Προέρχονται από σχολές και πανεπιστήμια των πρώην σοσιαλιστικών χωρών
Καταγγελίες για αυθαιρεσία της διορισμένης απ' την κυβέρνηση προσωρινής διοίκησης της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3252/04 της κυβέρνησης της ΝΔ, σε βάρος εκατοντάδων νοσηλευτών και νοσηλευτριών που δουλεύουν για χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία και είναι απόφοιτοι σχολών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, έφτασαν στο «Ρ».
Σύμφωνα με την καταγγελία, οι νοσηλευτές αυτοί υπολογίζονται σε 1.500 και εργάζονται στα νοσοκομεία, έχοντας τη σχετική αναγνώριση από το Ειδικό Συμβούλιο Ισοτιμιών μέσης και ανωτέρας τεχνολογικής εκπαίδευσης, του μόνου αρμόδιου κρατικού οργάνου για να δίνει τέτοιες ισοτιμίες. Τώρα, με το νόμο του το υπουργείο Υγείας υποχρεώνει τους νοσηλευτές της χώρας να εγγραφούν στη νεοσυσταθείσα ΕΝΕ, με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Ομως με αυθαίρετο τρόπο η διορισμένη προσωρινή διοίκηση αρνείται την εγγραφή τους, προβάλλοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι τα πτυχία τους δεν είναι αναγνωρισμένα.
Το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και παρουσιάζει πλευρές της αντικομμουνιστικής εκστρατείας μέσω της συκοφάντησης του επιπέδου εκπαίδευσης των πρώην σοσιαλιστικών χωρών και ιδιαίτερα της Σοβιετικής Ενωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΕ έχει αποστείλει στο ΔΙΚΑΤΣΑ τα πτυχία των νοσηλευτών, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα. Στην πράξη, η άρνηση της ΕΝΕ για εγγραφή των νοσηλευτών σημαίνει ότι οι νοσηλευτές αυτοί υποβαθμίζονται, δεν έχουν το δικαίωμα να ασκούν το νοσηλευτικό επάγγελμα και δεν έχουν το δικαίωμα με βάση την προϋπηρεσία και τα πτυχία τους να κριθούν στις κρίσεις που γίνονται για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Πρόκληση αποτελεί η άρνηση της διοίκησης της ΕΝΕ να δώσει και έγγραφη απάντηση στην άρνηση των αιτήσεων εγγραφής, ενώ δημιουργούνται υπόνοιες για ένα νέο σχέδιο διώξεων σε βάρος των παιδιών των πολιτικών προσφύγων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι νοσηλευτές αυτοί εξαναγκάζονται να καταφύγουν στα δικαστήρια, προκειμένου να διεκδικήσουν ένα κατοχυρωμένο τους δικαίωμα.