Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απαγόρευση διαφημίσεων προϊόντων καπνού

Σε εφαρμογή τίθεται από την Κυριακή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση η εκτεταμένη απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού. Η οδηγία που τίθεται σε εφαρμογή επιβάλλει καθολική απαγόρευση διαφημιστικών που αφορούν τσιγάρα και συγγενή προϊόντα στα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο,, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται περιορισμοί και στη διαφήμιση και χορηγία αθλητικών γεγονότων.

Σύμφωνα με την επίμαχη οδηγία, που για πρώτη φορά συζητήθηκε το 2001 και κατερρίφθη από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να επανεμφανιστεί το 2003, πιο περιορισμένη, επιχειρείται η καταπολέμηση της διαφήμισης που μπορεί να προσλάβει διασυνοριακό χαρακτήρα, και να έχει αποδέκτες σε περισσότερα του ενός κράτη - μέλη.

Αρχικά η πρώτη εκδοχή της οδηγίας απαγόρευε κάθε διαφήμιση καπνού, το Δικαστήριο έκρινε ότι η ΕΕ δε νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο, έτσι σήμερα από την οδηγία παρελείφτηκαν ορισμένα σημεία που αφορούν π.χ.. διαφημιστικές πινακίδες και αφίσες ή διαφήμιση στους κινηματογράφους ή ακόμα η διάθεση διαφημιστικών εμπορευμάτων.

Σε ειδική κατηγορία ανήκει η χορηγία των καπνοβιομηχανιών σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται μεν να μπουν διαφημίσεις καπνοβιομηχανιών στους αγώνες «ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1», λόγο διασυνοριακής επίδρασης της διαφήμισης, αλλά θα επιτρέπονται σε ένα σχολικό πρωτάθλημα...

Με βάση την απόφαση της ΕΕ, η οδηγία τίθεται σε εφαρμογή από τις 31/7. Η Ελλάδα και ακόμα 12 χώρες μέλη δεν έχουν ενσωματώσει την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, ως όφειλαν και η Επιτροπή απειλεί με κίνηση παραβατικής διαδικασίας εναντίον τους...

Να σημειώσουμε ότι η νέα οδηγία δεν αφορά την απαγόρευση διαφημίσεων στα τηλεοπτικά μέσα, που ισχύει ήδη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ