των κινημάτων ειρήνης τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο προκειμένου να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες και δράση για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας για όλους τους λαούς.
- Πώς αντιλαμβάνεστε το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις εξελίξεις στην περιοχή τόσο στο άμεσο όσο και στο απώτερο μέλλον;
- Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, σε ένα δεύτερο πλάνο, βρίσκονται πίσω από τα νέα εγκλήματα πολέμου και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Εκτός από την απόλυτη κυριαρχία, ένας ακόμη στόχος τους είναι να δημιουργήσουν αγορές για όπλα, να πουλήσουν όπλα και να αυξήσουν τα έξοδα που οι λαοί της περιοχής θα κάνουν για στρατιωτικό εξοπλισμό. Η απόφαση του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει ειδικές δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης αυξάνει την ένταση.
Πριν από αυτό, το ΝΑΤΟ είχε δημιουργήσει τη Μεσογειακή Ειδική Δύναμη - Mediterranean Taskforce - και κάλεσε την Αίγυπτο και την Ιορδανία μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής, να συμμετάσχουν προκειμένου να «προωθηθεί η διμερής συνεργασία ανάμεσα σε χώρες μέλη και σε χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ». Εντός του πλαισίου αυτού, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στη στενή συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας, όπως αυτή υπαγορεύτηκε από τις ΗΠΑ. Είναι ένας ακόμη παράγοντας που προκαλεί ένταση στη Μέση Ανατολή και στο Αιγαίο.
Είναι σαφές ότι ο πολιτικός και οικονομικός ρόλος του ΝΑΤΟ καθώς και η δράση του επεκτείνεται στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Δεν μπορεί κανείς να μην αναλογιστεί ότι η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες της περιοχής (με βάσεις, στρατεύματα, είτε ως κατοχικές δυνάμεις), συμπεριλαμβανομένων των στόλων που έχουν πυρηνική δυνατότητα και βρίσκονται στη Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο, σε συνδυασμό με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς το νότο και την παρουσία της αμερικανικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή, είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο δεδομένο. Η ατμόσφαιρα και το κλίμα που δημιουργείται είναι στρατιωτικό και όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ενθαρρυντικά για ορισμένες δυνάμεις που θα θελήσουν να μετατρέψουν τις πολιτικές και οικονομικές τους διαμάχες σε πολεμικές συγκρούσεις.