Την επείγουσα αντιμετώπιση των προβλημάτων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και του Μαντουδίου, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προτείνοντας και συγκεκριμένη δέσμη μέτρων
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΑΓΝ - πρώην ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΙ, το Μάρτη του 2000 |
Στην Ερώτηση αναφέρεται: «Η μελέτη των κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων στη Βορειοκεντρική Εύβοια και ειδικότερα στο πρώην Συγκρότημα ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ, άνετα μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο μελέτης για την "ανάπτυξη" ολόκληρης της χώρας, για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά - στο μέτρο που του αναλογεί - και του ΣΥΝ, για την "ικανότητα" του κεφαλαίου να βγαίνει κερδισμένο όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα και για το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτοί που πληρώνουν πάντα το μάρμαρο είναι οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η νεολαία. Ετσι:
Στην περιοχή λειτουργούσε το Συγκρότημα ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ εκμεταλλευόμενο τα πλούσια κοιτάσματα του λευκολίθου και απασχολώντας πάνω από 3.000 εργαζόμενους. Η επιχείρηση, όμως, εμφάνισε μεγάλα χρέη και έτσι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την "κοινωνικοποίησε". Στην πραγματικότητα κοινωνικοποίησε τα χρέη της επιχείρησης, η οποία απαλλαγμένη από αυτά προσφέρθηκε ξανά στο κεφάλαιο. Σε πρώτη φάση η επιχείρηση οδηγήθηκε σε κλείσιμο. Οι σχετικές διαδικασίες ξεκίνησαν το 1988 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκαν το 1992 από την κυβέρνηση της ΝΔ. Λίγο μετά, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στους εργαζόμενους της επιχείρησης και στο λαό της περιοχής εμφανίζεται σαν σωτήρας ο κ. Κ. Βαρβούτης, ιδιοκτήτης της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, ο οποίος "αγοράζει" αντί πινακίου φακής ολόκληρο το Συγκρότημα, με τις εγκαταστάσεις και τις τεράστιες εκτάσεις που αυτό διαθέτει. Για τρία χρόνια (1996 - 1999) η επιχείρηση με την επωνυμία ΒΙΟΜΑΓΝ απέσπασε σοβαρές κρατικές χρηματοδοτήσεις και υπολειτουργούσε απασχολώντας 350 εργαζόμενους, τους οποίους όμως, αρχικά δεν πλήρωνε κανονικά και στη συνέχεια καθόλου! Το 2000 ο "σωτήρας" επιχειρηματίας κηρύσσει πτώχευση και η επιχείρηση σταματά τη λειτουργία της, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτήν δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα. Αποδείχτηκε έτσι στην πράξη πώς λειτουργούν και ποιους ωφελούν τα διάφορα ποσά που δίνονται στους επιχειρηματίες με τη μορφή κινήτρων για την ανάπτυξη».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ακόμα: «Η κατάσταση από τότε παραμένει η ίδια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων της περιοχής, η όλη εξέλιξη σχετίζεται με τους σχεδιασμούς ξένων πολυεθνικών, που θέλουν να βάλουν στο χέρι τα πλούσια κοιτάσματα λευκολίθου. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι, όπως έχει υπολογιστεί, τα τεράστια κονδύλια που έχουν καρπωθεί οι διάφοροι επενδυτές με τη μορφή κινήτρων, οι διάφοροι αεριτζήδες για την πραγματοποίηση "σεμιναρίων" κατάρτισης και επανεκπαίδευσης κλπ, αν τα ποσά αυτά είχαν επενδυθεί από ένα δημόσιο φορέα στο πρώην Συγκρότημα ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ, τότε αυτό θα λειτουργούσε απασχολώντας τουλάχιστον 1.500 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση.
Το πρώην Συγκρότημα ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ και ήδη πρώην ΒΙΟΜΑΓΝ δεν είναι η μόνη περίπτωση στην περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Πρόκειται για μια περιοχή που πλήττεται από υψηλότατο δείκτη ανεργίας, από οικονομική δυσπραγία των μικρομεσαίων στρωμάτων των πόλεων, τη δυσχερέστατη κατάσταση των αγροτών, τις σοβαρότατες ελλείψεις σε υποδομές. Ακριβώς αυτή την κατάσταση, που δημιουργεί η ίδια τους η πολιτική, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να κερδοσκοπήσουν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τάζοντας προεκλογικά λαγούς με πετραχήλια. Και τι δεν έχουν ακούσει οι κάτοικοι της περιοχής: Για επενδύσεις δημιουργίας "Ντίσνεϊλαντ", για εγκαταστάσεις διυλιστηρίων από ξένες πολυεθνικές κλπ. Την ίδια ώρα στην περιοχή υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα υποδομών, όπως η έλλειψη Νοσοκομείου, η άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου, αλλά και του λιμανιού Κυμάσι, η απουσία εγκαταστάσεων για την υποδοχή και παραμονή των οικονομικών και πολιτικών μεταναστών, ενώ τεράστιες εκτάσεις γης εμφανίζονται ν' ανήκουν σε σύγχρονους τσιφλικάδες».
Οι υπουργοί ερωτώνται «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: