Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
«Ενισχύστε τη Λυρική Σκηνή»

Μακέτα του Ν. Πετρόπουλου για το νέο κτίριο της ΕΛΣ. Παρουσιάστηκε το 1993. Δώδεκα χρόνια μετά ούτε ο χώρος δεν έχει οριστεί... Η Λυρική παραμένει δέσμια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων
Μακέτα του Ν. Πετρόπουλου για το νέο κτίριο της ΕΛΣ. Παρουσιάστηκε το 1993. Δώδεκα χρόνια μετά ούτε ο χώρος δεν έχει οριστεί... Η Λυρική παραμένει δέσμια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μοναδικό λυρικό θέατρο στη χώρα μας, η Εθνική Λυρική Σκηνή, και η ανάγκη επίλυσής τους τονίζονται στην Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, που κατέθεσαν προχτές οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος. Προβλήματα, που εμποδίζουν τη Λυρική ν' αναπτυχθεί και να διαδραματίσει τον πολύπλευρο ρόλο της, προκειμένου να φέρει σε μεγαλύτερη επαφή τον ελληνικό λαό με το λυρικό θέατρο, να στεγάσει τη σύγχρονη λυρική δραματουργία και τη δημιουργία των λυρικών καλλιτεχνών. Οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «για την εκπλήρωση αυτού του ρόλου η ΕΛΣ πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά και οικονομικά από το κράτος».

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «η ΕΛΣ στεγάζεται, επί 5 δεκαετίες, στο ενοικιαζόμενο κτίριο της οδού Ακαδημίας (θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ), το οποίο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας. Το κτίριο, όντας παλιό και ακατάλληλο για μεγάλες παραγωγές, δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις θεάτρου όπερας, ενώ η μίσθωσή του γίνεται με όρους παμπάλαιους και ληστρικούς για την ΕΛΣ. Σε νοικιασμένα και ανεπαρκέστατα επίσης κτίρια αναγκάζεται η Λυρική να ξεδιπλώνει και άλλες πτυχές της δραστηριότητάς της: στο «Ακροπόλ» τις παραστάσεις οπερέτας και της Παιδικής Σκηνής, στα Στούντιο Χορωδίας και Μπαλέτου (στην Πειραιώς) τις πρόβες των δύο σωμάτων, αλλά και τις παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής. Το καθεστώς των πολλαπλών μισθώσεων και η ανυπαρξία ενός δικού της κατάλληλου κτιρίου, έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωστή λειτουργία της ΕΛΣ, τόσο για την οικονομική της κατάσταση όσο και για την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού έργου της και γενικότερα του πολύπλευρου ρόλου της. Και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, αλλά και προεκλογικά ο πρωθυπουργός υποσχέθηκαν ότι θα ανεγερθεί επιτέλους νέο κτίριο, για να στεγάσει όλες τις λειτουργίες της Λυρικής». Οι δύο βουλευτές ερωτούν «σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και την οριστική λύση του προβλήματος».

Υπογραμμίζουν επίσης ότι «με την αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΕΛΣ (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) οι υποχρεώσεις του δυναμικού της έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις θεσμικές και οικονομικές τους απολαβές. Σήμερα η ΕΛΣ λειτουργεί έχοντας μόνο το 13% του δυναμικού της μόνιμο». Και ρωτούν: «Πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο πολύπλευρος παιδαγωγικός, καλλιτεχνικός ρόλος της ΕΛΣ, όταν το δυναμικό της (καλλιτεχνικό, τεχνικό και διοικητικό) βρίσκεται αντιμέτωπο με εργασιακή αστάθεια και μισθούς πείνας; Δεν είναι, άραγε, αυτός βασικός πυλώνας της ΕΛΣ; Τι μέτρα θα παρθούν ιδιαίτερα για την κάλυψη των δίκαιων απαιτήσεων των εργαζομένων της ΕΛΣ, που έχουν χρόνια τώρα μισθούς καθηλωμένους;»

«Η άστεγη ΕΛΣ, με τα πολλά οικονομικά και εργασιακά προβλήματα, βρίσκεται τώρα και χωρίς Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Τι ενέργειες πρόκειται να γίνουν για να πληρωθεί άμεσα η θέση και σε ποιο πλαίσιο θα κινείται ο προγραμματισμός, προκειμένου να επιλυθούν τα ουσιαστικά κτιριακά, θεσμικά και οικονομικά προβλήματα, για να μπορέσει να παίξει η ΕΛΣ τον πολύπλευρο καλλιτεχνικό ρόλο της, να γίνει ένα Λυρικό Καλλιτεχνικό Κέντρο με πανελλαδική εμβέλεια και ουσιαστικά λαϊκό χαρακτήρα;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ