Κυριακή 17 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
Χιλιάδες απολυμένοι, μια χούφτα κερδισμένοι

Τα δεκάδες «λουκέτα» στα εργοστάσια του κλάδου την τελευταία μόνο 15ετία φανερώνουν πως η δίψα του καπιταλιστικού κέρδους είναι αυτή που «γεννά» τα εργοστάσια - κουφάρια

Από τη «Σίσσερ Πάλκο»...
Από τη «Σίσσερ Πάλκο»...
«ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ», «ΤΡΙΟΥΜΦ», «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΑΣ», «FANCO»... Το έργο συνεχίζεται. Εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού κλείνουν ή μεταναστεύουν σε χώρες με φτηνότερα εργατικά χέρια. Χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στις στρατιές των ανέργων και καταδικάζονται στη φτώχεια και την ανέχεια. Μόνο το 2004 η απασχόληση μειώθηκε κατά 8%, σε σύνολο περίπου 70.000 μισθωτών απασχολούμενων στον κλάδο. Δηλαδή τουλάχιστον 5.500 εργάτες έμειναν άνεργοι.

Την ίδια ώρα οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεργοδότες συνεχίζουν να θησαυρίζουν. Ο κλάδος της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο εξαγωγικό βιομηχανικό τομέα. Το 2003 κατείχε το 22,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και το 41,3% των ελληνικών βιομηχανικών εξαγωγών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 30% των επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένο στα Βαλκάνια και παράγει εκεί με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος τα προϊόντα, που στη συνέχεια εξάγονται και πωλούνται ως ελληνικά - ευρωπαϊκά, αντιλαμβάνεται ο καθένας το ύψος της κερδοφορίας τους.

Το κεφάλαιο όμως δεν αρκείται σε όσα βγάζει. Απαιτεί νέα προνόμια, νέες φοροελαφρύνσεις, νέα κίνητρα και χρηματοδοτήσεις. Απαιτεί και επιβάλλει, μέσω των πολιτικών του εκπροσώπων, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, μισθούς και συντάξεις πείνας, κατάργηση της σταθερής δουλιάς με πλήρη δικαιώματα.

...μέχρι την «Τρικολάν», οι συνέπειες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού είναι πάντα οι ίδιες: Οι εργάτες άνεργοι στο δρόμο και οι εργοδότες με τα κεφάλαια και τα κέρδη τους άθικτα και ακόμα μεγαλύτερα...
...μέχρι την «Τρικολάν», οι συνέπειες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού είναι πάντα οι ίδιες: Οι εργάτες άνεργοι στο δρόμο και οι εργοδότες με τα κεφάλαια και τα κέρδη τους άθικτα και ακόμα μεγαλύτερα...
Με πρόσχημα και μπαμπούλα τη δήθεν «κινέζικη επέλαση», σήμερα η κατάσταση που διαμορφώνεται στην κλωστοϋφαντουργία είναι δραματική για τους εργάτες. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήταν διαφορετική, αφού για το κεφάλαιο, τα κέρδη δεν είναι ποτέ αρκετά. Πάντα επιδιώκει το μέγιστο δυνατό κέρδος και για να το εξασφαλίσει τσαλαπατά δικαιώματα, απαιτεί να αγοράζει όσο πιο φθηνά μπορεί την εργατική δύναμη και ταυτόχρονα να την εκμεταλλεύεται στο μέγιστο της απόδοσής της.

Παλιά η ιστορία των «λουκέτων»...

Ηδη από τη δεκαετία του '90 τότε που ακόμη δεν υπήρχε η ...«απειλή της Κίνας», ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας δημιούργησε χιλιάδες άνεργους στη χώρα μας. Οι επιχειρηματίες άρχισαν να μεταναστεύουν σε χώρες που η εργατική δύναμη τους κοστίζει λιγότερο. Και επιδοτήθηκαν απλόχερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να ξεζουμίσουν και εκεί την εργατική τάξη.

Η πορεία συρρίκνωσης συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς. Στη Νάουσα ξεκίνησε το 1985, όταν έκλεισε η ΥΦΕΝ πετώντας στο δρόμο 73 εργαζόμενους. Ακολούθησε το κλείσιμο της «Πέλλα - Ολυμπος» με 400 εργαζόμενους, της «Βέτλανς Νάουσα» με 430 εργαζόμενους, κλπ. Πέρσι ολοκληρώθηκε το κλείσιμο της ΤΡΙΚΟΛΑΝ που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν συνολικά 520 θέσεις εργασίας. Μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Νάουσας χάθηκαν 500 θέσεις εργασίας από το χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και του Ιματισμού.

Στα εργοστάσια των Κλωστηρίων Νάουσας (σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Εβρο), τα τελευταία χρόνια έχασαν τη δουλιά τους 200 εργάτες και τώρα ο Λαναράς ετοιμάζει να διώξει άλλους 240 εργαζόμενους. Στη FANCO αντίστοιχη είναι η πορεία μείωσης του προσωπικού και τώρα η εταιρία σχεδιάζει 100 απολύσεις και ανακοινώνει δεκάδες άλλες με το κλείσιμο του εργοστασίου της GALOP στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, ο όμιλος ΚΛΩΝΑΤΕΞ συνεχίζει να απασχολεί στα Βαλκάνια πάνω από 2.500 εργαζόμενους.

Σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, σε όλη τη χώρα η κατάσταση είναι αποκαλυπτική. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε: Η «Κατερίνα», η μεγαλύτερη βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων στο νομό Πιερίας έκλεισε το Σεπτέμβρη του 2000 και κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα 500 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι. Ο ιδιοκτήτης της ακολούθησε το δρόμο δεκάδων άλλων επιχειρηματιών που μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στις γειτονικές χώρες και σήμερα απασχολεί στα Βαλκάνια πάνω από 1.500 εργαζόμενους.

Περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους από την «Μπιάνκα Παγγαίου», εργοστάσιο ιματισμού στην Καβάλα, που το 2002 μεταφέρθηκε στην Τσεχία. Το Δεκέμβρη του 2004 ο Ομιλος Ηλιάδη πέταξε στο δρόμο 350 εργαζόμενους που απασχολούσε στο πλεκτήριο της ΗΛΤΕΞ στη Θεσσαλονίκη, στα Βαφεία της Σίνδου, στο κλωστήριο της ΚΟΡΤΑΓΚ στην Πιερία και στα Βαφεία του Κιλκίς.

Μόνο μέσα στο 2004, όπως προκύπτει από το μητρώο μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας υπήρξαν 21 εγγραφές έναντι 43 διαγραφών, στα είδη ένδυσης 193 εγγραφές έναντι 330 διαγραφών, και στο δέρμα την υπόδηση και τη γούνα 35 εγγραφές έναντι 41 διαγραφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ